Karamatić: Inzko provodi unitarističku politiku Sarajeva

ljubuski.info

Na novo 51. izvješće visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a reagirali su predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Mario Karamatić i Božo Ljubić.

U Federaciji, hrvatske stranke nastavljaju se zalagati za "federalizaciju" Bosne i Hercegovine, što sve više implicira daljnje etničke podjele zemlje na tri ili četiri "federalne jedinice", jedna od kojih bi imala hrvatsku većinu, između ostalog je konstatirao Inzko u iscrpnom izvješću o Bosni i Hercegovini.

Karamatić, koji je i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oštro je reagirao na Inzkove ocjene.
Teze gospodina Inzka su apsolutno očekivane s obzirom da on već godinama pokušava provoditi unitarističku politiku koju zagovara dio političkoga Sarajeva i apsolutno očekivano ukoliko imamo u vidu da je, u posljednjih nekih devet godina, Saudijska Arabija OHR-u uplatila preko 600 tisuća KM. Gospodinu Inzku bi bilo dobro da nastavi spavati kao što je spavao do sada, njegove teze nemaju apsolutno nikakvog smisla. Osvrće se i na posljednje zasjedanje Hrvatskog Narodnog Sabora iako na HNS-u nije postojala nikakva izjava koja u bilo kojem kontekstu dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH. Gospodin Inzko je jedan mali smiješni lik koji će za 10 ćevapa u pola somuna s lukom namlatiti što vam Bog hoće. Otprilike, to je moje mišljenje o njemu, kazao je Karamatić.

Ustavni sud je presudio

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić očitovao se povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik OHR Valentin Inzko je u četvrtak, 18. svibnja, podnio redovito periodično izvješće Vijeću sigurnosti UN o Bosni i Hercegovini. Izvješće tretira mnoge događaje i odluke koje se odnose na mnoge političke subjekte, institucije i sektore u BiH u razdoblju od prethodnog Izvješća do danas.
Za potpunije očitovanje biti će potrebita detaljnija analiza. Međutim, ono što smatram najvažnijim s hrvatskog stajališta u ovom Izvješću, tiče se dijela koji se odnosi, kako je navedeno u Izvješću na 'Ljubić case'. Iz Izvješća Visokog predstavnika, razvidno je da OHR ispravno razumijeva Odluku Ustavnog suda u smislu, da Ustavni sud izrijekom traži da Izborni zakon mora osigurati legitimitet hrvatskih delegata/izaslanika u Domu naroda Federacije, a što osporene odredbe Izbornog zakona onemogućavaju, navodi Ljubić.

Kako je naveo, ne stoje tvrdnje SDA (koje je Visoki predstavnik parafrazirao u Izvješću) da se Odluka Ustavnog suda može implementirati "manjim intervencijama u Ustavu Federacije" jer je Ustavni sud presudio da osporene odredbe Izbornog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Nadalje, Visoki predstavnik u Izvješću problematizira da se Izbori ne bi mogli kompletirati bez izmjena Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda. I treće, na samom kraju razmatranja Visoki predstavnik implicira da ova Odluka Ustavnog suda zapravo ima izravan politički značaj i za implementaciju Odluke suda u Strasbourgu temeljem apelacije "Sejdić-Finci", odnosno izbor članova Predsjedništva BiH, uzimajući u obzir obrazloženje Ustavnog suda u kojem se jasno navodi da je ostvarenje konstitutivnosti neodvojivo od mogućnosti da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike, u Institucije Ustavom predviđene za zastupanje naroda, a Predsjedništvo BiH je svakako jedna od njih, navodi se u očitovanju Bože Ljubića.

Navodi u Izvješću, kako "hrvatske stranke kontinuirano zagovaraju federalizaciju BiH" što bi prema Izvješću impliciralo dalju etničku podjelu Zemlje, ne stoje jer su hrvatski zahtjevi za federalizacijom, na liniji rezolucija EU parlamenta s ciljem uspostave stabilne i samoodržive BiH.
Na kraju, nameće se pitanje koja je relevantnost ovog, jednog u nizu izvješća zadnjih nekoliko godina? Relevantnost ovog Izvješća će se mjeriti samo u mjeri u kojoj će oni kojima je Izvješće podneseno kao i oni koji ih na terenu BiH predstavljaju djelovati na harmonizaciji ustavnog i zakonskog položaja tri naroda u BiH koji je narušen upravo intervencija, visokih predstavnika. Izmjene Izbornog zakona na način kako su predložene od strane stranaka HNS BiH je prvi test, stoji na kraju očitovanja predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubiće povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

N1

Glas naroda

pa vi i takvi hrvatski predstavnici ima dvije godine govorite da hoćete 3 entitet što je čovjek slagao samo je iznio vaše želje karamatiću, ne laži narod više, sjedite tamo u hns-u i ti si se prodao hdz-u za ćevape, znamo tko za ćevape kupuje glasove, pametnije ti je rzmišljati o budućnosti a ti si stalno u prošlosti pa se buni stranici s kojom sjediš u hns-u, znamo tko ima većinu, pa njih malo napadni ako te nije strah ostati bez ćevapa, inzko je postavljen od vijeća sigurnosti un-a i njima odgovara a ne nekim ćovićima i karamatićima

a ovaj božo ljubić je promijenio toliko politika i stranki zadnjih 40 godina da i njegovi u kući više ne znaju u kojoj je trenutno, kako god okreneš on najpametniji, kako u savezu komunista, pa u hdz-u, pa u 90-tki, pa u hns, pa u hrvatskom saboru itd, di god dođeš on presjednik, njega malo upitaj što nije neke stvari ima 20 godina riješio, a ja ne smiješ on ti plaća ćevape

ovi poltroni bjelo svjeskije komita ne smiju nista drugo raditi nego ovo sto rade hrvatima pricati da bize

Koga ovaj predstavlja,koliko je on dobio glasova,uhljebina i politron,di Draganče okom on skokom,tugo moja jadnog li naroda koga ovaj prestavlja

Karamatić: Inzko provodi unitarističku politiku Sarajeva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari