Političari više neće moći biti optuženi za korupciju!?

ljubuski.info

Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti jednog broja odredbi Zakona o kaznenom postupku zakona izazvala je zbunjenost unutar sudova i tužiteljstava. Mnogi od njih smatraju da će sada biti nemoguće dokazati umiješanost političara u korupciju.

Odgovorno tvrdim da nakon izmjena Zakona o kaznenom postupku u skladu s odlukom Ustavnog suda nitko više neće moći biti optužen za korupciju, pogotovo ne političari, ovim su nas definitivno pobijedili, vidno razočaran kazao je jedan tužitelj državnog tužiteljstva uz uvjet anonimnosti.

Sada su "na čekanju" sve istrage tijekom kojih su se koristile posebne istražne radnje, posebno prisluškivanje. Neslužbeno ni sudovi nisu voljni do daljnjeg primati takve optužnice, sve dok ne iščitaju potpunu odluku, sa svim detaljima.
Sigurno da su nastupili procesni problemi i da su ugrožene kako istrage tako i postupci u svim predmetima koji nisu pravosnažno okončani, a bazirali su se na svjedocima s imunitetom i/ili prisluškivanjem. Posve je moguće da će sve biti obustavljeno, potvrdio je neslužbeno jedan od sudaca Suda BiH.

Ustavni sud BiH prihvatio je djelomično apelaciju parlamentarke HDZ-a BiH Borjane Krišto, koja je tražila ocjenu ustavnosti nekoliko članova Zakona o kaznenom postupku BiH. Suci Ustavnog suda u kojem većinu imaju kadrovi i simpatizeri SDA i HDZ-a BiH, neustavnim su proglasili one odredbe bez kojih neće moći biti završena suđenja ili će biti obustavljene istrage upravo u nekim aktualnim procesima u kojima su osumnjičeni ili optuženi stranački dužnosnici. Pojednostavljeno, bez mnogo pravničkih fraza, bit će ukinuti svjedoci s imunitetom, dakle oni koji su bili (su)učesnici, ali su pristali govoriti o kriminalu "krupnijih riba".

Nadalje, suci ustavnog suda su zaključile i da zakonska odredba koja pored kaznenih djela terorizma, zločina protiv čovječnosti te integriteta BiH omogućava i prisluškivanje za kaznena djela za koja je predviđena kazna od tri i više godina zatvora, predstavlja kršenje, kako Žurnal citira "prava na privatni i porodični život, dom i prepisku".

U prijevodu, prisluškivanje neće biti moguće kako bi se dokazala korupcija, mito, trgovina drogom ili primjera radi, kazneno djelo utjecaja na svjedoke. Svi aktualni procesi za ova kaznena djela mogli bi biti poništeni.
Nemoguće je dokazati korupciju bez posebnih istražnih radnji. Izbacivanjem ovog člana iz zakona, možemo to kazneno djelo zaboraviti, a to bi prije svega oni iz politike jedva dočekali. Ne možeš ih prisluškivati, ne možeš imati svjedoka iz njihovog okruženja jer nema imuniteta, pojašnjava neimenovani tužitelj.

Ustavni sud je naložio da ovi i još neki sada neustavni članovi Zakona o kaznenom postupku, poput onog o dužini trajanja istražnog postupka koji po njima treba biti okončan u roku od šest mjeseci kako god ona složena bila, moraju biti izmijenjeni najkasnije u roku od šest mjeseci. Ne treba sumnjati da će oko ovih izmjena biti brzo postignuta suglasnost čak i trenutno posvađanih političkih tabora.

Istovremeno, treba biti iskren i reći da ova odluka Ustavnog suda predstavlja zasluženi "šamar" ostatku pravosuđa u BiH. Godinama unazad dosljedno su uslijed svoje snishodljivosti, konformizma ili osobnog interesa štitili visoke političke dužnosnike različitih stranaka od kaznenih postupaka, čak i kada je postojao niz dokaza.

Politika ih je umjesto zahvalnosti, sada dodatno ponizila...

zurnal.info

Glas naroda

Niš strašno svakao do sad nije nitko ni odgovarao za korupciju. kad je čitav sustav korumpiran...

ja portala, sve je to tako, danas mimohod PPN Ludvig Pavlović u Ljubuškom nigdje vijesti , zakoljite se sami jadovi [ * neprimjereno * ] ta je ovo?

Ne zanima tebe PPN Ludvig Pavlović, ti ih koristiš da bi branio kriminal i korupciju. Jadu jedan!

nema se tu šta tužit nego odma na banderu s njima

Političari više neće moći biti optuženi za korupciju!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari