Predstavljena knjiga 'Apokaliptični dani'

ljubuski.info

"Apokaliptični dani", memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala, izišla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" te CroLibertasa, predstavljena je u sinoć u dvorani sv. Ante na Humcu u Ljubuškom.

U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik hrvatskog izdanja fra Miljenko Stojić, Ivan Zlopaša i urednik engleskog izdanja Ante Čuvalo.

Kada ovako u ruci držimo knjigu 'Apokaliptični dani' čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala jugokomunistička strana. U svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas i našu domovinu iz prve ruke. Vrijeme je to koje stvara povijest, kazao je fra Miljenko Stojić.

Inače, knjiga "Apokaliptični dani" govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U njoj on otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. 6. veljače 1945. vidio je prolazak jugokomunista prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški.

Na temelju toga boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.

Komentari

narod ste za pavelićem okrenili
zato su mnogi hercegovci glavu izgubili
sad otvoreno podržavate lopine
sada mog naroda nestaje
širite mržnju umjesto vjere
pravite od vjernika vjerske fanatike
pa dokle moje fratrine
vi ste naj veće zlo što je moj narod pogodilo
jel tak il ne tak sram vas bilo

Jesu li ovo sva tri fratri?

Ne treba nam 2 svjetski rat mi Hrvati znamo šta je bilo i kako smo stradali al šta je s ovim zadnjim isto znamo Apoikalipsa od strane Hdz udbaša

Predstavljena knjiga 'Apokaliptični dani'

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto