Na državnim jaslama gotovo 200 tisuća ljudi

ljubuski.info

Gotovo 200 tisuća građana Bosne i Hercegovine zaposleno je u državnoj službi što je golem postotak za zemlju s tek nešto više od 3,5 milijuna stanovnika, a unatoč najavama rezanja birokratskog aparata zapošljavanje na teret poreznih obveznika nastavlja se, pokazuje analiza koju je u utorak predstavila nevladina udruga Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH.

To zapošljavanje poprima razmjere epidemije, kazao je na predstavljanju u Banjoj Luci voditelj CCI-ja Adis Arapović.

Prema prikupljenim podacima u BiH je 192 tisuće osoba zaposleno u onome što se definira kao javni sektor.

Gotovo 3900 takvih koje se financira iz državnog proračuna su osobe izravno izabrane kao dužnosnici u tijelima vlasti, dok je oko 1900 onih koji plaću ostvaruju temeljem političkih imenovanja.

Na različitim upravnim pozicijama je gotovo 20 tisuća osoba koje su na vodećim dužnostima u tijelima uprave, agencijama i različitim ustanovama.

U javnim službama, policiji, vojsci te zdravstvu i školstvu je 166 tisuća zaposlenih, prenosi Hina.

Iz CCI-ja su posebice upozorili da čak 75 posto različitih upravnih tijela i ustanova koje su anketirali nastavlja zapošljavati novo osoblje unatoč načelno preuzetim obvezama vlasti da će se rashodi za javni sektor smanjivati.

Takva obveza izrijekom stoji u pismu namjere potpisanog između vlasti u BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao pretpostavka za isplatu kredita od 550 milijuna eura.

Uz činjenicu da se zapošljavanje u javnom sektoru nastavlja CCI ocjenjuje zabrinjavajućim i to što se takva mjesta i dalje koriste kao prilika za zapošljavanje podobnih stranačkih kadrova te kaže da su javni natječaji "besmislena farsa" i "puka formalnost".

Glas naroda

Deri ovce

Država je ustrojena da bude nefunkcionalna i neodrživa.

ovo su sve stranački uhljebi koji ne rade ništa osim parazitiraju svoj narod iz kojeg potječu

nikad se nije ovako dobro živilo uhljebiš se preko kradezea i kradi i ništa ne radi predivno što duže to bolje a naivan narod nek živi gladan u nadi

HDZ je na vlasti samo u ŽZH koja ima oko 80.000 stanovnika, a u textu se govori o 200.000 zaposlenih u državnoj službi na razini cjele BiH.
Hoćeš reći da za posao u državnoj službi u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bugojnu, Konjicu, Goraždu, Banjaluci, Bjeljini, Trebinju, Nevesinju
TREBAŠ BITI ČLAN HDZ-a???
Žalosna činjenica da od tih 200.000 zaposlenih u državnoj službi nema ni 10% Hrvata a kamoli članova HDZ-a

Koliko ima penzionera.vojnih invalida.civilnih invalida.socijalnih slučajeva.sve je to na proračunu.

Eto ti glasačke "mašinerije"...

ovo je privatna država kradezea i naravno uhljebi glasaju za sebe i rodbinu a narod sidi doma i radi za ljenčine i uvlači[ * neprimjereno * ] a oni se narodu smiju šetaju sa oćalam po oblačnu i po birtijan kradezea jer narodu nesmiju u oči

joj kad kradeze izgubi izbore što će biti cike i derneka joj kud će onda uhljebi i lažnjaci zato oni vole kradeze to je sisa muzara

Vrane Ferdinande,Adolfe,Ante i Tito ustajte i potamanite ovu [ * neprimjereno * ]

KRADE-JADE ZE-------
para-ziti,
u-ši.
gnji-de
gusine
verigu-zani
lizogu-zani
krpe-lji
fuka-re
ukratko sav [ * neprimjereno * ] što ima su tu ti linogu-zani, ti drugovi ta sto-ka bez truni obraza i morala

Biće još gore

od ove gam.di nemere gore došli smo do kraja samo mi je krivo što polupismena maga rad budalom narod pravi

Uhljebi lažnjaci penzioneri nezaposleni to Japan ne bi izdržao

Tko je god u partiji nije radi ikakvi ideala već radi osobne koristi-jelde kradezekani vi to najbolje znate.
Vi ste to najbolje iskoristili a sa domoljubljom kršćanstvom i rvatstvom nikakve veze nemate jer ste odreda ratni profiteri,ratni dezerteri i još k tome sa kpj pedigreom, niko vam ravan nije?

IL dezerteri-profiteri ili njihova đeca ukratko nula ljudi......nula od djece....

narod je pročito kradeze sad više muljaže nepije vodu sad će počet demokracija i narod će se borit zase a ne za guzonje sve se zna

Zna li netko igra li narednu sezonu izvidac u sehi, govore da bi mogao opet dobit pozivnicu, zna li ko sta o tome?

Ne znam pa ti nebi moga ni reć.

Pod hitno donijeti zakon da vlasnici diploma s privatnih fakulteta ne mogu raditi u državnim firmama

Neki dan stariji fratar govori dok popiješ kavu u Perića diploma ti gotova

Ovo gore je super ideja samo moraš shvatiti da su ljudi od 1990 1996 ratovali i ginuli za slobodu, ratovali su da se oslobode općenarodne imovine i državnih institucija i da ih pošteni privatiziraju. Sada kad smo slobodni sad vam nevaIjaju privatne škole i fakulteti, nevaIjaju vam privatni telekomi, nevaIjaju vam privatna osiguranja, nevaIja vam što se privatizira hepok, ????
Pa koji qwiraç se onda ratovalo kad je sve državno dobro i kad je državno valjalo?

Što god napisali što god prenijeli što god spinovali jedina istina je da je sustav da je omogućio da pojedinci reketare po makarskoj i pritom imaju upitne diplome.pojedinci su im kumovi takodjer reketare po makarskoj pojedinci ne znaju se ni kako spada se potpisati dozvoljavaju takav reket po makarskoj...dok kada će stipe b dopustiti da njegova sramota jedina u rodbini i njihovim životima sramoti tamo chekamo...eh da čekamo i relaciji zvanično organa Bih suda kako će se postupiti po nalozima provjere svega njihovoga dosada zla iznesenog.i veoma bitni kako će se postupiti sa takvim sportskim rekvizitima što ih rodijace koriste a ko dok u ime borbe protiv korupcije a ustvari bore se protiv samih sebe! Dragi uredniče ukoliko imaš imalo zdravoga razuma napisat ćeš čv od sviju gore i onda ćemo nastaviti dalje....i da znaš nas nije strah od takvih reketasa!

Na državnim jaslama gotovo 200 tisuća ljudi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari