Smilje kao alternativa odlasku u zemlje EU?

ljubuski.info

Još je svega mjesec dana do početka berbe smilja, koje ove godine dozrijeva nešto ranije nego lani, no još uvijek nitko naglas ne govori o točnoj otkupnoj cijeni kilograma zelene mase smilja.

Neslužbeno se govori o cijeni od 2.5 marke, a među smiljarima je uvriježeno mišljenje da cijena smilja u zelenom stanju ne bi trebala padati ispod lanjske 3 marke, i da nema stvarnih razloga za to, jer potražnje za gotovim prozvodom i dalje ima.

Mnogi su u njive i brda uložili i kredite, drugi vlastita mukom stečena sredstva, treći mnogo rada, i nitko ne želi razočarenje. Svi pomno prate razvoj situacije.

Stipe Jukić iz ljubuškog poduzeća Roing, koje se bavi i proizvodnjom i destilacijom smilja kaže da otkupna cijena još nije poznata, a slično su potvrdili u još nekoliko hercegovačkih destilerija koje su nasumice pozvali. Konkretna cijena mogla bi biti poznata početkom lipnja, odnosno za nekih tjedan dana. Cijenu će odrediti potražnja za uljem.

A prodajom ulja i pronalaženjem kupaca, uz proizvodnju sadnica, bavi se širokobriješko poduzeće Terago. Direktor Marin Glavina ispričao je tko je najviše zainteresiran za naše ulje i koliko se kreće tržišna cijena litra ulja od smilja.
Postoji interes od strane veleprodajnih američkih i europskih kupaca. Cijenu ulja određuje kupac, a trenutačno jako varira s obzirom na hiperprodukciju kojoj smo svjedoci. Kako bi rješili taj problem potrebno je ulagati u marketing i na taj način povećavati prodaju. Ulje smilja nije burzovna roba kao npr. kukuruz ili nafta da mu se cijena određuje samo ponudom i potražnjom, nego i nizom drugih parametara, objasnio je on.

Stajališta je da se mnogo više mora raditi na brendiranju smilja. Marketingom moramo otvoriti nova tržišta i povećati potrošnju kako bi potaknuli prodaju. Kupce trebamo upoznati sa proizvodom i njegovim prednostima jer je to ispravan način za povećanje prodaje, ustvrdio je Glavina.

Grupacija proizvođača smilja i eteričnoga ulja od smilja potpisala je s Federalnim agromediteranskim zavodom i Gospodarskom komorom FBiH ugovor u vezi otkupnih cijena smilja i eteričnoga ulja za sezonu 2017. , a u navedenom sporazumu su navedene očekivane cijene za otkup smilja na razini 2,50 KM i cijena eteričnoga ulja smilja 800 € ili 1.550 KM.

Žetva 2017. biti će prijelomna i za brojne obitelji koje su zasadile smilje kao alternativu odlasku u zemlje EU, a ove godine očekuju prvu konkretniju zaradu. Nova razočaranja u ovom polju imala bi direktan utjecaj na još masovnije iseljavanje mladih koji su se latili i motike ne bi li opstali na rodnoj grudi.

Dnevni list

Glas naroda

cim se umijesala nasa korumpirana drzava znajte ljudi da tu novca za nas nema! Kako?! Tako sto cete placat poreze na zemlju,poreze na profit i poreze na opg,ne jos ali radi se na tome...

daj bože, može se sve danas na internetu naći, ovako kinezi i indijci prodaju na alibabi 1 kg ulja helichrysum italicum ( u prevodu mediteransko primorsko smilje) za 230 dolara 1 kilogram, možete provjeriti ukucajte alibaba i latinski naziv i sve vam izbaci, tako da mi nije jasno ništa oooo

je, ali naše je kvalitetnije, iz krša i kamena, mi smo najbolji, najveći, moramo biti najskuplji... jel tako

nedajite nikom cmilje bez 7 maraka

davacete vi njega po pola marke jer vam ga niko nece

Žali Bože uloženog ali za sitne novce smilje će da lijepo i mirisno gori. A naši prekupci kupujte u Italiji pa ga dwestilirajte i prodajite kako Vam volja.

Prevara kao i sve ostalo

kada narod izabere lopine da ih vode
zar nije normalno ovako da mu bude
virujte vi stranki i fratrinama
trazit ćete posla na njemačkim bauštelama
jel tak il ne tak ZNA SE raselit sve hercegovce

Smilje kao alternativa odlasku u zemlje EU?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari