Vidre očistile Trebižat od smeća

ljubuski.info

Športsko-ronilačko-ekološki klub (ŠREK) Vidra iz Ljubuškog u grudskom motelu Kiwi svečanom je skupštinom obilježila prvu godišnjicu svoga postojanja.

U nazočnosti predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine ZHŽ-a dr. Zvonke Jurišića i Vitomira Filipovića, ministra prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša Marijana Babića, predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški i predsjednika Turističke zajednice ZHŽ-a Davorina Medića i Ive Matića, predsjednik ljubuškog ŠREK-a Vidra Kamilo Čuljak referirao je postignuća tijekom prve godine postojanja kluba.

„Iako smo željeli napraviti i više, ovo što smo odradili svakako je dobro obavljen posao. Uspjeli smo pokrenuti neke stvari i procese na ovom području, koji su dosad bili uspavani i marginalizirani, a tu prvenstveno mislim na zaštitu rijeke Trebižat i svih vodotokova, jezera i izvora na području zapadne Hercegovine.

U godinu dana našega postojanja imali smo osam značajnih i velikih akcija čišćenja rijeke Trebižat uključujući i gostovanja od Dubrovnika, preko Neuma i Trilja do Imotskog, te isto toliko i manjih, parcijalnih akcija. U akcijama čišćenja Trebižata izvukli smo iz rijeke oko pet tona otpada, a najugroženije lokacije bila su područja Klobuka i Veljaka“, kazao je Kamilo Čuljak, navodeći kako ŠREK Vidra zasad broji 28 članova. Budući je ŠREK Vidra sportski klub, uz njega se vežu sve sportske aktivnosti na vodi i pod vodom, ali i znanstvena i arheološka podvodna istraživanja, kao i daljnje educiranje i obučavanje ronilaca kojih u klubu za sada ima devet s autonomnom opremom. Međutim, ŠREK-ovci poseban naglasak stavljaju na ekološke aktivnosti po kojima su najviše i poznati. „Primarna nam je zadaća detektiranje glavnih onečišćivača vode i zraka, te suradnja s lokalnom upravom po pitanju saniranja tih onečišćenja. Također, cilj udruge je natjerati onečiščavaće da otpad zbrinjavaju na adekvatan način jer rijeka nije odlagalište smeća“, poručio je Čuljak. Iako postoje tek godinu dana, „Vidraši“ su nedavno potpisanim ugovorom, zahvaljujući svojim aktivnostima i rezultatima, postali i dio Civilne zaštite ZHŽ-a, odnosno nositelji Službe za zaštitu i spašavanje na vodi. A da njihovo djelovanje govori puno više nego taksativno nabrajanje odrađenih akcija, prepoznala je i Vlada ZHŽ-a koja je ŠREK Vidru iz Ljubuškog proglasila udrugom od posebnog društvenog značaja za ZHŽ, te je uvrstila i u ovogodišnji proračun.

Uskoro u novim prostorijama

Nakon tih priznanja u ŠREK-u Vidra se nadaju kako im i dobivanje prostorija više ne bi trebao biti problem. „Voljeli bismo kad bi dobili neke prostorije uz rijeku, jer je naše djelovanje vezano prvenstveno za vodu. Idealan objekt bi bio onaj na Vrilu u Vitini od čega bi imali koristi i taj devastirani i zapušteni objekt, a i mi koji bi ga sredili i koristili za svoje klupske prostorije“, kazao je Čuljak. Čestitajući članovima ŠREK-a Vidra prvu godišnjicu postojanja, tijekom koje su o njima samima najviše govorile njihove aktivnosti, predsjednik Vlade ZHŽ-a dr. Zvonko Jurišić kazao je kako je i sam ostao pomalo iznenađen svime što je klub u relativno kratkom vremenu napravio. „Primjerom ste pokazali kako se može povezati velika regija na dobrobit svih nas. Drago mi je što jedan ovakav klub postoji u našoj županiji, a mi kao Vlada smo prepoznali značaj akcija koje provodite i proglasili ga udrugom od posebnog značaja za ovu županiju. I u svim budućim akcijama možete računati na potporu Vlade ZHŽ-a", poručio je „Vidrašima“ dr. Jurišić, a potporu im je obećao i predsjednik Skupštine ZHŽ-a Vitomir Filipović.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari