Što predviđa prijedlog zakona o braniteljskim udrugama?

ljubuski.info

Dva mjeseca će trajati javna rasprava o Prijedlogu Nacrta zakona o braniteljskim-boračkim udrugama od posebnog značaja, a kojeg je predlagatelj zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i šef Kluba SDA Ismet Osmanović uputio u parlamentarnu proceduru.

Nacrtom se uređuju uvjeti za osnivanje i registraciju, financiranje i djelatnost kao i nadzor braniteljskih udruga od posebnog društvenog značaja u F BiH koje bi se financirale iz proračunskog novca. Jedna od rasprava održala se protekli tjedan u prostorijama Skupštine HNŽ-a, a na kojoj su sudjelovali domaćini-predstavnici federalnog ministrstva branitelja predvođeni pomoćnikom ministra Ibrahimom Ganibegovićem, predstavnicima braniteljskih udruga HVO-a i Armije BiH, kao i predstavnici organizatora otpora Armije BiH, HVO-a, kao i logoraša.

Prvo riješiti registar branitelja

Iako je jedan od ratnih zapovjednika Armije BiH u Mostaru i SDA-ov izaslanik u Domun naroda F BiH Zijat Mušić kazao kako predloženo zakonsko rješenje nije prijedlog Federalnog ministarstva branitelja nego pojedinca, činjenica je da je i mjerodavni ministar Salko Bukvarević iz reda SDA, kao i sami predlagač Osmanović. Mušić je kazao da se ovaj zakon treba sada ostaviti na stranu, te da se prvo mora riješiti registar branitelja.

Što se predviđa prijedlogom zakona o braniteljskim udrugama

No, prema sadašnjim odjecima o predloženom Nacrtu zakona među hrvatskim predstavnicima nejasni su članak 2 i članak 4. Naime, u članku 2. predviđeno je da se pod pojmom braniteljskih udruga od posebnog društvenog značaja podrazumijevaju udruge koje okupljaju pripadnike OS R BiH i ostale osobe koje baštine tekovine antifašističkih obrambeno-oslobodilačkih ratova.

Naime, dobro se prisjetiti da se i za samog agresora na BiH, nekadašnju JNA, tvrdilo da je zasnovana na antifašističkim tekovinama.

Također, u članku 4 se predviđa da se udruga od posebnog značaja može registrirati uz uvjet da okuplja najmanje 55% članova iz kategorije koju predstavlja u F BiH po komponentama (Armija R BiH, MUP R BiH, HVO ili dr.), a da udruga okuplja najmanje 30.000 članova razvojačenih branitelja iz komponente Armije R BiH te 10.000 iz. komponente HVO-a.

Ovo bi značajno, tek na njih nekoliko, smanjio broj braniteljskih udruga koja bi imala pravo na financiranje iz federalnog proračuna.

Značajno se smanjuje broj braniteljskih udruga i preuzima potpuna kontrola

Prema prijedlogu zastupnika Osmanovića, nadzor nad braniteljskim udrugama od posebnog značaja vršit će mjerodavno federalno ministarstvo branitelja, a pri registraciji udruga osnivači trebaju priložiti ovjereni popis pripadnika oružanih snaga R BiH koji, kako se navodi, baštine tekovine antifašističkih obrambeno-oslobodilačkih ratova.

Postojeće braniteljske udruge, a koje žele status braniteljske udruga od posebnog društvenog interesa dužne bi bile svoju registraciju obnoviti u skladu s predloženim zakonom.

Međutim, brojna su pitanja, a neka od njih je navela i Marijana Anić iz Odjela za branitelje Grada Mostara. Ona je istaknula pitanje kako odrediti 55% članstva kada ne postoji jedinstveni registar branitelja, dok je predsjednik HVIDRA-e HNŽ-a Zoran Zovko upitao želi li se istim na razini F BiH postići samo jedna braniteljska udruga.

Rasprava o zakonskom prijedlogu rješenja o braniteljskim udrugama nastavlja se i dalje te su sve češća i mišljenja kako se istim želi čak i udružiti pojedine bošnjačke i hrvatske braniteljske udruge u jednu, a sve u cilju smanjenja broja udruga.

U F BiH registrirano čak 576 tisuća branitelja, a isplaćuje se još 100 partizanskih mirovina

U raspravi oko ovog prijedloga, pomoćnik ministra Ibrahim Ganibegović, inače i član Radne grupe za izradu teksta Zakona o razvojačenim braniteljima, između ostalog je kazao kako je, po podatcima federalnog ministarstva branitelja, u F BiH registrirano 576.000 branitelja. Koliko je upravo ova brojka realna, tim više što je potpisivanjem Daytonskog sporazuma u studenom 1995. godine činjenično, brojno stanje na bošnjačkoj i hrvatskoj strani bilo oko 280.000 vojnika, zasigurno će pokazati buduće analize.

Također, prema evidenciji Federalnog ministarstva branitelja, na razini F BIH trenutno je registrirano oko 1500 braniteljskih udruga. Već sada je jasno da će obje ove brojke biti predmetom žustrih rasprava.

No, na vidjelo je izašla još jedna informacija s mostarske rasprave o zakonu o braniteljskim udrugama, a to je da se u F BiH još uvijek isplaćuje oko 100 mirovina partizanskim borcima ili članovima njihovih obitelji iz Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Dnevni list

Glas naroda

Pocela je pravda bice tesko ali ce pravda pobjedit.Jao vama laznjacima gdje god vas vidim bicete popljuvani. Moj ministre Boirasu salji ti specijalce na svoje branitelje i sto je naj gore dolaze i kazne malo se propitaj jadnice sta radis,

ŠTO SE DOGODILO SA UDRUGOM ZABORAVLJENIH BRANITELJA??

Zna li itko gdje su osnivači i predstavnici udruge ,naši dragi branitelji i suborci gdin Grbavac, Marušić idr. rijetko se ili gotovo nikako ne oglašavaju?

Sve je potpuno utihnulo, kao da se dogodila nova 1945 ili novo Hrvatsko proljeće 1971-1972.god.. kad su KPJ i UDBA ugušili svaki pokret i svaki otpor koji su Hrvati pružili boreći se za pravdu, za ista demokratska prava svakog čovjeka, za svoj Hrvatski narod , i za svoju domovinu.

Zar se ta nesretna i tragična povjest i taj isti scenarij ponavlja gdje tzv.i samo na papiru Hrvati udaraju svim raspolo6ivim sretstvima po istinskih Hrvatatima i domoljubima?

POKRET ZA PRAVDU I PROSVJED, PA OTPOR, PRIMJENA SILE, GUŠENJE OTPORA, HAPŠENJA, PROCESUIRANJA, KAZNE, ZATVORI ITD..

Zar " PRINCIP JE ISTI, A SVE OSTALO SU NIJANSE"???

Zar svi koji smo se borili za demokratsku i ND Hrvatsku i za sve Hrvate i Hrvatske prostore u BiH te jednakopravnost svih naroda u BiH a ne dominacije i majorizacija bilo koga nad bilo kim.

Sada nakon toliko godina od 1995 do danas je izišla prava i kristalno jasna slika na vidjelo i pokazalo se i dokazalo da Hrvatski pokret, borba i žrtve Hrvatskog naroda u BiH, da je sve to bilo uzalud i poražavajuće kao i 1941.,1971., tako i 1991.godine.
STA TREBAMO SAD OD VLASTI OČEKIVATI??
-Sila je već primjenjena,
-Otpor za pravdu je već ugušen,
- Hapšenja i privođenja su već i nakon samog otpora počela a vjerovatno kako stvari stoje i kako je najavljeno bit će nastavljena
-Pa sljede suđenja,kazne i zatvori.

Osobno od bilo koje vlasti nisam tražio niti tražim išta niti sam bilo što nezarađeno i nezasluženo dobio.

Al dosta puta su silom utišavali i pokušali ugasiti taj glas naroda samo zato što je drugačije mislio i iznosio svoja stajališta i samo zato što su veliki domoljub i Hrvati i borili se za pravdu.
Al svjesno su da nikad nisu i neće uspjeti ma koliko god se trudili i vladali ovi ili oni nad Hrvatima u tom Hrvatskom narodu ugasiti taj tinjajući žar i glas u srcu to Hrvatstvo i domoljublje.

Zato svi moji dragi istinski branitelji kao i HRVI i oboljeli od posljedica domovinskog
rata, svi Vi koji se niste dali prodati, koji niste podložni antihrvatskoj vladavini jer niste se za nju ni borili i niste se njima priklonili, koji imate svoje čvrste stavove, svoje ideale i svoje "JA" i koji mislite svojom glavom a ne da za vas netko drugi misli, koji ste se borili za Hrvatske nacionalne interese za svakog Hrvatskog čovjeka , a ne za svoje vlastite materijalne bez obzira kakva i čija bila VLAST i vladavina te stim se prodali i okrenuli leđa istinskim suborcima i braniteljima.

VI koji niste prevrtljivci i "kameleoni" kakvih je kod Hrvata uvijek bilo i bit će" danas ustaša, sutra partizan,pa opet ustaša pa partizan.." i tko zna šta sutra sve ne,
budite ono što jeste pa neka nas sve hapse, obilježe, progone sa naših ognjišta i iz naše domovine HRHB I Hrvatske.

Naši očevi, stričevi, ujaci, djedovi su bili proganjani samo zato što su bili Hrvati, živjeli i disali Hrvatski pa neka i nas dragi moji svi istinski domoljubi i istinski branitelji progone i hapse.

Mi smo uvijek bili i bit ćemo i žrtve ako treba ali uvijek ćemo se boriti za mir, pravdu, za svoju vjeru i naciju, svoja višestoljetna ognjišta i domovinu i uvjek smo bili i bit ćemo ""ZA DOM SPREMNI"!

Pozdrav svim Hrvatskim dragovoljcima, istinskim braniteljima i HRVI kao i svim istinskim domoljubima kojima je vjera i domovina na prvom mjestu a ne kao velikom broju Hrvata drpislava kojima je "desna ruka na srcu a lijeva u džepu".

Ti i takvi već desetljećima uništiše sve što je hrvatsko pa tako i cijelu Hrvatsku naciju.

Al neka Bog svakome prosvjetli pamet i neka je svakom na pomoći.
To nas naša vjera uči zato mi i neznamo mrziti

ništa nema od tog

Tišina Tišina nešto govori

25 ovog mjeseca u 11h zakazana javna rasprava na incijativu HSPa ,u zgradi Skupstine u Sirokom Brijegu.

HSP ? zar to postoji?

nema više novca za udruge

to je nas ministar nije ti on iz Armije

Ti prvi što ovo pišeš mogao bi dobiti po labrnji

svi kućama propalo

Što predviđa prijedlog zakona o braniteljskim udrugama?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari