In memoriam - Zvonimir Zvonko Čuvalo

ljubuski.info

Obiteljski čovjek, otac četvoro malodobne djece, iskreni domoljub. Upravo takvi, bili su prijeko potrebni kao vođe, primjeri i kao uzori. Nakon nekog vremena preuzima zapovjedanje 1. bojnom 4. brigade Stjepan Radić iz Ljubuškog.

Zvonimir Čuvalo (+11.5.1993. - 11.5.2017.)

Pripadnici 51. Domobranske pukovnije "Stjepan Radić" iz Ljubuškog dugo će pamtiti bojnika Zvonimira Čuvala. Po dobru, dakako. Dijete tvrdog hercegovačkog krša, uzoran sin, suprug, otac. Nesebičan prijatelj, iznimno hrabar vojnik. Zapovjednik za primjer.

S malo riječi, djelom i nizom sjajnih akcija on se pretvara u okamenjeni stećak,postaje onaj s poskokom u njedrima i liježe na zemlju sanjajući slobodu.

O pogibelji nije razmišljao, nije imao kada. Previše je čeznuo za slobodom svojega naroda da bi mogao misliti na prepreke. Tužna vijest praćena nevjericom stigla je iz Mostara, 11.svibnja 1993.godine, kada su stolni grad hercegovačkih Hrvata pretvorio u uragan vatre i čelika. Zvonimir Čuvalo je poginuo onako kako je i živio. Junački i časno.

Tisuće suboraca, prijatelja, žitelja cijele Hercegovine ispratilo je Zvonimira na vječni počinak na malom groblju u rodnom Proboju kraj Ljubuškog. Takav veličanstven oproštaj zasigurno je i zaslužio, zapisali su kroničari tih događanja.

Ostavio je iza sebe suprugu i četvero djece. U svemu tome supruga Nada se pokazala hrabrom kršćanskom ženom, koja je znala ponijeti svoj križ uz kršćanski odgoj svoje djece. Zvonimir će njima biti na čast i ponos, a svima koji su ga poznavali divno sjećanje.

Za uzorno domoljublje,bojevanje za svoj narod, čovječnost i svoju plemenitost posmrtno je promaknut u čin pukovnika. Njega su resili: vješto i hrabro ponašanje, domoljublje, čovječnost i očinsko ponašanje prema sudrugovima i druge kvalitete.

Pokojni Zvonimir Čuvalo bio je zapovjednik IV. Radiško-Probojske satnije, nakon toga bojnik I bojne, posthumno pukovnik, a Radiško - probojska satnija nakon njegove smrti nosi njegovo ime, a kasnije i bojna.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSH, Vrhovnik dr. Franjo Tuđman donio je odluku 1995. kojom se odlikuje ( 275 ČUVALO ZVONIMIR NIKOLA 2504955152730 ) Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Glas naroda

Pokoj mu dusi

Pokoj mu duši dobar čovik je bio on posthumno pukovnik a ovi danas bez dana terena to boli svakog branitelja

Legenda! R.I.P.!

Legenda bio i legenda ostao pocivaj u miru tvoj susjed

"Zauvik živi onaj ko zgine pošteno".. Pokoj mu duši. Nek je slava i hvala svim pripadnicima HVO-a koji su dali svoj život za obranu našeg naroda.

Da li vas je stid lažni zapovjednici,naročito oni iz Radišića a ima ih koliko hoćeš kad prođete pored kuće pokojnog Zvonke ili pored njegove žene i djece.Što je najtužnije najviše ih je kilometar,dva od njegove kuće.Nije sad ni vrijeme ni mjesto da ih nabrajam,to je njihova sramota i sramota njihove djece.Ništarije jedne.Pokoj duši mom susjedu i neka mu je laka Hrvatska zemlja.

Zvonko laka ti hrvatska zemlja.Pocivaj u miru.A za lazne pukovnike bi izmedu ostalog trebalo pitati Tomu Tomica.Gdje on baca pogled kad naide pored Zvonkine kuce......

Bilo je to teško vrijeme ali i vrijeme velikih ljudi.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine

hercegovina ima 50 generala 100 brigadira 3000 pukovnika i invalida sveukupno 30 tisuća razni penzijonera eto zatosmose mi zb borili

Kada se sjetim samo Stoca i Bune i tovarenja kamiona....Ljudi moji neka nam je Bog na pomoci.Zvonko laka ti Hercegovacka zemlja u koju si legao.

zvonko i ovakvi su ginuli za necije [ * neprimjereno * ] i cinove zvonko laka ti zemlja

In memoriam - Zvonimir Zvonko Čuvalo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari