Političke stranke u BiH od građana uzele 18 milijuna maraka

ljubuski.info

Političke stranke u Bosni i Hercegovini prošle godine su dobile 18 milijuna maraka bespovratnih proračunskih sredstava općina, županija, entiteta i država.

Ukidanje ili smanjivanje tih iznosa još nije ni palo na pamet vlastodršcima. Financijski izvještaji su pokazali da bi stranke bankrotirale kada bi se oslonile samo sredstva prikupljena od članarine.

Političari su omogućili svojim strankama sigurna primanja iz svih proračuna u Bosni i Hercegovini. Građani su neizravno političkim strankama u prošloj godini platili 18 milijuna maraka. Općine i gradovi su iz svojih riznica strankama dali šest milijuna i šesto tisuća maraka.

Županije su uplatili tri i po milijuna, a entiteti zajedno više od šest milijuna maraka. Državni proračun olakšan je za 500 tisuća, i još 400 za rad Klubova u Parlamentu. Građani koje smo pitali nisu baš oduševljeni činjenicom da su stranke zagrabili i u njihov džep.

Sve političke stranke dostavile su Središnjem izbornom povjerenstvu financijske izvještaje za prošlu godinu. Koliko im proračunska podrška znači, govore i egzaktni podaci. Na primjer, Stranka demokratske akcije lani je od članarine zaradila tek 99 tisuća maraka, dok je iz proračuna naplatila 3 milijuna i 400 tisuća.

Dodikov SNSD od članova je naplatio 400 tisuća, a iz proračuna skoro dva milijuna. Ništa bolji omjer nije ni u HDZ-u, kojem su članovi uplatili 78 tisuća, a građani posredstvom proračuna milijun i šesto tisuća. SDP je lani na isti način inkasirao milijun i 300 tisuća, a od članstva 460 tisuća.

Kada bi sve razine vlasti izdvajali novca koliko sada daju političkim strankama, na primjer, za zapošljavanje mladih, možda bi se makar malo ublažili poražavajući podaci o odljevu mozgova iz zemlje. No, političarima je očito važnije da njihove stranke ne oskudijevaju.

Pošto predstavnike vlasti imenuju stranke, oni i odlučuju da proračuni budu izdašni prema političkim strankama. Zasad jedini koji je ukinuo takav grant je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i tako uštedio 150 hiljada maraka godišnje.
Nije normalno da građani ako nisu simpatizeri neke stranke, da je financira, indirektno preko budžeta do rade. Stranke treba da se financiraju preko svojih članarina. Stranke i kupuju izbore preko tih para, to odgovorno tvrdim, rekao je Kasumović.

Stranke redovno šalju financijske izvještaje SIP-u, ali je pitanje koliko su oni objektivni, jer se u njima ne navode takozvani grantovi iz javnih poduzeća. Javna je tajna da se dio milijunskih iznosa koliko koštaju predizborne kampanje financiraju i na taj način.

N1

Glas naroda

nije istina nego 180 milijardi i još će toliko ako ubrzo ne počmu padat

zato švica traži pedeset tisuća radnika
men se čini da švica radi sa našim parama
nedo bog da švica zarati
propali bi nši političari
međugorsk zupni i biznsmeni
jel tak il ne tak moje fratrine i političari

nacionalne stranke nas lažu kradu i iskorištavaju preko svojih uhljeba koji su na našem novcu sposobni i još nas uništavaju i kradu čak i našu djecu jer da vole nacionalne stranke novac od članarine bi bio dovoljan za stranku nego narod financira stranku koja ga krade preko uvlačiguza te stranke

ako ovako potraje u hercegovini če ostat sam kradeze a narod ode sav u izbjeglištvo za protjeranim muslimanima

budite i vi kovachi svojih kovanica i novchicha
printite i vi svoj papirnati novac
pravite i vi svoje plasticne cartice
pravite i vi svoje chips
i ucite djecu za modernu cibermaniju
u svemu cete biti jednaki sa ostalima
sve cete ih pobjediti
zashto bi se vi ljutili na druge
podkradali i zatvarali
budite majstori svoga posla

djeco da znate u[ * neprimjereno * ]jenih chekova na swici od pokojne mafije
imena ko che znati ciji su
kako jedna osoba more imati pedeset imena

tribate biti majstori svoga posla
cibermania=isto ko sesame otvori se alibaba
i robin hood sa pratrima i burilom od rakije i sa komadom slanine
to su bile nekad sacekushe orobushe i bogastva koje su skupljali
a moderni cibermani da ne kradu mogu zaraditi mnogo novca
ako pronadju tajne i secret sve te njihove smicalice..

dodji sta je tvoj otac pripremio da vidish
to ce tvoje biti samo se ti zakuni
mi to dajemo vama
a vashe nemoze da bude
biti ce onoliko kad se gospodar pojavi
da se vrati njemu njegovo

Evo čitam da su Turskom NBA košarkašu Kunteri oduzeli putovnicu zato što Erdogana zove Hitlerom čovjek zarobljen na aerodromu u Bukureštu bez dokumenata znači svugdje gdje ne ližeš vlastodršce isto

Ko da je kod nas drugačije kako prolaze oni koji se zamjere Čoviću Izetbegoviću Radončiću Dodiku ostaju bez glave a ne putovnice demokracije u BiH nema

Političke stranke u BiH od građana uzele 18 milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari