Županija daje doplatak kravi, junetu i teletu, a ne daje djetetu

ljubuski.info

Prošlo je više od 25 godina od kada je dijete u Zapadnoj Hercegovini dobilo doplatak za djecu tj. zadnji doplatak za djecu dobila su djeca za 2. mjesec 1992. godine od Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.
Nakon toga u Herceg-Bosni i kasnije u Županiji Zapadnohercegovačkoj odrasle su generacije i generacije djece, mnogi su danas dobro punoljetne osobe, ali nikad nisu imali doplatak za djecu.

Krajem 90-tih godina u ŽZH bilo je nekih pojedinačnih razgovora o doplatku za djecu i svi bi ti razgovori završili s konstatacijom da trenutno nema novca za dječji doplatak. Kad bi neki od roditelja županijskom dužnosniku rekli kako nema novca za hrvatsku djecu, a ima ga za luksuzne limuzine, raskošan vozni park i za masovne reprezentacije dužnosnika oni bi im onda odgovorili kako se pitanje doplatka za djecu treba cjelovito rješavati. U to vrijeme u Županiji Zapadnohercegovačkoj bio je najmoćniji čovjek župan Jozo Marić, profesor hrvatskog jezika, koji nikad nije radio u gospodarstvu, a predsjednik Vlade prijeratni sudac Bariša Čolak.

Takav odnos prema hrvatskoj djeci u ŽZH se nastavio i u vrijeme dok su predsjednici Vlade bili akademski slikar Anđelko Mikulić i agronom Viktor Lasić.

Običnoj hrvatskoj obitelji doplatak za djecu je velika stavka, pa su se u to vrijeme mnoge žene prijavljivale u Hrvatskoj, kako bi ostvarile doplatak za djecu. Dio županijske vlasti i njihov paraobavještajni aparat ubrzo je i to zaustavio. Kopirali bi radne knjižice njihovih muževa, koji rade u ŽZH ili Federaciji BiH i te kopije radnih knjižica bi slali u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Onda bi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donosio rješenja o obustavi doplatka za djecu i povratu novca. U svakom od tih rješenja je pisalo da stranka ima pravo pokrenuti sudski postupak pred nadležnim sudom u Zagrebu. Naravno obična hrvatska obitelj, kojoj je doplatak za djecu velika stavka, neće skakati po Zagrebu i trošiti novac u sudskom postupku s neizvjesnim krajem. Ovdje se radilo i o nezakonitom postupanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, jer dijete postoji, ima domovnicu i majka je zakonito prijavljena u Hrvatskoj. Nezakonito bi bilo da dijete ostvaruje doplatak za djecu i u Hrvatskoj i u BiH.

Dokaz ovome je činjenica da npr. Njemačka isplaćuje doplatak za djecu, iako jedan roditelj radi u Njemačkoj, a drugi u Hrvatskoj ili BiH.

U svakom slučaju, zbog ovog HDZ-ovog paraobavještajnog aparata, hrvatske majke su ostale bez doplatka za djecu. Kad je u jesen 2006. godine u ŽZH došla koalicijska vlast, na incijativu stranke "Radom za boljitak" donijeli su Pravilnik o dodijeli doplatka za kravu, june, tele, kokoš, krompir itd., a djecu opet nitko ne spominje.

Kad je koalicijska vlast pala, opet je Hrvatska demokratska zajednica preuzela vlast u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a predsjednik Vlade je postao "publicist" Zdenko Ćosić. Kako se vidi i HDZ-ova vlast je nastavila davati doplatak za kravu, tele, june, kokoš, krumpir itd. iz razloga što od tog doplatka mnogi sa strane imaju koristi, a od doplatka za dijete ima koristi samo ta obitelj. Znači, Županija daje doplatak kravi, junetu i teletu, a ne daje djetetu.

V.Z.

Glas naroda

Ovo je u svakom smislu zemlja apsurda, nad ovim narodima u BiH se vrše tajni pokusi za koje ćemo saznati u dogledno vrijeme...

Zašto se iseljavamo ,dragi poslodavci dajte satnicu 4 eura po satu ,daga županijo umjesto junadi fiktivne dajte 50 KM mjesečno po djetetu ,prijavite ljude da nerade na crno 12 sati za 40 KM ,i svima će biti bolje te pare će se potrošiti opet ovde ,neki dan za kavom slušam jednog građevinskog poduzetnika kako neće niko radit za 4 KM po satu žalosno a cijene izvođenja radova su išle gore sve deklarirani kršćani .

uredniče zašto neobjasniš dici sa sela
kakva je ovo životinja sa velikim očima i ušima
draga dico sa sela ovo vam je krava
ona je ljudima davala pravog mlika
a vi danas pijete prljavu vodu iz tetrapaka
jel tak il ne tak smrde štale gledaju se serije

Bravo izbjeglice, neka si dici objasnio koja je ovo domaća životinja, to je bilo i za očekivat od tebe jer si svakom . . . . . stožina i sve znaš.

ova gospođa što odgovara
piše za vrime reklama turski serija
kad opet budu reklame javi se
jel tak il ne tak

Ovaj Izbjeglica je najobičniji udbaški p-r-o-v-o-k-a-t-o-r, jel tak il ne tak.

Izbjeglice radi nešto korisno, nemoj uvijek dangubit i pričat šuplje priče.

reklame trajale točno tri minute(od 8.34 - 8.37)
tako je i moja hanuma serije gledala
i uvik molila da joj čovik ima posla
dok nije izbjeglica sabra dava i dva
pa je u nemačku priveja
sad joj serija u sedam počima
u dvadeset završava ali ona je glumica
glumi čistačicu svakoga dana
jel tak il ne tak seoske gospođe

Samo komentiraj izbjeglice, ti što napišeš mnogi misle ali su u hdz-u pa radije šute.

Kada vec spominjes Njemacku I djeciji doplatak onda barem pojasni da u Njemackoj roditelj mora biti u radnom odnosu da bi imao pravo na djeciji doplatak. Ni u Njemackoj nedaju doplatak samo na prijavu.

I u Hrvatskoj su te žene bile u radnom odnosu, jer kako bi drugačije ostvarile doplatak za djecu.

Šta je tu čudno,umisto dice poljoprivrednici iz Ljubuškog u stanu imaju 5 krava plus koke,koze ovce i pčele iz Kine provjerite u zupanijskom ministarstvu gospodarstva.

Jedni su uvijek za a drugi su uvijek protiv, a tek oni treci...! Ovi sto su za,njima je ovako dobro,ovi sto su protiv njima nije dobro a tek ovi treci... oni vide stvar kakva jest i idu vani jer Nacelnik kriminalac,ministar policije kriminalac a u miliciji ima vise narkomana nego u komuni u Međugorju,milicija krsi zakone ako se njima to radi i ako osjete potrebu a ti mali covjece bio za ili protiv ili ono trece suti i plati! Ja sam mislio da milicija radi u sluzbi naroda al evo izgleda nije tako! Svaka cast izuzetcima,ja dizem ruke i odo vani,pa vi na tati svom trenirajte strogocu! Nema pomoci ni rijesenja za ovu drzavu

Izbjeglica komentira svaki dan i u svako doba dana, a još pripametan.

Nismo htjeli glavni grad Sarajevo i ubili su nam Blaza Kraljevica,udba je htjela nekakvu Herceg Bosnu i uzela sebi lovu tj napunila dzepove i sad je svatko prepusten sam sebi da se snalazi imamo najzaduzeniju Opcinu u regiji i zato nam je danas ovako stanje,Stolac razvijeniji od Ljubuskog.Eto uzvikujte HDZ i Hrvatska, te dajte aplauze [ * neprimjereno * ]carima a vi gledajte tko ce vam dati koru kruha.

Županija daje doplatak kravi, junetu i teletu, a ne daje djetetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari