Slađana Milićević - sjajna mlada akademska grafičarka

ljubuski.info

Slađana Milićević, sjajna mlada hercegovačka akademska grafičarka, medij digitalne grafike povezuje s modernim, dinamičnim, brzim i tehnološkim napretkom današnjice te prednosti koje pruža digitalna obrada slike koristi da bi ojačala ideju rekompozicije i dinamike, brzine promjenjivosti prenesene informacije, dok na neki način i postavlja pitanje, daje kritiku te problematizira tematiku mogućeg otuđenja i gubljenja u današnjem ubrzanom i virtualnom svijetu.

Grad, rekompozicija, međuljudski odnosi, dinamika, promjenjivost i digitalno - ovo su pojmovi koje Slađana Miličević koristi da bi postavila pitanja, te kroz vlastito kreativno-praktično istraživanje uz pomoć medija digitalne grafike i odgovorila na njih.

Ciklusu grafičkih listova pod nazivom Digitalni grad kroz medij digitalne grafike prethodi kreativno-praktični rad sa četvrte godine studija i grafički listovi iz ciklusa Grad koji su se temeljili na odnosu muškarca i žene. Dio tog istraživanja tvorili su i grafički listovi pod nazivom Digitalni grad. Upravo ovi grafički listovi, koji propituju tehnološki razvoj čovječanstva, dinamiku rasta grada, predstavljaju okosnicu Slađaninog istraživanja. Jasno je napokon i zašto za odgovor na ova postavljena pitanja, autorica bira medij digitalne grafike.

Vlastito promišljanje, u cilju jasnog prikaza vlastitog viđenja današnjeg grada, kao i ukazivanja na potencijalne probleme brzine promjenjivosti i dinamike življenja autorica jasno upotpunjuje i oslanja na pravce XX stoljeća, futurizam i pop-art. Upravo ova dva pravca problematiziraju napredak tehnologije koja omogućava brži protok informacija, okretanje ka modernom i budućem vremenu, te Slađana u njima pronalazi temelj vlastitog istraživanja i promišljanja o gradu, dinamici, pokretu, rekompoziciji i promjenjivosti.

Na grafičkim listovima jasan je uticaj i razumijevanje ideje i misli ova dva pravca, a razlika jeste u tome što se Slađanino istraživanje i kreativni proces ne zaustavlja na tome već se proteže na vrijeme u kome ona živi, na usvajanje i korištenje novih dostupnih tehnologija kao što su kompjuterski programi koji omogućavaju "brži" dolazak do cilja, bezbrojne kombinacije, beskonačnu igru u kreativnosti, istraživanju i izražavanju.

Slađana medij digitalne grafike povezuje sa modernim, dinamičnim, brzim i tehnološkim napretkom današnjice te prednosti koje pruža digitalna obrada slike koristi da bi ojačala ideju rekompozicije i dinamike, brzine promjenjivosti prenesene informacije, dok na neki način i postavlja pitanje, daje kritiku te problematizira tematiku mogućeg otuđenja i gubljenja u današnjem ubrzanom i virtualnom svijetu.

Slađana Milićević rođena je u Mostaru. Magistra likovnih umjetnosti u edukaciji. Diplomirala na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, Nastavnički fakultet. Sudjelovala na više likovnih radionica i kolonija. Imala jednu samostalnu izložbu i više skupnih. Sudjelovala na međunarodnom projektu "Šta sve o tebi mogu da ne znam". Nositelji programa Bauhaus Goes South-East i "City Lab- Mostar 2013". Sudionici projekta: Bauhaus Univerzitet Weimar, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Akademija likovnih umjetnosti / Univerzitet Likovnih umjetnosti Beograd.
Udana je, majka dvoje djece. Živi i radi na Humcu kod Ljubuškog.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški

Glas naroda

Reklama.Tko se fali sam se kvari.

Mislim da je samoreklama dotične gospođe.A jesu li trišnje rodile?!

Odmah joj dajte poso u opštini, naravno ako je član hdz. Neka malo grafički polira našu opštinu i hdz.

Slađana Milićević - sjajna mlada akademska grafičarka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari