Digitalizacija Hemeroteke Knjižnice Ljubuški

ljubuski.info

Hemeroteka je zbirka novinskih članaka izrezanih iz svih dnevnih i tjednih novina koji se svojim sadržajem odnose na područje općine Ljubuški. Zbog zaštite i očuvanja te zbirke odlučili smo se na digitalizaciju Hemeroteke.

Naime, Knjižnica Ljubuški 1999. godine započela je sa sustavnim prikupljanjem, spremanjem i čuvanjem svih novinskih članaka koji se odnose na područje općine Ljubuški. Novinski izresci iz dnevnih novina i tjednika koji se odnose na događanja na području općine Ljubuški, lijepljeni su na hamer papir i čuvaju se u mapama složeni kronološkim redom. Kada korisnik traži pojedini članak, a nije siguran iz kojeg je to razdoblja, bilo je potrebno fizički pregledavati i listati mape, čitati pojedine članke dok se ne pronađe tražena informacija.

Novinski izresci, odnosno članci, dio su naše bliže povijesti, ali vrlo korisni za proučavanje cjelokupnog života ljubuškog kraja. Sve su to razlozi potrebe zaštite i očuvanja Hemeroteke. Upravo poradi zaštite i očuvanja zbirke novinskih članaka, koji imaju vrijednost za lokalnu zajednicu, odlučili smo se na digitalizaciju Hemeroteke.

Proces digitalizacije se sastoji od nekoliko faza: odabir i označavanje članka u novinama, izrezivanje članka iz novina i spremanje, skeniranje članka i pohrana u računalo, skeniranje se radi na rezoluciji 300dpi i formatu jpeg. Rezolucija 300dpi još uvijek omogućava kvalitetno OCR očitavanje (pretvaranje slike u tekst), spremanje na poseban CD-ROM radi sigurnosti, obrada slika i spremanje u oblik pogodan za korištenje na računalu ili na internetu.

Dakle, ubuduće kada korisnik traži pojedini članak, a nije siguran iz kojeg je to razdoblja, digitalizacijom Hemeroteke neće više biti potrebno fizički pregledavati i listati mape, čitati pojedine članke dok se ne pronađe tražena informacija, već će se pretraživanje članka raditi prema datumu i ključnoj riječi.

Ovom prigodom Knjižnica Ljubuški zahvaljuje Ministarstvu Civilnih poslova BiH, Fondaciji za bibliotečku djelatnost Sarajevo te Raiffeisen bank BiH što su na svojim natječajima podržali projekt digitalizacije Hemeroteke knjižnice te odobrili novčana sredstva s kojima smo uspješno realizirali isti.

Knjižnica Ljubuški

Knjižnica Ljubuški

Glas naroda

Bebek je stručnjak za tooo pogotovo kad je u pitanju krađa preko 20 kompjutora i laptopa a ne ide mu loše Ni zaduživanje od 50 tisuća KM inače Ivan zvani patuljak

Digitalizacija Hemeroteke Knjižnice Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari