Traži se novac za zgradu HNK u Mostaru

ljubuski.info

Projektna dokumentacija za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar je gotova, kazao je Josip Blažević pomoćnik ravnatelja HNK Mostar za projekte, marketing i odnose s javnošću.

Projektant je konzorcij tvrtki predvođen Građevinskim istraživačkim centrom iz Mostara (u konzorciju su još i Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i ECOPLAN Mostar). Posebno ističemo kako je projektna dokumentacija gotova u smislu funkcionalnog dijela dok je vanjski izgled zgrade (fasada) još uvijek u procesu dogovaranja i projektiranja, kazao je Blažević, dodajući kako su završetkom projektne dokumentacije stvoreni uvjeti za razgovore o konkretnim financijskim aranžmanima za dovršetak izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Razgovori te vrste su još u početnoj fazi, stoga nismo u mogućnosti navesti bilo kakve detalje o tome iz kojih izvora bi se dovršetak izgradnje objekta HNK Mostar mogao financirati, niti kada bi poslovi dovršetka izgradnje mogli započeti", pojasnio je Blažević

Inače, kako se neslužbeno doznaje, projekt je revidiran, a za dovršenje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će potrebno 18 milijuna maraka.

HNK radi s opremom starom 20 godina, što im je uvelike otežavalo rad, a sada su stvari krenule na bolje.

Kako bi podržali i poboljšali rad Hrvatskog narodnog kazališta, Grad Mostar je za prošlu godinu uz redovna sredstva kojima se financiraju plaće djelatnika po posebnom zahtjevu odobrio i sredstva od 70.000,00 KM.

Ova sredstva su nam od izuzetnog značaja, budući da kazalište od početka svog djelovanja nije dobilo značajnija sredstva koja mogu biti uložena u opremu. Sredstva će stoga biti iskorištena prije svega za nabavku kombi vozila koje je neophodno u svakodnevnom radu jer svaki odlazak na gostovanje traži i prijevoz opreme i scenografije, za što je do sada služilo starije kombi vozilo koje od prošle godine nije u funkciji, kazali su iz Hrvatskog narodnog kazališta.

Inače, navedeni problem ranije je riješen unajmljivanjem vozila što znatno poskupljuje gostovanja u drugim gradovima i izvan BiH.
Oprema koju koristi kazalište većinom je stara dvadeset godina i riječ je o opremi koja služi kao osnovno sredstvo za realizaciju predstava. Nakon što je prošle godine zamijenjena dotrajala mikseta za svjetlo stara dvadeset godina, iz novih sredstava koje je dodijelio Grad Mostar namjera je nabaviti miksetu za ton, rasvjetu za pozornicu kao i terensku opremu za svjetlo i ton, kazali su iz Kazališta.

Sredstva koja su dodijeljena nakon dugog niza godina sada će omogućiti normalan nastavak rada kazališta i realizaciju predstava na vlastitoj sceni i gostujućih predstava, pojašnjavaju iz HNK.
Najveći problem i dalje predstavlja nedovršeni objekt u kojem kazalište radi, međutim riječ je o problemu koji zahtjeva znatno veća investicijska sredstva. Za sada je iz sredstava koje dodjeljuje Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske završen novi glavni projekt dovršenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, kazali su nam iz HNK.

Prva faza izgradnje nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru je završila 2002. godine, gradnjom kazališne Male scene. Pored scene i scenske opreme, izgrađeni su i ostali prateći sadržaji kao što su garderoba glumaca, ostave, režija, depoi, uprava kazališta, ulazni hol itd. Mala scena je smještena u podrumskoj etaži HNK Mostar.

Velike su obveze nastavka izgradnje, a ovo kazalište svojim reportoarom velikim brojem predstava, gostovanja i nagrada na međunarodno priznatim festivalima i europskim pozornicama, već je ispunilo nekoliko svojih zadaća - kao mostarsko, bosanskohercegovačko, hrvatsko, narodno kazalište, ali prije svega kvalitetno suvremeno kazalište.

bljesak.info

Glas naroda

Neka Čović i ekipa to sami financiraju.

Traži se novac za zgradu HNK u Mostaru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari