Odavde se više ne odlazi trbuhom za kruhom nego se bježi glavom bez obzira

ljubuski.info

Nije trebalo dugo čekati. Bosanskohercegovačka vlast pokazala nam je da ona, kada se uhvati nekog problema, u čas posla analizira, dijagnosticira, potpiše recept i stvar privede kraju. Eto, samo što je premijer entiteta kojeg jedan od trojice razbijača smisla smatra svojom djedovinom, izjavio da "iseljavanje nema drastične razmjere", odmah su poslanici raspravljali o odlasku mladih iz BiH i već je uspostavljena i dijagnoza.

To je nedavno napravio glavni dijagnostičar, glavni u Bošnjaka i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. On je u Travniku, na susretu sa zlatnim ljiljanima, kazao kako treba više pameti, više sloge, manje politikantstva da ne bi mladi odlazili i već u sljedećoj rečenici poentirao: Recimo, ova stvar s trošarinama. Izvrsno! Sad slobodno može svući bijele gumene rukavice i stvar prepustiti svojim kirurzima.

Glavni kirurg odavno je spreman. On, entitetski premijer Fadil Novalić već je ustvrdio da činjenice govore kako se više odlazilo šezdesetih godina prošloga vijeka. Gdje ih je samo nabavio?! Te činjenice... Ali, eto, neka mu bude. Mada više nije ni važno kada se više odlazilo. Važna je suština: šezdesetih se odlazilo, a danas se bježi.

Bijeg od pogane vlasti

Onaj koji odlazi ostavlja nešto iza sebe, nešto što će ga zvati da se jednog dana vrati. Šezdesetih su kod kuće ostavljali obitelji i gradili kuće. I eno ih, sada se vraćaju kako bi mirovine potrošili ovdje. Cijeli život sanjarili su kako će svoje posljednje godine provesti uz obitelj. Ali ne, njihova djeca su u međuvremenu pobjegla iz ove zemlje, njihovi unuci više ne govore materinjim jezikom.

Onaj koji bježi ne ostavlja iza sebe ništa što će ga progoniti po bijelom svijetu i tjerati da se jednog dana vrati. S Balkana se danas bježi glavom bez obzira. Oni vode supruge, one vuku muževe, skupa otimaju djecu iz škola, istresaju kolijevke, čupaju sve iz korijena, bjesomučno.

I ne bježi se iz zemlje samo zbog nezaposlenosti. Sve više je onih koji prvo daju otkaz, a onda bježe. Eto, nedavno nam je direktor jednog mlina na sjeveru BiH pričao kako je njegovom tehnologu, koji ima plaću u visini dviju prosječnih, ostalo još nekoliko dana do raskida ugovora. Ode čovjek u Njemačku, a naslijeđeno imanje s kućom dao je na bubanj i prodat će ga u bescjenje.

Pišu mediji da je iz uspješne kompanije ZAH iz Bosanske Krupe prošle godine nekoliko radnika otišlo u Europsku uniju. I iz bihaćkog poduzeća "Č. J.", kažu mediji, isto odlaze ljudi. Nedavno mi je rođak rekao da je njegov prijatelj napustio dobro uhljebljenje u jednoj državnoj instituciji i otišao preko granice. S Balkana se više ne odlazi trbuhom za kruhom, odavde se sada bježi glavom bez obzira. Bježi se iz Osijeka i Varaždina, iz Kikinde i Novog Pazara, iz Nikšića i Bijelog Polja, iz Peći i Prištine, iz Kumanova i Velesa, iz Livna i Zvornika, odasvud.

Bježi se žestoko. Bježi se od pogane vlasti, od lažljivaca po parlamentima, od obijača budžetskih trezora, od potkupljivih sudaca, od korumpiranih doktora, od odvjetničkih derikoža, od namještatelja tendera, od profesionalnih zapošljivača, od besprizornih državnih službenika, od prodanih novinara, od lažnih pisaca, od "poduzetnih" političkih stranaka, od narcisoidne akademske zajednice, od licemjernih profesora, od političkih lupeža, od neiskrenih popova i poniznih hodža, od tri predsjednika, od 12 premijera, od 150 ministara, od 600 savjetnika i od tisuću poslanika i odbornika, i od svih koji su čovjekovu domovinu pretvorili u zatvor u kojemu se kokodače od zore do sumraka, i od sumraka do praskozorja, bez prestanka, desetljećima.

Pobjegoše ljudi, gospodo, od vlasti. Džaba vam sva priča.

Nikoga ne ostavljaju iza sebe

Tko još nije okružen grandioznim kućama, viletinama, koje preko cijele godine zjape prazne? Stanuju u njima nana-memla i djed-ustajalost i mati-promaja i otac-muk i sestra-praznina i tetka-gorčina i brat-razočaranje i prijatelj-izdanost i ujna-strava i tetak-duh i deset, uvrh glave dvadeset dana u godini zatreperi u njima smijeh i zanjiše se život, a onda opet nastupi 345 dana samoće.

Gospoda od banketa zadnjih godina sigurno nisu obišla škole svojih djetinjstava. Evo, u područnoj četverogodišnjoj školi krajem sedamdesetih, kada je u nju išao potpisnik ovog teksta u kojem se upravo davite, svaki razred je brojao po dva odjeljenja s po više od trideset učenika. Danas jedva da se sastavi po jedno odjeljenje od 15 učenika. Broj upisanih na početku školske godine obavezno na kraju bude manji barem za jednog učenika.

Ali treba i vlast katkad razumjeti. Koja to vlast ne bi bila zadovoljna da se u njenoj zemlji troši novac zarađen u drugim državama? Koliko li se samo deviza slije sa svih strana svijeta, koliko penzija dođe u eurima iz Francuske, Austrije, Švicarske, Njemačke, i koliko se izgradi kuća od materijala iz domaćih poduzeća i domaćom radnom snagom? Dijaspora plaća socijalni mir. Zašto bi onda vlast imala nešto protiv iseljenika? Pa to su budući financijeri društvenog ravnodušja.

Ali nešto se zaboravilo. Ovi što bježe ne ostavljaju iza sebe nikog kome će slati devize. Oni ne prave kuće. Ne! Oni na one naslijeđene vješaju table s natpisima: "Na prodaju!", "For sale", a sve češće oglašavaju na arapskom. Njihova djeca ne govore materinji jezik, domovinom ne smatraju onu državu u kojoj su rođeni njihovi očevi, već onu koja ih je prigrlila, dala im solidne dječje doplatke, omogućila dobre škole, značajne stipendije i ponudila im posao u struci i priliku da se dokažu. Od njih nijedan balkanski premijer, ni svih 12 bosanskih skupa, nikakve koristi neće vidjeti, oni će zasigurno imati pametnijeg posla od zašivanja zakrpa po vrećama balkanskih proračuna.

AJB

Glas naroda

Tako je to kad ti većunu stanovništva čine nepismeni ili polupismeni [ * neprimjereno * ]i koji su usput rečeno prvaci u ljenčarenju.. Naviku ispijanja kafa, pušenja cigara, lokanja alkohola ne treba posebno ni spominjati.. Interesantno ali ovi naši kad odu u Njemačku odmah bace cigare, alkohol, kavu kući prave. Čudesa.

Nisu slucajni ni ovi nasrtaji federalnih inspekcija na obrtnike u nasoj zupaniji sve je to smisljena politika Sarajeva.

tako ti je kad nepismeni i nesposobni uhljebi vladaju nekad najljepšom zemljom.Ovdje je jedino rješenje kad svi pametni odu bacit atomsku bombu da [ * neprimjereno * ] pocrka

Hitno donijeti zakon da vlasnici diploma s privatnih fakulteta ne mogu raditi u državnim firmama ostaćemo bez omladine pravosuđe dati strancima da se konačno domaći kliminalci pozatvaraju i to bi bio početak kraja nereda

Kad razgovarate s roditeljima koji se hvale kako su djecu uposlili u Elektro MUP Općinu Poštu Agencije Ministarstva a sve preko stranke znate da ovdje nema budućnosti

Narod je gjup političari se kriju iza Franje Tuđmana ne znaju da je ovaj HDZ BiH stranka protiv koje smo se borili SKJ a posljedice su katastrofalne čudim se roditeljima koji su kao svoje zaposlili na umjetna radna mjesta a ne znaju da su živu djecu sahranili ala lažnjaci

Ne bježi pčela od meda već od jada

bježi narod od nacionalnih udbaških buržoazija i sa balkanske kaljuže smrti jer ovde se možeš samo belaju nadat kao i dosada

Povijest će vas zapisati kao najveće zlo koje je dovelo do egzodusa Hrvata u BiH u većem broju od Srbocetnika i JNA

ja zbilja neznam što je sa nama
koji smo otišli iz svoga rodnoga mista
u tuđinu kopat kanale i čistit tuđe wc šolje
umisto da radimo u svome ljubuškome
a imali smo da biramo radna mista
famos trgokop platnara vinarija
duvanska stanica i barbina poslovna zona zvirića
sve su to naši političari zaslužni
a mi ih iznevjerili zato izbjeglice pati
delaj do penzije u sanduku se vrati
moj grij moj grij moj preveliki
jel tak il ne tak političari i verski poglavari

Neznam sta ste se svezali ciscenje wc,a.evo radim u proizvodnji pvc otvora.početnička satnica 13€ probni rad 3mjeseca.potpisao ugovor o radu 36 radni sati u tjednu satnica 15€.30 dana godišnjega.presretan sam.nema HDZa nema kupljenih dioloma cjene te brate ovde cjene.

Jasta te cijene hajmo se lagat dok trebas ok i znas radit ono sto oni nece i ne znaju,kapitalizam milosti nema!

Ma ovi kra- deze sistem je dobar moreš crknut neće te ni šutnut a kamoli pomoć ako ti slučajno neda bog tribalo?
Posa i plaću ćeš dobit kad na vrbi rodi grožđe!
Opet glasajte za čovića?

8x5 dana u tjednu je 40 radnih sati prika.
Probni rad je 6 mjeseci.
Tu satnicu od 15 eura mozes sanjati.
Odmor ako ti gazda produzi tj. dadne.stalni posao (naravno nakon 6 mjeseci)mozes koristiti,ali po planu firme,a ne kada ti hoces.
Eto toliko za ovoga novopecenog izradjivaca PVC prozora.

Ne negirajte ono sto ne poznajete, moze raditi 36h tjedno, znaci da mu je firma extra, mada vecina radni tjedan ima 37,5h tjedno, satnicu moze imati do 15,50€, mada se krecu od 12,50-14,50€, odmor upisiva kad hoce sigurno..

bjeze gdje je bolje i lepo
leper je bolest dushe misli itijela
guba=lepar=bolest dushe misli i tijela
molite da se tog oslobodite
i da svoje rodno mjesto mozete vrijednovati i voljeti

i kad Isus Krisyt dodje i ugleda
toliko se od veselja razveseli i zaplaka
jerusaleme jerusaleme jerusaleme moj grade ljubljeni

Bjeze u gradove i zemlje gdje samo pod jednim klik stoje nuclearna postrojenja..
Piju vodu punu cancerogenih bacterija gdje se njihovi vodni kanali nisu nikad promjenili po 50 i 100 godina..
Dishu zrak zagadjen virusom is uspluga i ostalih srestava.
Zive gdje je vibracija i bolest od gradjevina i cesta.
Jedu poremecenu geneticku hranu od voca i povrca a tako lijepo izgleda.
Jedu mesu napumpano vacinom nprejedeno koncetratom i porskano bojom.
Vacinu i medicinu i geneticku i immunu poremecenost troshe oni i njihova djeca.
Otudjenost i zaboravnost istreniranost u detalje da mrze svoj narod i svoju zemlju demantije samantije i simpatije.
Pohlepnost ih vodi i bjeze od ideologije koja ih razara kao guba dushe!
Generaciski zale i tragaju i tuguju tko su njihovi korjeni.
Raspadaju im se obitelji od mix religija kultura obicaja i svega po redu.

Alcohol droga prostitucija kocka izgubljenost nesnalazljivost podstanari nikad kuce svoje doma svoga stresovi despresije apatije nestabilnost zaobilaznost ..mnogi bi se vratili kad svate prekasno da se nalaze na sirokim putevima i sa unesrecenim zivotima.

Sretno ti bilo putnice bez sna sa suzama i odricanjima!
Sretno ti bilo raseljeno i izgubljeno dijete na sirokim putevima.

Sjeti se ako te ikad Bog vrati svome rodnom kraju zaplaci od radosti kao Krist..
Jerusaleme Jerusaleme Jerusaleme moj ljubljeni grade.

mnogi zalazu dushu i zivote sebe svoje djece i buducih generacija cine sve sto bogu nishta nije drago..predaju se se sotoni i nalaze se na sirokim putevima propasti..

okereni se pogledaj u sunce koje sije iznad sebe..moli i zaplaci
vecni oce predajem ti sve one koji nas progone odkloni zle misli skrupule
po svetom krizu i njegovoj prolivenoj krvi Isusa Krista
ako si cista dusha viditi cesh sile pakla kako odlaze i one koji vas odvode u nepovrat

14 tisucha modernih kriminalnih lupeskih organizacija koe trguju sa modernim robljem djece staraca zena mladih ljudi i zena i djevojaka..moderno robovanje i jeftina radna snaga droga prostitucija kradje krivoklestvo fraud documenti i sve po redu..

o kako sam nesretan
o kako sam nesretan
o kako sam nesretan

gdje ti je to
o kako sam sretan
o kako sam sretan
o kako sam sretan

Šta je se ovaj jehovin svjedok natakarijo na portal.bježi sotono.narod biži i bižaće di mu je bolje jeli ti jasno sotono engleskog naglaska.

tekst točan...sve točno..slažem se i drago mi kad neko napiše ono što ja mislim..dosadilo mi čak i pisati...da nisam 5 god.do penzije i ja bi otišla u Njemačku...radim za bijednu plaću u instituciji...ne ostajem zbog penzije,nego ne mogu više radit,izgubilo se zdravlje,ne mili se čovjeku ništa više...otišao mi sin i nevjesta i odveli troje divne djece....moj sin koji nije htio u babe nikad prespavati,nije htio otić igrat košarku iz rodnog grada jer se nije mogao odvojiti od kuće....otišao,možete samo misliti kad je on otišao ..onda će svak...u Njemačkoj redovna plaća,dječiji 600 eura za 3 djeteta,3 parka u krugu 10 metara od stana,4 igrališta za nogomet i košarku ,takođe blizu stana...red,rad,kultura..a ovi naši zloupotrebljivači našeg života,nastavljaju tražiti opravdanje za sebe..

Meni je prošlo pedeset VSS sam ali odoh ako Bog da zdravlja pet godina da imam Njemačku mirovinu nema života ovdje

Odavde se više ne odlazi trbuhom za kruhom nego se bježi glavom bez obzira
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari