Prestati s praksom podizanja optužnica u cilju ispunjenja norme

ljubuski.info

Nakon što su hrvatski "kameni spavači" shvatili da se, u većini slučajeva, optuženi za ista ili slična kaznena djela ratnih zločina procesuiraju prema različitim kaznenim zakonima, blažim KZ SFRJ koji je vrijedio za vrijeme počinjenja djela i oštrijim KZ BiH iz 2003. godine, te da se za ista ili slična kaznena djela određuju različite pravne kvalifikacije, i dalje ostaje ozbiljna dvojba u sumnju objektivnosti, nepristranosti i profesionalizam pravosudnog sustava u BiH.

Uz temeljnu i neporecivu tezu da se svaki počinitelj bilo kojeg kaznenog djela ratnog zločina na tlu BiH mora izvesti pred lice pravde i biti kažnjen, na žalost, činjenice i dalje potkrjepljuju mišljenja da se ista kaznena djela-zločini, prečesto kvalificiraju drastičnim razlikama - oštrijim ili daleko lakšim kaznama.

Nakon ovoga, zatvara se stalan i, za sada neprobojan krug "naših i vaših zločinaca", ne dolazi do pomirenja naroda i potpunog zadovoljenja pravde, tinja nezadovoljstvo, razočaranje i, što je možda i najgore - nepovjerenje.

Za ista kaznena djela različita pravna kvalifikacija

Pretragom predmeta koji su u tijeku na Odjelu I (kaznena djela ratnih zločina) pred Sudom BiH, pokazala je znatnu promjenu pristupa - čak 105 predmeta se vodi po KZ BiH, dok se tek 17 predmeta za ratne zločine vodi po zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja djela - KZ SFRJ.

Međutim, ono što je zamjetno je da tužiteljstvo protiv pripadnika Armije BiH podiže optužnice klasificirane 'ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva', temeljem KZ BiH, bez obzira na čin i poziciju, dok gotovo sve optužnice na račun pripadnika HVO-a ili VRS, često čak i ona koja nemaju karakter teških kaznenih djela, vode se kao 'zločin protiv čovječnosti', također temeljem KZ BiH.

Što je najčudnije, često ista ili slična kaznena djela imaju vrlo različitu pravnu kvalifikaciju, vrlo različit pristup, pa tako i konačan sudski ishod.

No, ono što je možda i najvažnije je činjenica da je presude koje imaju elemente 'ratnog zločina' ili 'genocid', moguće revidirati i prilagoditi presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu, jer ta djela su definirana KZ SFRJ, dok presude temeljene na kvalifikaciji 'zločin protiv čovječnosti', 'zapovjednu odgovornost' i 'udruženi zločinački pothvat' (UZP), a za koje se sudi u većini pripadnicima HVO-a, nije moguće podvesti pod blaži KZ SFRJ jer te odredbe kaznene odgovornosti u istom ne postoje.

Javnost se obmanjuje - Smrtna kazna je ukinuta

Tako da se dogodilo da Srbin, osuđen na 33 godine zatvora radi počinjenog genocida u Srebrenici, primjenom presude iz Strasbourga, bude osuđen na 15 godina zatvora, a pripadnik HVO-a kojem je navodno dokazana zapovjedna odgovornost, zločin protiv čovječnosti ili UZP dobije veću kaznu nego osuđeni za genocid. Pri tom za podsjetiti je da je genocid najveći stupanj odgovornosti, još samo ima holokaust.

Jedan od primjera je predmet zločina nad Hrvatima Trusine, gdje su svi optuženici u postupak ušli prema odredbama KZ BiH za djela ratnog zločina, a iz postupka izišli prema odredbama KZ SFRJ, upravo radi toga što se iste sumnjiči za kazneno djelo 'ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila', dok za pripadnike HVO-a, čak i za lakše kvalifikacije, u optužnicama redovito stoji "zločin protiv čovječnosti', progon, ubojstva, sistematičan i rasprostranjen napad s ciljem progona nehrvatskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi" itd.

Ovdje je dobro podsjetiti i na tumačenje bošnjačkih sudaca, a poglavito dojučerašnje predsjednice suda BiH Meddžide Kreso, da je KZ SFRJ strožiji jer u istom postoji smrtna kazna, kao najteži oblik kaznene sankcije.

No, sada je postalo kristalno jasno da su ove tvrdnje besmislene i obmana javnosti, tim više zbog činjenice da je smrtna kazna ukinuta po drugim međunarodnim propisima i konvencijama, a čiji je potpisnik i BiH.

Ovakvim pristupom, u najmanju ruku, ne samo da se diskriminiraju osumnjičeni ili optuženi, nego se šalje i strašna poruka žrtvama da je isti zločin nad jednima manje kažnjiv od istog zločina nad drugima.

Unatoč tome, dobro je i podsjetiti da su Hrvati imali i imaju svoje ministre u pravosuđu koji su mogli upozoriti na ovu diskriminaciju.

Kvantitet ili kvalitet?

U ovom kontekstu dobro je podsjetiti na analizu rada Tužiteljstva BiH od strane engleske sutkinje Joanne Korner i bivše haške tužiteljice, a koju je inicirao OSCE u BiH. Ona je u istoj kritizirala rad Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, a od strane Tužiteljstva uslijedio je oštar odgovor uz opasku kako se napada neovisnost i rad pravosuđa, a optužbe su uslijedile i na račun Jonathana Moorea, šefa misije OSCE-a.

Ona je u svom izvješću od prošle godine, između ostalog, napisala:
Trebalo bi prestati s praksom podizanja optužnica protiv osumnjičenih u cilju ispunjenja norme, ostvarenja povoljnih statističkih pokazatelja ili uslijed pritiska medija ili grupa žrtava. Ne bi trebalo trošiti dragocjeno vrijeme i resurse na nastojanje utvrđivanja identiteta 'nepoznatih', nisko rangiranih počinitelja koji su povezani s istragom protiv visoko rangiranog osumnjičenog. Naglasak bi trebao biti na kvalitetu, a ne na kvantitetu, stoji u izvješću sutkinje Korner.

Prema Korner, kada istraga ukaže na činjenicu da osumnjičeni ne zadovoljava kriterije vođenja postupka protiv njega pred Sudom BiH, Tužiteljstvo BiH bi trebalo ustupiti istragu tužiteljstvima entiteta.

Ove profesionalne savjete bivše haške tužiteljice i sutkinje bile su povodom novog skandala - nevjerojatno oštrim odgovorom bez opravdavajućih argumenata i uz optužbu da se napada neovisnost pravosuđa.

Same institucije, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), Tužiteljstvo BiH i Sud BiH trebaju reagirati i realizirati preporuke, ako to žele", tada je komentirao šef misije OSCE-a Jonathan Moore, napomenuvši da misija OSCE prati vođenje sudskih postupaka u BiH od 1996. godine.

Prenosimo popis svih predmeta koje se trenutno vode pred Sudom BiH, Odjelom I za ratne zločine. Sve ove podatke možete vidjeti na službenoj web stranici SUD BIH.

1) Predmeti koje su aktualni pred Sudom BiH, a procesuiraju se po osnovu KZ BiH

Za napomenuti je da se niti jedan pripadnik Armije BiH ne procesuira za zločine protiv čovječnosti iako su među optuženicima i upravnici logora, izravni egzekutori ili odgovorni za smrt više ili čak više desetina osoba civila ili vojnih zarovljenika. Također, otvoreno je pitanje. U svezi ove tematike brojna su otvorena pitanja, poput vrlo slobodne kvalifikacije o 'udruženom zločinačkom pothvatu' koji se uvijek stavlja na teret HVO-a, ali i snaga VRS-a. Posebno zanimljiva kvalifikacija je u predmetu Zlatan Mijo Jelić, Mirko Jurić, Mile Puljića itd.

 1. Aćimović Srećko, VRS, KZ BiH - genocid
 2. Aćimović Višnja, civil s pripadnicima VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 3. Alić Fahrudin, Terirorijalna obrana RBiH, KZ BiH - udruženi zločinački pothvat, nezakonito zatočenje, nečovječno postupanje
 4. Ališpago Zulfikar, Armija BiH, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika (?!); (radi se o zločinima u selu Trusija, ubijeno je 24 Hrvata)
 5. Ančić Ivan, HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 6. Andabak Zdenko (Oslobođen prvostupanjskom odlukom), HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 7. Babić Ljuban i dr. (Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 8. Basara Branko i dr. (Nedeljko Aničić), nedostupni, JNA-VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv čovječnosti, zakona i običaja ratovanja
 9. Bjelica Marinko, VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 10. Bogdanović Milan, Posebna jedinica policije - Republika Srpska, KZ BiH - ratni zločin protiv čovječnosti
 11. Bogdanović Zoran i dr. (Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković), JNA-VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 12. Bojadžić Nihad, (Prvostupanjskom presudom osuđen na 1 godinu), Armija BiH, optužen po KZ BiH, ali osuđen po KZ SFRJ za zločine protiv ratnih zarobljenika, oslobođen po ostalim točkama KZ BiH (?!)
 13. Bojić Dragoslav, Javna bezbjednost-VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv čovječnosti
 14. Bošnjak Boris i dr. (Mavrak Miloš, Miodrag Grubačić, Ilija Đajić), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 15. Buza Enver, Armija BiH, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva (?!)
 16. Ćurguz Saša, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 17. Ćurić Enes i dr. (Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelja i Mehmed Kaminić), Armija BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 18. Đakić Mensur i dr. (Begzad Kajtazi), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 19. Đelilović Mustafa i dr. (Nermin Kalember, Šerif Mešanović, Nezir Kazić, Halid Čović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić), Armija BiH, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika (?!)
 20. Dopuđa Dragan, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 21. Dunović Saša, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 22. Duvnjak Jakov (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 23. Džananović Senad i dr. (Edin Gadžo i Jasmin Erović), Armija BiH, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 24. Gavranović Branislav, VRS, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 25. Gavrić Milisav, VRS i MUP RS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 26. Godinjak Edhem i dr. (Medaris Šarić i Mirko Bunoza), TO RBiH-HV-HOS, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački pothvat); (?!)
 27. Golubović Ante i dr. (Jurica Božić), HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 28. Hodžić Nedžad, Armija BiH, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika
 29. Hrstić Miroslav (nedostupan), HOS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 30. Ibračević Ekrem i dr. (Faruk Smajlović, Sejdalija Čović ), TO Srebrenik, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 31. Jandrić Jovo i dr. (Slobodan Pekez), nedostupni, VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 32. Janković Radoslav (nedostupan), VRS, KZ BiH - genocid (udruženi zločinački pothvat)
 33. 3

 34. Jelić Zlatan Mijo (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti ("širok i sustavan napad protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s ciljem realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda"); (?!)
 35. Josipović Miodrag i dr. (Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić), CJB Zvornik, KZ BiH - genocid
 36. Jovanović Stevo i dr. (Miloslav Jovanović, Marijan Jovanović i Slavko Jovanović), (PRVOSTUPANJSKOM PRESUDOM OSUĐENI NA PO 11 GODINA PO KZ SFRJ), VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 37. Jurić Mirko, HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika ("...za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani...); (?!)
 38. Karagić Slobodan, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva
 39. Karlica Milenko (nedostupan), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 40. Kondić Vinko, CJB i Srpska demokratska stranka-SDS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 41. Kornjača Duško (nedostupan), TO Čajniče, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (udruženi zločinački pothvat)
 42. Kosorić Svetozar (nedostupan), VRS, KZ BiH - genocid
 43. Kovačević Mlađen i dr. (Boško Dević), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 44. Kraljević Ivan i dr. ( Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Dragan Miloš i Vinko Radišić), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti i protiv ratnih zarobljenika ("svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom unapređenja i provedbe sustava zatvaranja i zlostavljanja") (?!)
 45. Kurdija Mladen, (nedostupan), VP HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 46. Kušić Rajko (nedostupan), TO-VRS-Srpska demokratska stranka, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 47. Kustura Perica (nedostupan), HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
 48. Lazić Vinko (nedostupan), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti ("širok i sustavan napad protiv bošnjačkog civilnog stanovništva")
 49. Lubarda Dragan i dr. (Zdravko Lubarda i Ozren Planojević), CJB-VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 50. Maksimović Goran i dr. (Ljiljan Mitrović, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović i Rajko Lazarević), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 51. Marić Marinko (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 52. Marinić Zdravko (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 53. Marinković Dragan (Prvostupanjskom presudom osuđen na 8 godina), TO Vlasenica i MIlići, - KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 54. Matić Nedeljko (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti, ("u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a i Vojne policije HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika sa područja općina Stolac, Čapljina, Mostar, Prozor, Livno, Jablanica, te dijelova Bosne - općina Maglaj, Žepče i dr....svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim planom unapređenja i provedbe sistema zatvaranja i zlostavljanja".); (!?)
 55. Matuzović Đuro i dr. (Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepan Đurić), HVO, KZ Bih - ratni zločin protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika
 56. Medić Ivan i dr. (Miljenko Nogolica, Tonćo Rajić), HOS-HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 57. Merkez Ibro i dr. (Predrag Bogunić, Ešef Hurić), CJSB i VP Goražde, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 58. Miličević Mario (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti ("širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar...učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao etničko čišćenje...); (!?)
 59. Milidragović Nedeljko i dr. (Aleksa Golijanin), MUP RS, KZ BiH - genocid
 60. Milojica Boro i dr. (Želislava Rivić), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti...)
 61. Milovanović Slavko, MUP RS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 62. Milunić Dušan i dr. (Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić, Zdravko Antonić, Rajko Gnjatović), VRS i Srpska demokratska stranka, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor...učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor, u namjeri izvršenja progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti...)
 63. Mrđa Darko i dr. (Zoran Babić, Marinović Radenko, Gavrilović Milan), SJB Prijedor, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor...)
 64. Mrđa Goran i dr. (Milorad Mrđa, Ranko Mrđa, Mile Kokot), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 65. Mujčinović Safet i dr. (Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić), TO RBiH i SJB Kladanj, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 66. Muminović Elvir i dr. (Samir Kešmer i Mirsad Menzilović), A BiH, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 67. Nanić Zijad i dr. (Esad Kudelić, Vahida Bajraktarević, Senada Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić, Samir Isaković), KZ BiH - zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva
 68. Ninković Milan i dr. (Borislav Paravac, Andrija Bjelošević, Milan Savić), Krizni štab Općine Doboj, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić...)
 69. Novaković Jovan (nedostupan), TO Bratunac, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 70. Palameta Vide (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 71. Pantić Radomir i dr. (Blagoje Vojvodić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić, Nikola Lošić, Čedo Bogičević), MUP i VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 72. Papak Vinko (nedostupan), HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva
 73. Pažin Mile i dr. (Ivica Marković, Vide Krešić, Josip Krešić, HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 74. Perišić Božidar i dr. (Vinko Zoranović), VRS-CJB Rogatica, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (... tokom rasprostranjenog i sistematičnog napada jedinica Vojske i Policije Srpske republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica...)
 75. Peulić Boško i dr. (Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić, Nedjeljko Đekanović), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva, uništavanje kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika (...u okviru širokog i sistematičnog napada VRS i snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje je živjelo na području općine Kotor Varoš...)
 76. Planojević Brane, VRS, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika
 77. Popić Vitomir (nedostupan), CJB Gacko, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva opštine Gacko, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata...)
 78. Puljić Mile, HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada HVO vojske, Vojne policije HVO-a i dr. na civilno muslimansko stanovništvo...)
 79. Radaković Milorad i dr. (Goran Pejič), vojna formacija u Srpske Republike i RS-a, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 80. Radišić Pero (Prvostupanjskom presudom osuđen na 2 godine), VRS, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 81. Ristanić Đorđe, Ratno predsjedništvo općine Brčko, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom, kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata...)
 82. Rodin Željko (nedostupan), HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 83. Sadiković Mehmed, Armija BiH - upravnik logora 'Iskra', KZ BiH - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (!?)
 84. Sakoč Edin, HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovnišztva
 85. Samardžija Drago (nedostupan), SJB Ključ, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 86. Šaran Jadranko i dr. (Samir Šabić, Zijad Kadić), PS Bosanska Krupa, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika
 87. Sarić Goran, MUP RS, KZ BiH - genocid
 88. Savinović Saša, HVO, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti (...tokom rasprostranjenog i sistematičnog napada jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u periodu od maja 1993. godine do kraja 1993. godine na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar...)
 89. Sejdić Ahmet, Armija BiH, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika
 90. Simić Đorđe, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 91. Stanaravić Željko (PRVOSTUPANJSKOM PRESUDOM OSUĐEN NA 13 GODINA), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 92. Stanišić Ostoja i dr. (Marko Milošević), VRS i MUP RS, KZ BiH - genocid
 93. Taranjac Slobodan i dr. (Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Rade Zekanović, Zdravko Panić, Trivun Vukić, Milan Vukić), VRS, MUP RS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 94. Tasić Miomir i dr. (Petar Tasić, Marinko Tasić), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 95. Tepić Savo i dr. (Duško Vujičić, Duško Maksimović, Radojko Keverović, Ilija Kurušić), CJB Kotor Varoš-VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 96. Tintor Jovan, Vogošća, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 97. Mladen Vasiljević, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 98. Vejzović Kahro, Stanica milicije Stupari, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 99. Vidovic Marko, HVO, KZ BiH - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 100. Vikić Dragan i dr. (Jusuf Pušina, Nermin Uzunović, Mladen Čovčić), KZ BiH- ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
 101. Vlasenko Rade i dr. (Drago Končar, Milan Krupljanin), VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 102. Vrućinić Mirko, VRS-MUP RS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 103. Vuković Žarko, VRS, KZ BiH - zločin protiv čovječnosti
 104. Zekić Miloš (nedostupan), VRS, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva
 105. Žilić Edhem, VP Armija BiH, KZ SFRJ - zločin protiv civilnog stanovništva (", kao vršilac dužnosti upravnika zatočeničkog objekta u prostorijama Sportske dvorane "Musala", općina Konjic, činio, naredio, omogućio i nije sprječavao nečovječna postupanja prema nezakonito zatočenim civilima hrvatske i srpske nacionalnosti") (?!)
 106. Zovko Nikola i dr. (Petar Krndelj, Krešo Rajić, Ivica Čutura), VP HVO-HVO, KZ BiH - zločin protiv civilnog stanovništva


(foto: generali Dudaković (Armija BiH) i Mareković (RH) tijekom pomoći snaga HV-a u deblokadi Bihaćkog okruga)

2) Predmeti koje su aktualni pred Sudom BiH, a procesuiraju se po osnovu KZ SFRJ

Za napomenuti je da za prva dva predmeta (Akeljić i Alešević) nismo točno mogli odrediti po kojem se kaznenom zakonu procesuiraju optuženi.

 1. Akeljić Minet i dr. (Šaban Haskić, Senad Bilal, Havim Petković), Armija BiH, KZ ? - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva
 2. Alešević Mehmed, Armija BiH, KZ ? - nečovječno postupanje prema civilima i zarobljenicima
 3. Arifović Izet i dr. (Suad Smajlović i Amir Salihović), Armija BiH, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 4. Baotić Mato (Prvostupanjskom presudom osuđen na 10 godina), HVO, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 5. Bašić Azra, HVO, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zatočenika
 6. Brnjić Marijan, (Prvostupanjskom presudom osuđen na 6 godina), HVO, KZ SFRJ - Zločin protiv civilnog stanovništva
 7. Cvetković Saša, VRS, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 8. Đojić Jozo, HVO, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva (osoba hrvatske nacionalnosti)
 9. Dragičević Luka i dr. (Boban Inđić, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković, Miodrag Mitrašinović, VRS, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 10. Ikonić Milislav i dr. (Dragan Lubarda i Zoran Ilić), TO RS i VRS, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 11. Jurić Ilija (U drugostupanjskoj presudi osuđen na 6 godina po KZ BiH), HVO - KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 12. Kostjerevac Adem, Armija BiH, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 13. Mahmuljin Sakib, Armija BiH-El Mudžahid, KZ SFRJ - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva
 14. Nezirović Almaz (Prvostupanjskom presudom osuđen na 2 godine), HVO KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 15. Orić Naser i dr. (Sabahudin Muhić), TO - Armija BiH, KZ SFRJ - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
 16. Plavanjac Joja i dr. (Zdravko Narančić), VP-VRS, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva (ubojstvo 11 zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti!)
 17. Šišić Muhamed i dr. (Emir Drakovac, Aziz Šuša, Tarik Šišić), Armija BiH, KZ SFRJ - ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 18. Zmijanac Dragoje (Prvostupanjski osuđen na 6 godina), KZ SFRJ - zločin protiv civilnog stanovništva

Uz konačno konstataciju da svi počinitelji ratnih zločina moraju biti procesuirani kako bi žrtvama i njihovim obiteljima bio pružen najmanji djelić zadovoljštine i pravde, u potrazi za pravdom ne bi trebalo biti 'naših i vaših', a posebno ne optužnica koje zadiru u političke.

Pravda bi morala biti slijepa. No, čini se da u BiH ona često zažmiri na jedno oko. I to svakako nije put ka istinskom miru i pomirenju u domovini na koju apsolutno pravo imaju svi - nitko manje, ali ni više.

Dnevni list | republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari