Herceg-Bosnu oživljavaju oni koji negiraju prava Hrvatima

ljubuski.info

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao, odgovarajući na pitanje je li bošnjačko pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u pogledu prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH pokušaj kupovine vremena te je li razgovarao o tome s bošnjačkim članom Predsjedništva i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da su izmjene tog zakona poslane u proceduru nakaon što su iscrpljene primarne mogućnosti razgovora s SDA.

Razgovarali smo godinu i pol dana i, kada smo shvatili da to postaje samo sebi svrha i kupovina vremena za SDA, tj. da je ključna ideja razgovarati a da se ništa ne desi, rekli smo da je dosta. A zašto SDA ne daje svoj prijedlog zakona, pa naš prijedlog je, u stvari, prijedlog SDA, kaže Čović koji je podsjetio da je u proteklih godinu i pol dana bilo 5-6 konkretnih prijedloga, koji su do kraja uvažavali osnove funkcioniranja BiH i na tome su traženna rješenja.

Svjesni smo da nemamo dvotrećinske većine, pa smo krenuli s idejom da napravimo barem minimum, odnosno ono što će poslužiti svrsi za izbore 2018. godine, nakon kojih će parlamentarna većina koja bude formirana morati iznijeti plan za izmjene Ustava BiH, a to znači i izmjene Izbornog zakona. Naš prijedlog je takav da je sukladan Ustavu te će biti jamac da jedan narod drugome ne bira predstavnike. Ovo vrijeme od mjesec i po dana, koliko će trebati Ustavnom sudu da donese odluku, je dovoljno vremena da osiguramo parlamentarnu većinu i u Zastupničkom domu za ovaj prijedlog ili neki sličan prijedlog, koji će biti čisto HDZ-ov, kazao je, među ostalim.

Prema njegovim riječima, alternativa onome što je već upućeno u parlamentarnu proceduru je nužno zlo.
Ja ću učiniti sve da mi u naredna dva mjeseca riješimo ovo pitanje na način kako smo to i počeli. Sve srpske stranke su, bez iznimke, kazale da će podržati ovaj prijedlog, koji se i odnosi samo na FBiH. Zatoga smo išli na dogovor dva koalicijska partnera SDA i HDZ-a, a čak je i SBB potvrdio da će podržati dogovor te dvije stranke. Prvo ćemo iscrpiti sve mogućnosti za predloženo rješenje, a poslije razmišljati o alternativama, navodi Čović te ističe kako je jasno da će izbori 2018. morati uvažavati činjenicu da jedan narod drugome ne može birati predstavnike dok je ovakvo ustavno uređenje, tj. dok u Ustavu piše da postoji član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dok imamo Klub Hrvata u Domu naroda i sl. Kada se napravi drugačiji Ustav BiH, onda će se moći razgovarati i o drugim rješenjima.

Čović je uvjeren i da će se sredinom ljeta riješiti ovo pitanje, što je rok koji je ostavio i Ustavni sud kad je donosio odluku o konstitutivnosti naroda. Kako ističe, ono što je neprihvatljivo jest da u se izbornoj godini mijenja Izborni zakon.

Govoreći o odnosima u koalciji, Čović kaže da, kao koalicijski partneri, privatno imaju dobru i korektnu saradnju, što, pak, nije dovoljno, već je samo preduvjet da se uopće nešto dogovara. "No, pitanje je zašto je netko promijenio odnos da bi se iskreirala kriza. Zato smo danas u poziciji da ne znamo imamo li i tko čini parlamentarnu većinu", stav je Čovića.

Na konstataciju da je Izetbegović nedavno izjavio da priče o tzv. oživljavanju Herceg Bosne dolaze s političkog vrha HNS-a BiH dok ih u javnost plasiraju "niži" kadrovi, lider HDZ-a BiH kaže da, ako to izgovara Mario Karamatić, to nije nikakva niža razina već je to vrh i državne vlasti i HNS-a.

Iskreno Herceg Bosnu oživljava u ime bošnjačkog naroda svatko tko negira Hrvatima da se osjećaju ravnopravnim u BiH. Ja nikada u svojim javnim istupima nisam izostavio reći da je BiH moja domovina. No, ako vam to netko politički negira, na jedan praktičan način, to će probuditi i one duhove da ima i drugih elemenata kako se to može zaštititi. Ako govorimo o buđenju Herceg Bosne, prije svega političari najbrojnijeg naroda u BiH moraju imati odgovornost prema tome, zaključio je Dragan Čović.

Glas naroda

čoviću šta je s onim vremenom kad ste imali većinu i mogli ste to staviti kao protu uvjet sda i snsd-u, nego si ti njima sve izglasao a oni te na[ * neprimjereno * ]li, tako da si ti tu jedini krivac, imali ste dugo vremena za to riješti pa ti sad opet svak kriv

a iza herceg-bosne su ostale samo ruševine poduzeća i infrastrukture, demantiraj me i reci što je to izgrađeno za vrijeme iste, samo je sve popljačkano

Herceg-bosna je trajala koliko i rat do 1996...eto sudite herceg-bosni da je zbog nje sve ekonomski propalo ?? Pa jel to ekonomski bolje hrvatima od nastanka FBiH od 1996 do danas??? pa a sve je popljačkano nakon rata i od Daytona naovamo

ah da tvoja se imovina povećala deset puta za vrijeme herceg-bosne, sam sebi si prodao stan dok si bio direktor sokola koliko ono bijaše oko 33 000 km za 120-130 kvadrata u mostaru, pa prodaja aviona i helikoptera, gdje su novci čoviću, tebi je bilo lijepo za vrijeme herceg-bosne pa vidim zašto opet zazivate istu

a ovaj karamatić govori u ime hrvatskog narodnog sabora a znamo svi tko ima većinu u istom pa zato ne .......

Stvarno je čovjeku muka od ovoga svega
Pa šta je tu nejasno da su htjeli svi političari oni bi uradili u interesu naroda, ali tada ne bi bilo u njihovu interesu. Uhodali su oni te igre i igrice malo lijevo malo desno.
Davno poznata ona Advokatska, kad je sin advokat riješio parnicu koju otac nije mogao(htio) riješiti 20 godina.
Odgovor oca ADvokata: "Pa ta te je kruška iškolala" ..Ovim je sve rečeno.........

Prije izbora zaziva Herceg-Bosnu, kad dobije izbore (mogućnost hapanja) zaboravi što je govorio. Narod ti treba dodati uz ime, ser draganče. Komunjara udbaš antikrist se želi prikazati kao demokrata, domoljub vjernik. Fuj, fuj gade izrode.

Bliži ti se kraj,otvori oči širom,,

Jadan je narod kojeg on predstavlja

samo me zanima kada će moj narod da progleda
prepoznati lopine koje prave vile
prepoznati nepislušne fratrine
prepoznati vračare koje prave hotele
jeli to teško prepoznati ili smo sami sebe prokleli
jel tak il ne tak moj izgubljeni narode

pojačaj terapiju i molitvu. pare koje si maznuo će trošiti neki tebi nepoznati ljudi.

само ви причајте, ја сам се докопа жилама не за земљу, већ за ваш живот и могу са својом КПЈ шта хоћу.

Драган

To je zamisljena udbaska republika pa im propade prdje nemoze biti grdje,uzese lovu i gurnise narod u provaliju te pobi mlade momke HOSa,zalosno gdje zivimo i skim zivimo i tko nas vodi,ako nisi za HDZ odma nevaIjas ako si za HSP prica pogledaj tko je predsjednik ovakav onakav i narodu prodavaju maglu vec 20 godina,lopovluk.

Herceg-Bosnu oživljavaju oni koji negiraju prava Hrvatima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari