Odluka Žalbenog povjerenstva Vijeća za tisak u BiH

ljubuski.info

Odluka Žalbenog povjerenstva Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini po žalbi gđe Sanele Dujković na komentare posjetitelja portala ljubuski.info, postavljene ispod teksta "Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Zorana Galića" od 07.10.2016.g.

Žalba nije prihvaćena

Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

Žalbena komisija je razmotrila navode žalbe. Portal ljubuski.info je uklonio komentare uvredljivog sadržaja, naziv "Lujka" na koje se Žalbenica žalila.
U ostalim komentarima Žalbena komisija ne nalazi drugih povreda Kodeksa.

Komisija konstatuje da je gđa Sanela Dujković javna osoba i dobrovoljno je ušla u polemiku sa posjetiteljima portala, pa iz toga razloga i ne može tražiti uklanjanje svih komentara u kojima se spominje njeno ime, ako komentari nisu uvredljivog ili klevetničkog sadržaja.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu gđe Sanele Dujković na komentare postavljene ispod teksta "Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Zorana Galića", objavljenog na portalu ljubuski.info 07.10.2016.g.
U dostavljenoj žalbi se navodi:
U petak 7.10.2016. godine na portalu Ljubuški.info prenesen je tekst portala Al Jazeera Balkans u kojem se navodi moje ime prezime funkcija i kratka izjava. Nakon što je objavljen tekst na linku http://ljubuski.net/19044-tuziteljstvo-bih-otvorilo-istragu-protiv-zoran... pojavio se i prvi uvredljiv komentar u kojem se spominje moja funkcija. O komentaru sam obavjestila portal Ljubuški.info putem e-maila što je i jedini dostupni kontakt ovog portala i tražila da se ukine kao i svi drugi u kojima se navodi moje ime, funkcija glasnogovornika GPBiH s obzirom na činjenicu da se ovaj portal već duže vrijeme koristi za blaćenje pripadnika GPBiH, o čemu sam vas ranije obavjestila.
Žalbenica dodaje i sljedeće:
U subotu 8.10.2016. javio se administrator portala putem e-maila, informirao me da je izbačen termin 'lujka', nakon čega je ostao uvredljiv komentar 'ona sve osim glasnogovornice'. Uvidjevši da portal Ljubuški.net neće administrirati negativne komentare čak sam se i javno oglasila na portalu sa porukom da ću pravdu za blaćenje moga imena ukoliko se nastave objave negativnih komentara tražiti sudskim putem.
Gđa Dujković navodi i sljedeće: Ovim putem tražim ukidanje svih uvredljivih komentara u kojima se spominje moje ime i prezime i funkcija (uključujući i one gdje me se zove sanelicom i čuj nje i sl.>).

Žalba gđe Dujković se odnosi na komentare:

- Gost, 07.10.2016.g.
"Cuj ga a i one sve jeste osim glasnogovrnice sad si bez komentara. Pa sto ne objavis na zvanicnoj veb stranici Granicne policije da je istraga protiv tebe otvorena zbog Kradje drzavnog novca. Jesi Nijemcima shematski prikaz napravio svog nezakonitog postavljanja na mijesto direktora? svoju nezakonitu naobrazbu? a pri tom i kradju tolikog novca? Zapanjen ce Hans ostati s kim je tikve krenuo saditi jer bi mu ubrzo ti i rumeni ratni zlocinac kozu zgulili, nebi imao ni za avio karte da te BAJA ne odera. Jedan je gospodin Hoffmann uci se Galicu od gospodina kad slijedeci put krenes grlom u jagode kome si poceo na pravdi boga siju zavrtati. Razvilo ti se sve osim mozga steta tolike glave"

- Gost, 08.10.2016.g.
"sve si im ljepo objasnila moja Sanelice ljubi te tvoj Krle".

Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH je kontaktiralo gl. i odg. urednika portala ljubuski.info. U dostavljenom odgovoru, urednik je naznačio da je sporni termin 'lujka' uklonjen odmah po komunikaciji koju smo, putem e-pošte, imali s gđom Dujković, u vrijeme objave članka, tj. 8.10.2016. u 9:47.
Urednik dalje navodi:
Redovito uklanjamo uvredljive i primitivne komentare, ali nekada se teško staviti u tuđu kožu pa procijeniti što sve pojedinac smatra uvredom, tako da ponekada reagiramo i po upozorenju, kao što je bilo u ovom slučaju. Budući da vam je gđa Dujković dostavila našu korespodenciju, iz iste je vidljivo kako su sporni i uvredljivi navodi promptno uklonjeni, tako da nam nije odveć jasno čemu potreba za naknadnim angažmanom vaše cijenjene institucije.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 16.12.2016.g., razmotrila je žalbu gđe Dujković, komentare ispod teksta "Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Zorana Galića" od 07.10.2016.g. te odgovor gl. i odg. urednika. Komisija je konstatovala da, imajući u vidu pravo na slobodu govora i izražavanja, neće preporučivati uredništvu portala ljubuski.info ukidanje svih komentara, zbog čega je nužno da Žalbenica konkretno navede komentare čije uklanjanje traži.

U odgovoru dostavljenom Vijeću za štampu u BiH 30.12.2016.g., Žalbenica između ostalog, navodi:
Nije istina da se redovno uklanjaju uvredljivi i primitivni komentari s ovog portala. Čak naprotiv. Nakon tih nekoliko komentara nisu se pojavljivali drugi s mojim imenom. Napominjem da je komentar koji šaljem ostavljen na portalu nakon korespodencije s urednikom portala kojem nije jasno zbog čega sam se obratila vama. Ne smatram svoje obraćanje uredniku pritiskom na slobodu izražavanja. Suštinu slobode izražavanja novinara koji završe fakultete iskrivljuju i ruše komentari koji većim ili manjim dijelom ili potpuno mijenjaju percepciju čitatelja o napisanom.
Žalbenica je dostavila i screen shot komentara posjetioca Gost od 07.10.2016.g.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 10.03.2017.g. razmotrila je žalbu gđe Dujković, komentare ispod teksta "Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Zorana Galića" od 07.10.2016.g., odgovore gl. i odg. urednika i Žalbenice, i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Portal ljubuski.info je uklonio komentare uvredljivog sadržaja, naziv "Lujka" na koje se Žalbenica žalila. U ostalim komentarima Žalbena komisija ne nalazi drugih povreda Kodeksa.

Komisija konstatuje da je gđa Sanela Dujković javna osoba i dobrovoljno je ušla u polemiku sa posjteiteljima portala, pa iz toga razloga i ne može tražiti uklanjanje svih komentara u kojima se spominje njeno ime, ako komentari nisu uvredljivog ili klevetničkog sadržaja.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala ljubuski.info da objavi ovu Odluku.

Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; advokatica Nada Dalipagić; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

Broj: 84-02/17
Datum: 10.03.2017.

prof. dr. Miodrag Živanović | Predsjedavajući Žalbene komisije

Komentari

Ovaj portal je nazalost postao samo mjesto gdje primitivci komentiraju..urednistvo radi nesto..pozz

kradezeovac iziđi malo pa vidi kako je lipo vani

mi smo vas izabrali mi smo vama virovali
vi ste nas izigrali vi ste nas pok rali
šta sad sada trebali bi šutiti i vama pljeskati
ba ndo jedna bre zobrazna i po kvarena
kapa do poda uredniku info portala
da nije njega nebi se istina znala
a istina smeta kome to se zna
jel tak il ne tak zna se nezna se znat će se

Odluka Žalbenog povjerenstva Vijeća za tisak u BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari