Sudar Čovića i Jurišića

U sezoni „kiselih krastavaca“ kada novinari muku muče s pronalaženjem vijesti, predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić krenuo je u svojevrsnu političko-medijsku ofenzivu formirajući pravaško - narodnjačko - republikansku koaliciju.

Za sada su se pod Jurišićevim kišobranom, osim HSP-a, skrasili Hrvatska narodna zajednica predsjednika Miljenka Brkića i Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne Petra Milića. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, kombinacija Jurišić-Brkić-Milić dobro je posložena.

Prvi je istinski stranački lider i među biračima prepoznatljiva politička figura. Osim što je idejni začetnik koalicije, Jurišić je njezina najjača integracijska karika. Osim toga njegovi pravaši imaju i najjaču stranačku bazu i podružnice.

Drugi član koalicije je Miljenko Brkić i HNZ. Slove za elitističku stranku intelektualaca. HNZ nema razvijenu stranačku infrastrukturu, no sveučilišni profesor dr. Miljenko Brkić svojim intelektualnim kapacitetom daje jednu drugu dimenziju, pa i urbani štih novoformiranoj koaliciji. Riječ je o političaru koji se počesto ponašao kao intelektualac među masom primitivaca i kriminalaca koji su preplavili bh. političku scenu. Svojim dugogodišnjim političkim iskustvom, ali i „sijedom“ glavom može itekako biti od pomoći koaliciji..

Treći član koalicije je sveprisutni Petar Milić, utemeljitelj Hrvatskoga zajedništva Herceg-Bosne. Samim naziv stranke, koja se nekada zvala Hrvatski demokršćani, daje naslutiti da je riječ o gorljivom zagovorniku utemeljenja Hrvatske Republike u Bosni i Hercegovini. Oštar na jeziku, ne libi se u federalnom parlamentu bošnjačkim političarima „skresati“ u lice i upozoriti ih da vode agresivnu i unitarističku politiku, dakle upravo ono što HDZ-ovi zastupnici ne smiju ili ne žele uraditi. Milić je istinski narodni tribun koji ne dobiva zavidan broj glasova na izborima, ali koji u kombinaciji s Jurišićem i Brkićem, te beskompromisnim zalaganjem za republiku može donijeti dio biračkoga kolača.

Pravaško-nardonjačko-republikanska koalicija za sada dobiva svoje prve konture. Čak ni naziv nije dobila, no već sada se može kazati da je riječ o ozbiljnom političkom projektu koji će donijeti svježinu na hrvatskoj stranačkoj sceni u BiH. Osim toga špekulira se da bi Jurišićevoj koaliciji mogla pristupiti oslabjela HDZ- 1990., to jeste oni kadrovi koji ne prijeđu u HDZ BiH, te HSS. Seljaci bi za koaliciju bili posebno bitni s obzirom na svoj utjecaj na Hrvate Bosne. U tom slučaju Jurišić bi okupio svojevrsnu svehrvatsku koaliciju.

Nasuprot svehrvatske koalicije našla bi se samo jedna stranka - Čovićev HDZ BiH. Listopadski izbori bi tako donijeli istinski demokratski test između svega dvije političke snage. Sudar zanimljiviji od onoga kojega smo vidjeli na prošlim općim izborima između dva HDZ-a. No za razliku od HDZ-ovog kozmetičkog dvoboja, ovaj put bi to bio sudar dva posve različita koncepta i pristupa politici. Jednoga kojega zastupa Dragan Čović i drugoga kojega zastupa Zvonko Jurišić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari