Političari nasrću na neovisnost policije

U MUP-u ZH županije u Ljubuškom održan je sastanak županijskih ministara unutarnjih poslova s područja F BiH, i federalnog ministra unutarnjih poslova Muhidina Alića, na kojem su razmatrana tri aktualna pitanja, veoma važna i bitna za rad, djelovanje i položaj policije u društvu.

Podnesena su i razmatrana izvješća o trenutačnom stanju sigurnosti u svih deset županija, s posebnim osvrtom i naglaskom na stanje sigurnosti u Tuzlanskoj županiji, budući da je Parlament F BiH zatražio izvješće i ocjenu stanja sigurnosti u toj županiji, nakon posljednjih nemilih događaja u diskotekama Roma i Palma, kada je došlo do uporabe vatrenog oružja.

Osim tog kriminalnog čina, na opću sliku sigurnosnog i društvenog stanja u Tuzlanskoj županiji dodatno utječe i otežava pojava da se politika miješa u rad policije, što ima izravan nepovoljan odraz i posljedice na njezin profesionalni rad.

en face
Sead Omerbegović, ministar unutarnjih poslova Tuzlanske županije

- Posljednji događaji i stanje sigurnosti u Tuzlanskoj županiji je donekle ispolitizirano, neki politički subjekti ili akteri pokušali su krenuti s političkom promidžbom iz Tuzle, da je Tuzla nesiguran grad. Komu to treba, je li to poziv da se ne ulaže u Tuzlu, da u Tuzlu ne dolaze ulagači, čija je to politika i komu to sve treba? Mislim da su Tuzla i Tuzlanska županija jedni od najsigurnijih gradova i županija u F BiH - rekao je za Večernji list Sead Omerbegović, ministar unutarnjih poslova Tuzlanske županije.

- Je li policija u Tuzlanskoj županiji neovisna u radu, upliću li joj se političari u posao?

- Dok sam ja ministar unutarnjih poslova Tuzlanske županije, a imajući u vidu da sam profesor na Univerzitetu i da je sigurnost moja struka, neću dopustiti da se politika upliće u policiju. Ja sam brana između politike i policije i stvaram ozračje da politika bude neovisna - kaže ministar Omerbegović.

Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić i domaćin sastanka, ministar unutarnjih poslova ZH županije Ivica Gašpar, istaknuli su da su razmotrili nacrte zakona o unutarnjim poslovima, županijske i federalne, zakonsko omogućavanje policijskim službenicima da s radnim mjestom mogu prelaziti iz jednog ministarstva u drugo, usklađivanje visine plaća policijskih djelatnika.

en face
Ivica Gašpar i ministar MUP FBiH, Muhidin Alić

Ministar Alić: "Teži se nadzirati policiju, ali to ne dopuštamo"

Na pitanje miješa li se politika u rad policije, federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić je odgovorio:

- Pokušavamo napraviti policijski sustav gdje će policija biri operativno samostalna i neovisna u obavljanju poslova. Do 2000. godine imali smo jednu dominaciju politike nad radom policije, no donošenjem zakona o policjskim službenicima to smo zaustavili. No, težnje su svih da nadziru rad policije, ali mi smo postavili dobre temelje da policija bude što više operativno i financijski samostalna.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari