Djelatnici u zdravstvu ZHŽ spremni za štrajk!

ljubuski.info

U tijeku godišnjih odmora, djelatnike u zdravstvu je zatekla vijest da su dobili 16 % manju plaću, topli obrok umanjen sa 12 KM na 5 KM, kao i umanjene troškove prijevoza, sveukupno 30 % manja primanja.

To znači da su liječnici specijalisti dobili 400 – 450 KM, liječnici bez specijalizacije 300 – 350 KM, medicinske sestre i vozači 250-270 KM manje novca u odnosu na prošli mjesec, navodi se u priopćenju Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu županije Zapadnohercegovačke.

Zdravstveni djelatnici imaju potpisan Kolektivni ugovor sa Vladom od 31. 08. 2007. godine u kojem je najniža satnica u zdravstvu 2 KM. Međutim, ta zajamčena satnica nije ispoštovana do 01. 01. 2009. godine kada su, nakon 16 mjeseci iščekivanja i bez štrajka, dočekali posljednjih 6% povišice.

Umjesto zahvalnosti za strpljenje u iščekivanju ispunjenja Kolektivnog ugovora djelatnici u zdravstvu su dobili 16% manji osobni dohodak, te za trećinu manja primanja.

Djelatnici u zdravstvu ZHŽ ističu kako niti jedna županija u BiH nije primijenila zakon o uštedama na zdravstvo izuzev zapadnohercegovačke.

Sindikat izražava oštar prosvjed, traži od Vlade poštivanje Kolektivnog ugovora, povlačenje nelegalne odluke o smanjenju plaće, pismeno mišljenje Vlade F BiH u kojem će se jasno očitovati da li se zakon o uštedama u vanproračunskim fondovima odnosi na sve zaposlene u zdravstvu ili samo na dužnosnike i uposlenike vanproračunskih fondova. Ukoliko se Vlada ne očituje u vezi naših zahtjeva Sindikat najavljuje generalni štrajk, navodi se u priopćenju Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu županije Zapadnohercegovačke.

Točan datum stupanja u štrajk bit će poznat nakon Skupštine Sindikata koja će se održati 20. Kolovoza u Š.Brijegu i na koju su pozvani svi djelatnici u zdravstvu ZHŽ.

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari