Činjenice i potpuna istina vezano za štrajk upozorenja djelatnika MUP-a

ljubuski.info

Vezano za "kontroverze, obmane, klevete i nezakonitosti" povodom održanog štrajka upozoronje, iz Sindikata djelatnika ministarstva unutarnjih poslova Županije zapadnohercegovačke uputili su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje za javnost

Obraćamao se ponovno javnosti i članovima putem medija jer drugačije nije moguće u ovom trenutku, s osvrtom na jučerašnji štrajk upozorenja koji je održan u svim ustrojbenim jedinicama MUP-a ŽZH. S obzirom na kontroverze, obmane, klevete izazvane ovom akcijom, osjećamo se dužnim istaći činjenice i potpunu istinu.

Štrajk upozorenja je održan na jedini mogući način, potpuno zakonito.

Naime, dana 29.5.2017. godine Vladi ŽZH i MUP-u su dostavljeni zakonom predviđeni dokumenti od strane Sindikata. Između ostalih dostavljena je i odluka o prioritetnim poslovima koji se neće prekidati tijekom štrajka, gdje je u članku III jasno navedeno kako će za sindikat važiti ovi prioritetni poslovi ukoliko se ne donesu drugi prioritetni poslovi-sporazumno.

Dakle, više dana je poslodavac imao vremena i prostora donijeti svoje prioritetne poslove (što mu je obveza koju nije izvršio), i tražiti sastanke u vezi toga.
Međutim, u ime poslodavca nikada nisu Sindikatu dostavljeni nikakvi prijedlozi oko tih poslova, što znači da su predvidljivi. Znali smo unaprijed da će u vezi tih poslova duljiti i odgađati štrajk, sindikat ih je sam donio, pokrivajući svaki sigurnosni aspekt iz nadležnosti MUP-a u cijelini.

Pitanje se jasno nameće: S obzirom da je poslodavc, sukladno zakonu o štrajku, dužan donijeti prijedlog prioritetnih poslova, do kada bi ih trebali čekati da donesu te poslove, možda do 2020, 2021 godine.

Obveza Sindikata je ispunjena, ne možemo i nećemo odgovarati za dužnosti koje je morao uraditi poslodavac, ili po Ministru možda i hoćemo.

Potom, dana 1.6.2017. godine dobili smo poziv da sudjelovanje na sastanku u uredu Ministra u MUP-u ŽZH za 2.06.2017. godine u 13 sati.
Sindikat je odgovorio, također pisanim putem da ne možemo nazočiti spomenutom sastanku zbog ranije preuzetih obveza te tražimo drugi termin za održavanje spornog sastanka. Nisu ga odgodili već su ga zakazali "pa ako hoćeš-nećeš".

Dakle, Željko Naletilić govori neistine, obmanjujući javnost uz činjenje štete Sindikatu da mi sindikalci odbijajamo pristupiti sastanku.
Dokazi: Odluka o prioritetnim poslovima Sindikata , Poziv za sastanak te pismeni odgovor na poziv.Proglašenje štrajka upozorenja nezakonitim te pismena prijetnja zaposlenicima MUP-a

U ovom dijelu želimo pravno i besplatno educirati Ministra i njegova pismoznanca Naletilića da ne mogu oni proglašavati štrajk nezakonitim nego nadležni Sud. Obzirom da oni znaju da na sudu to ne mogu dokazati odlučili su predratnim metodama zastrašivanja donositi ne Obavijest nego nezakonitu zapovijed i to pismeno da će svi djelatnici ukolko budu sudjelovali u štrajku biti stegovno odgovorni za težu povredu radne stege. Na ovu odluku nema mogućnosti žalbe, prigovora ili slično. Što je ovo nego dekret, samovolja, bahatost i namjerno obilaženje pravnog i svakog drugog demokratskog sustava. Po ovakvim tezama svaki bi štrajk bio nezakonit.

Nema od toga ništa, a evo zašto:

Ukoliko sud utvrdi nezakonitim štrajk, inspekcija za rad može novčano kazniti Sindikat i odgovorne u Sindikatu, dok protiv članova i sudionika u štrajku se ne može otkazati ugovor o radu, niti oni mogu biti biti prekršajno, stegovno ili kazneno odgovorni (možda je pismoznanac trebao ovo pronaći u nekom pozitivnom zakonskom propisu).

Pored ovih prijetnji, nositelji sindikalnih funkcija su izdržali i iznijeli štrajk do kraja i nastavit će i dalje, a prijetnje, galama i sl. su znakovi slabosti i očaja.

Dakle, štrajk upozorenja je uspio u svojoj svrhi organiziranja, jer veliki pucaju po šavovima što zbog debljine, što zbog živaca.

Dokaz: Uvid u obavijest koja je prijeteća uz nezakonitu zapovijed.

Što slijedi:

Od Sindikata:
proširenje zahtjeva prema poslodavcu, organiziranje novih štrajkova upozorenja, prosvjeda pred MUP-om, generalnog štrajka i u konačnici moguć je štrajk glađu ispred MUP-a.

Od Poslodavca:
Progon sindikalaca, koji je već započeo, tiranija, bahatost, prijetnje i sl.

Najavljujemo sastanak štrajkačkog odbora za dan 7.6.2017. godine s prijedlogom odluke o održavanju novog štrajka upozorenja te i drugih odluka o kojima ćemo izvijestiti javnost.

Za Štrajkački odbor | Vjekoslav Markota, predsjednik

Glas naroda

Obavezno strajk"a ministar da iti malo postuje i provodi zakon davno bi sebe smjenio.Zasuci rukave i u vinograd,al ne tudi nego svoj.-

I to vam ministar da bog sacuva

Hoćemo ostavku Bizona !

Ministar je protiv prava djelatnika jer je politika.
Sad se postavlja pitanje zasto su Madunovic, Biza i Miroslav Galic stalno s ministrom.
Odgovor je jednostavan jer se petljaju u politiku.
Je li onda MUP nezavisan ili direktno pod utjecajem politike

Smjena, smjena, smjena, prva, druga, treća, koja god samo hoćemo smjenu.. Ajde Ministre, smjena, daj ostavku ili ispuni zahtjeve ljudima, trećega ti nema. Poštuj zakon, da te vidimo

Ćuli da ministar policije ne poštuje zakon, e svašta ti će ovi insan doživit.
Ako je ovo istina onda je ovaj narod u velikoj zabludi .......

dabogda svaki dan štrajkovali,kao da inače rade nešto osim što pljačkaju pošten svit

Ma ovaj deda je studira samnom na pravnom fax. u Mostaru. Odnosno srednjiva ispite, 2009. godine, zato on zna zakon.Ma vidi molim te dokle se probio sa kupljenom diplomom ! Mašala!

U pedesetoj diplomira ops kupio diplomu jadu jedan [ * neprimjereno * ]vi

A jesam bio naivan, ja mislio da srednjiva ispite sinu ili kćeri, a on sebi srednjiva, a direktor sram te bilo ?

Činjenice i potpuna istina vezano za štrajk upozorenja djelatnika MUP-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari