Gašenje fondacije OdRaz - sami pisali odluke, nezakonito davali novac za plaće i projekte

ljubuski.info

Netransparentnost u trošenju novca, samoinicijativno donošenje odluka, isplata čelništvu i neopravdanost za potrošenih 16 milijuna KM za projekte, samo su neke od negativnosti koje je Ured za reviziju rada institucija FBiH iznio u novom izvješću o radu Fondacije za održivi razvoj OdRaz, tijela koje je trebalo, prema planu Vlade FBiH, biti dio razvojnog ciklusa u tom bh. entitetu.

Na početku izvješća Ureda za reviziju napominje se kako Fondacija OdRaz, provoditelj projekta "SME I i II", iako je trebalo, nije knjigovodstveno evidentirala trošenje kredita u iznosu od 161,825.374 KM u okviru bilančnih pozicija, već u izvanbilančnoj evidenciji. Knjigovodstveno stanje novca na žiro-računima Revolving fonda koja se vode u okviru izvanbilančne evidencije je za 50,000.000 KM veće u odnosu na stvarno stanje na izvodima banaka. Prilikom provedbe projekta "SME I i II", iako je trebalo, evidentiranje trošenja kredita nije vršeno u okviru bilančnih pozicija.

Revizori zamjeraju kako godišnji popis imovine i obveza nije izvršen u skladu sa zakonom. Fondacija nije vršila periodično izvještavanje prema Ministarstvu financija, niti je načinila i Vladi FBiH dostavila konačna izvješća o završetku projekata u cilju donošenja odluka o prijenosu ili davanju na korištenje nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima, što nije u skladu s uredbom o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija.

Najviša neto plaća u 2016. bila je plaća ravnatelja - 4080 KM, zatim izvršnih ravnatelja - 3611 KM i 3506 KM, pomoćnika ravnatelja - 2715 KM, savjetnika ravnatelja - 2426 KM..., dok je najniža neto plaća iznosila 693 KM za kave-kuharice - spremačice. "Uvidom u obračun i isplatu plaća, konstatiramo da je ravnatelju Fondacije u veljači i prosincu 2016., na osnovi njegovih posebno donesenih odluka, isplaćena razlika neto plaća siječanj - ožujak 2015. i travanj - prosinac 2015. u ukupnom neto iznosu od 24.706 KM (bruto 43.854 KM), tj. za razdoblje kada mu je bio otkazan ugovor o radu i kada je bio raspoređen na poslove stručnog suradnika. Imajući u vidu da je vraćen na posao i ponovno raspoređen na mjesto ravnatelja po odlukama o privremenim mjerama Županijskog suda "do pravomoćnog okončanja parničnoga postupka", koji je još uvijek u tijeku, konstatiramo da nisu ispunjeni svi zakonski uvjeti za isplatu razlika plaća u bruto iznosu od 43.854 marke", stoji u izvješću revizora.

Fondacija OdRaz ove godine prestaje s radom.

Na čelu fomndacije je bio kompromitirani Vinko Jakić, koji je, zajedno sa Zvonkom Jurišićem, prije godinu dana izbačen iz HSP BiH, kako su naveli - zbog "teških povreda statuta, sramoćenja i lihvarenja stranke".

Glas naroda

Zvonkin [ * neprimjereno * ]... evo su od hrstica preuzeli nekakav hsp i stavili onog retarda iz Stoca za predsjednika sve za se Zvonimir opet pokusa uhljebit u Sarajevu.

Gašenje fondacije OdRaz - sami pisali odluke, nezakonito davali novac za plaće i projekte
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari