Nezadovoljavajući rezultati borbe s kriminalom i korupcijom

ljubuski.info

Pred zastupnicima Zastupničkog doma državnog Parlamenta naći će se Informacija o stanju pravosuđa u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a koju je pripremilo Ministarstvo pravde BiH na temelju podataka od VSTV-a. Inicijativa za ovu informaciju potekla je od Mladena Bosića, zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

Vijeće ministara je usvojilo ovu Informaciju, ali uz zaključak da, iako dosadašnji rezultati pokazuju pozitivne pomake Vijeće ministara ipak smatra da nije postignuta zadovoljavajuća razina borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te poziva sva nadležna tijela da ulože dodatne napore i svatko iz okvira svoje nadležnosti poduzme sve mjere u cilju suzbijanja svih oblika korupcije i organiziranog kriminala.

Zatvorske kazne

Iz Ministarstva pravde u ovoj Informaciji navode kako je nakon rezimea i analize prikupljenih podataka zaključeno kako je u razdoblju od 2013-2015. godine od 125 osoba kojima je izrečena kazna zatvora za koruptivna kaznena djela, njih 79 osuđeno na kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma. Za 19 osoba je izrečena minimalno propisana kazna, dok je za 27 osoba izrečena kazna iznad zakonom pripisanog minimuma. Uvjetna osuda izrečena je za 401 osobu.

Navedena statistika potvrđuje kako ovakva kaznena politika u BiH ne samo da ne može donijeti značajnije rezultate na polju borbe protiv korupcije već djeluje stimulativno na počinitelje kaznenih djela, ističu iz Ministarstva pravde u navedenoj Informaciji.

Kada je pak riječ o presudama za organizirani kriminal sudovi u BiH u razdoblju 2014-2016. osudili su ukupno 121 osobu na zatvorske kazne. Gledajući po pojedinim razinama na Sudu BiH od 113 presuđenih osoba za razdoblje 2014-2016., 19 osoba je osuđeno kaznom zatvora preko tri godine, 51 osoba do tri godine, a za 32 osobe je izrečena uvjetna osuda. U Federaciji BiH sudovi su u istom razdoblju osudili na kaznu zatvora 22 osobe za kaznena djela organiziranog kriminala od kojih je za 9 osoba izrečena kazna zatvora preko tri godine, a za 13 osoba kazna manja od tri godine. U RS-u su sudovi u navedenom razdoblju osudili na kaznu zatvora 29 osoba za kaznena djela organiziranog kriminala od kojih je za 19 osoba izrečena kazna zatvora preko tri godine, za 9 osoba kazna ispod tri godine i jednoj osobi uvjetna osuda.

Neriješeni predmeti

Kada su u pitanju statistički pokazatelji o broju neriješenih predmeta na sudovima u BiH u Informaciji se navodi kako je iz izvješća koje svake godine sačinjava VSTV vidljivo da postoji velik broj takvih predmeta.

Glavni razlozi (identificirani od strane sudova) za postojanje velikog broja neriješenih predmeta su nedovoljan broj nositelja pravosudnih funkcija i administrativnog osoblja, velik priliv novih predmeta, zaostaci iz ranijih godina, česta odsustva sudaca, nedostupnost stranaka, česta odlaganja ročišta, zuduženje suca u više referata i velik broj presignacija te ostali razlozi (materijalna sredstva, dotrajala oprema itd.), navodi se u Informaciji.

Na dan 31. prosinca prošle godine na sudovima u Bosni i Hercegovini čeka na rješavanje ukupno 337.480 predmeta (građanski, kazneni, upravni i izvršni). U ovaj broj nisu uključeni tzv. komunalni predmeti.

Gledajući po ranijim godinama dva su predmeta koji su incirani pred sudovima iz 1991. godine, 4 predmeta iz 1993., jedan predmeta iz 1994., 6 predmeta iz 1995. godine.. Kada je riječ o posljednjih nekoliko godina iz 2013. godine postoji 22.497 predmeta, iz 2014. je 34.306 predmeta, iz 2015. je 72.505 predmeta, a iz 2016. godine je 191.207 predmeta.

Kada se ovom broju dodaju tzv. komunalni predmeti, odnosni oni predmeti za naplatu komunalnih usluga čiji je broj na dan 31. prosinca prošle godine iznosio 1.776.925, dolazi se do podatka da je ukupan broj neriješenih predmeta 2.114.405.

Dario Pušić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari