FBiH svjetski rekorder po broju ministara i zastupnika

ljubuski.info

Racionalizacija pravnog sustava Federacije Bosne i Hercegovine je nužna čime bi došlo do smanjenja javne potrošnje što bi u krajnosti rezultiralo povećanjem ukupnog standarda stanovništva FBiH, posebno mirovinske strukture, poručeno je s redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, koji je pokrenuo inicijativu za promjenu Ustava FBiH istakao je da je tom entitetu nužna racionalizacija kako bi se smanjila javna potrošnja, a samim tim i nezaposlenost.

Trenutno nije realno da govorimo o izmjeni Ustava BiH, jer bi se za isti stol morali sjesti i Amerika i Rusija i Srbija i Hrvatska i BiH i da se svi oko svega slože, ali smatramo realnim, ako dovoljno građana to shvati, izmjenu Ustava Federacije BiH u smislu racionalizacije pravnog sistema. Imamo preveliku javnu potrošnju i to zato što samo u FBiH imamo 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika, na stotine zastupnika, na tisuće članova komisija pri skupštinama kantona ili vanbudžetskim fondovima, kazao je Imamović.

Po njegovom prijedlogu, županije bi ostali kao ustavna kategorija i teritorija i imali bi predstavnike u svakom vanproračunskom fondu.
To bi podrazumijevalo centralizaciju sredstava, a decentralizaciju odlučivanja jer ima predstavnik svakog kantona. Nama treba jedan građanski pokret, jer svjedočimo egzodusu ljudi u Njemačku i druge zemlje. Nama treba građanski pokret za oslobađanje građana od armije stranačkih plaćenika, od armije zastupnika i ministara. Mi smo, pogotovo u Federaciji BiH, tužni svjetski rekorderi po broju ministara, zastupnika, pomoćnika ministara... Neophodna nam je racionalizacija i nužna nam je jednakopravnost i efikasnost, kazao je Imamović.

Dodao je da se bez promjene Ustava FBiH ništa drugo u zemlji ne može promijeniti. Kao primjer je uzeo zdravstvo u FBiH i njenih 11 zdravstvenih fondova.
Kada bi bio jedan, uštede bi bile do 200 milijuna KM, zdravstvena usluga bolja, bolje plaće liječnicima i ne bismo bili žrtve onih koji nam namještaju da su lijekovi u Srbiji tri do sedam puta jeftiniji nego lijekovi u BiH, posebno u FBiH, poručio je Imamović.

Fra Petar Matanović, kao član Hrvatskog narodnog vijeća BiH, podržao je ovu inicijativu koja bi, prema njegovim riječima, dovela do poboljšanja društvenog života i cjelokupnog političkog i ekonomskog stanja u BiH, naročito u FBiH.
Mislim da reforme o kojima se često govori u BiH trebaju započeti iz Federacije. Ako mi uspijemo nešto učiniti, onda se može očekivati prelijevanje tih dobrih rješenja i na drugi dio BiH koji se zove Republika Srpska, kazao je Matanović.

N1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari