Dođe mraz i vrati te pet godina unazad, šta ćeš?

ljubuski.info

Bilo je previše lijepo da bi se ostvarilo kada je poljoprivreda u putanju. Upravo tim riječima može se opisati situacija u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine.

Očekivao se bogat urod ranih krumpira 5 - 7.000 tona. Sezona poranila, već 14. travnja pojavili su se prvi mladi krumpiri iz ljubuške općine s otvorenog, na čapljinskoj veletržnici.

Početkom svibnja očekivao se početak sezone, a onda je ujutro 22-og travnja osvanuo kasni mraz, pravi led, piše radio-capljina.com. Proglašenje elementarne nepogode i iskazano razumijevanje za probleme poljoprivrednika, slaba su utjeha. Vidi se to i po ozračju u prostorijama PZ "Plodovi zemlje" u Ljubuškom.

Polet sredinom travnja zamijenila je suzdržanost.
Počelo je fantastično, sad je loše, kaže Dubravko Vukojević predsjednik Udruge poljodjelaca Županije zapadnohercegovačke, pa nastavlja: Krumpir je bio u najgoroj fazi razvoja kada ga je odnilo, slabo se oporavlja. Hoće li od toga nešto biti tek će se vidjeti. Ide na veletržnicu, nešto se prodaje, ali nije dobra prodaja. Ovo je najgora situacija, ne može se "šleperski" raditi, a ima ga previše za piljare. Neki je sad vakum, sad će se u ovih desetak dana iznjedriti hoće li od sezone nešto biti ili neće, zamišljino konstatira predsjednik Vukojević pa nastavlja: U najboljem stanju krumpiri koji su tek nikli kada ih je mraz odnio, ali njih je bilo najmanje, najgora je situacija s onim srednji što mi kažemo, kad ga je uhvatilo u prelazu, nije bio za vađenje, a bio je pred vađenje. Toga je najviše bilo. To je stanje jaje ili malo veći, ti se krumpiri loše oporavljaju, skroz, kasnit će. Upitno je hoće li se i opraviti, i to je upitno, ovi opet sitni kad ga odnese mraz, on se oporavi, nešto će dati, iako će prinos, čak i na površinama koje su se prskanjem spasile, biti 30, 40 posto manji. Ljudi ovo što kopaju, nemaju se s čim hvaliti, pričaju bajke, ali treba iskreno reći - nema ni blizu. To je 500 kila po 'iljedi, dvi tone po dulumu, upola manje.

Izvoz, hoće li ga biti?
U kontaktu smo sa izvoznicima, ima interesa, ali sve je u iščekivanju. Nema količine, nema kvalitete, pri takvoj situaciji nitko se ne može odvažiti na izvoz. Sad je jedan vakum, tek iza 25. svibnja znat će se hoće li izvoza biti ili neće. Ja vjerujem da će biti izvoza, i ranijih godina izvoz je počinjao iza 20-og, ja se nadam da će izvoza ipak, biti. Valjda ćemo se izvući ovo će biti neka prelazna godina, isto kao ona lanjska, prva kada smo se vratili na europsko tržište. Ja mislim da neće biti ni tako crno kako smo mi skontali. Do danas se trebalo i prodati, par tisuća tona, a onda dođe mraz i vrati te pet godina unazad, šta ćeš?

Valja reći da zbog golemih šteta u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine, već tradicionalni Dani ranih krumpira, nisu ni održani. Jednostavno, još uvijek je sve neizvjesno.

Dušan Musa | Radio Čapljina

Glas naroda

s Bogom se niko nemere nosat.čovjek snuje on odlučuje.

Znači tvoj Bog daje zlo? Do sada sam mislio da Bog daje dobro a vrag zlo?

ja vjerujem samo u boga,a za đavla ni ne znam.za mene je sve bozje davanje i kad je dobro i loše.

Ima li ovaj Musa nekog normalnog sugovornika.

90 posto krumpira se oporavilo puna veletrznica krompir a,obavijestit opcinu da ne isplaćuju odstetu

Predlazem da se javi tebi, ostavi kontakt telefon pa da čujemo šta ti kazeš o svemu ovom.

Pozdrav iz Njemačke!!!

tvoje neće odnijet mraz, naprav si boga molija

Jadna jada od Dušana novinara.

Dule prosrpski novinar VL i partije komunista=hdz.

pr*de baba kiseleći mliko,
to ti stari dok Nevenko kupus svari.

BUCO 70 Ratni Vojni Invalid LAŽNI dobio na to iz EU fondova kao invalid 20 000 maraka LAŽNI prijavijo štetu a prodaje krompir na pijaci opet LAŽNI za pčele takođe na isplati LAŽNI od UDRUGE uzima šta stigne i jede u FRAGOLI samo je to istina jadna POLJOPRIVREDA kada je vode ovakvi JAZAVCI

Laganje je smrtni grijeh ako ideš u crkvu ispovidi se

Pitajte Žarkića on priča da mora u Kanadu ,da sve pare pokupi Buco.

JA govorim istinu a nek BUCO se ispovidi jel RVI jel dobio lovu za EU fondove zato što je INVALID a 134 kila u njemu koliki je poticaj za pčele dobio

U pakao ćeš ne lazi

Dođe mraz i vrati te pet godina unazad, šta ćeš?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari