Božo Ljubić: Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati

ljubuski.info

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine zasjedalo je danas u Mostaru, a najvažnija tačka dnevnog reda odnosila se na razmatranje implementacije izmjena Izbornog zakona i izrade smjernica za članove HNS-a na svim razinama vlasti koji su uključeni u ovaj proces.

Predsjednik GV-a Božo Ljubić u izjavi za medije kazao je da je HNS nedavno u proceduru uputio Prijedlog Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH s dobrom namjerom u nadi da će prijedlozi koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, delagata u Dom naroda i na Grad Mostar, biti prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Svjedoci ste da smo se već na prvom razmatranju u Domu naroda suočili s vitalnim nacionalnim interesom kluba Bošnjaka. Očekujem da Ustavni sud odbaci njihovu apelaciju i da krenemo dalje u proceduru. Želimo pomoći članovima HNS-a da u argumentiranoj raspravi u čitavoj proceduri uvjere domaću i međunarodnu javnost da su promjene Izbornog zakona nužne, odnosno da BiH njima ostvaruje nužnu političku stabilnost. Bez izmjena ovog zakona, izbori neće biti legitimni, pa ni mogući, a uvjeren sam da bez harmonizacije pozicije tri konstitutivna naroda u izbornom procesu, ni Bosna i Hercegovina nije moguća kao višenacionalna država, odnosno kao samoodrživa, kazao je Ljubić.

Josip Merdžo je najavio nastavak aktivnosti koje se odnose na Parlamentarnu skupštinu BiH, kazavši da očekuje da Ustavni sud ubrzo zauzme stav po pitanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, u nadi da će se procedura uskoro nastaviti.

Ljubić je podsjetio da je prema prijedlogu HNS-a, Federacija BiH jedinstvena izborna jedinica, a da svaki glas vrijedi jednako.
Jedino što tražimo kroz izmjene je zadovoljenje ustavne odrednice da su tri naroda ravnopravna, a da se pri tom zadovolje odluke Ustavnog suda, odluka iz 1998. o konstitutivnosti naroda, te odluka Ustavnog suda na moju osobnu apelaciju iu 2014. Prijedlog sadrži podjele općina na A, B i C, ali i podrazumjeva realizaciju načela iz Ustava, na način da i Hrvati kao i ostala dva naroda u BiH mogu utjecati na izbor svog člana Predsjedništva. Ta osoba ne mora biti Hrvat uopće, ali mora imati legitimitet. Legitimitet mu ne daje njegovo izjašnjavanje da je on Hrvat, jer to, naravno, nitko nikomu ne može osporiti. Legitimitet daju birači. Želio bih odbaciti tezu koja se čak i kod nekih hrvatskih predstavnika protura, da glas Hrvata primjerice iz Posavine nije važan kao glas Hrvata iz zapadne Hercegovine. Svi glasovi jednako su vrijedni, a jedini uvjet je da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član Predsjedništva ima potrebni broj glasova u većinski hrvatskim općinama u FBiH, a koje nisu samo u Hercegovini. Apsolutno je važno da svi građani budu toga svjesni, kazao je Ljubić.

Podsjetio je i da je odluka po apelaciji koju je predao 2014. eksplicitna i da kaže da načelo o jednakopravnosti triju naroda podrazumijeva da oni koji budu izabrani imaju legitimitet onih koji su ih izabrali.
U Goraždu danas živi samo 11 osoba hrvatske nacionalnosti i nije moguće da taj broj Hrvata ima ijednog predstavnika. Ovdje su narodi izborni jedinice. Dom naroda je i uspostavljen da svaki narod ima svoje legitimne predstavnike. Mi smo dali rješenja koja omogućavaju da svaki glas jednako vrijedi. Predstavnici moraju biti izraz hrvatske političke volje. Dokument sadrži relevantne odluke institucija BiH i međunarodne zajednice, odnosno točke rezolucije evropskog parlamenta. Nalažu da BiH neće biti validan kandidat za EU dok se ne urade valjane institucionalne promjene koje će jamčiti legitimno zastupanje građana i naroda, a preporučuje se i ostvarenje načela federalizma. U rezoluciji kongresa SAD-a o BiH navedeno je da potpisani dokumente od strane legitimnih predstavnika iz BiH govore da su predstavnici triju naroda saglasni da jedan narod drugomu ne bira predstavnike u institucijama. Ovo su prijedlozi koji nisu usmjereni protiv bilo koga, već prijedlozi za bolju Bosnu i Hercegovinu, smatra Ljubić.

Komentari

HNS ne podržava legitimne zahtjeve Zaboravljenih Branitelja -te za svoje dosadašnje djelovanje zaslužuju negativnu ocjenu!

Jedan šarlatan tzv. predstavnik Hrvatskog naroda Božo Ljubić a ima ih takvi dosta će pričati o ugroženosti i neravnopravnosti Hrvata u BiH.

A Hrvataki narod se već godina pita dali se on i takvi kao on suosjeća ugrožen i neravnopravan kao i narod kojeg on predstavlja pa je tako suosjećajan?

Dali on kao i njegova obitelj dijele istu sudbinu sa sveukupnim Hrvatskim narodom i sami žive na rubu gole egzistencije?

Očito je jako ugrožen i trebalo bih organizizirati nekakvu humanitarnu akciju da bih se pomoglo njegovu obitelj kao i druge obitelhi Hrvatskih političkih predstavnika koji se očito jako ugroženi.

Božo Ljubić a takvi su većina koji pilitičke partije mijenjaju kao čarape!
Od SKJ,HDZ,HDZ'90,HDZ,pa ne bih bilo čudno i SDA, SDP, SDSS i tko zna koje ne za vlastiti svoj interes.
Šarlatanstvo, licemjerstvo, kukavičluk, dvoličnost, prevarant ma sve samo čovjek i Hrvat ne!

Takvi da su predstavnici Hrvatskog naroda i da se se bore za Hrvatske interese u BiH- SRAMOTA!

Gospodine generele Ž.GLASNOVIĆU!
Ti kao j tvoj brat Davor ste oličenje domoljublja, ljubavi prema svojoj jedinoj domovini HRVATAKOJ i svom HRVATSKOM narodu, to ste do sada na tisuće puta dokazali, Hrvatski narod nikad niste izdali a zasigurno i nećete Bjdite hrabri i odlučni i u HRVATSKOM SABORU i nedozvolite da vas netko kupuje za judine škude.

Odlučno i britko se bori i dalje za Hrvate BiH tako i diljem svijeta, nemoj sjediti poput izalanika Ljubića koji samo sjedi u Saboru kao trupina i bere dobru plaću od poreznih obveznika a ništa ne radi!

Nije ni čudo jer on i ne zna šta je biti Hrvat niti je krvavio ka što smo svi mi koji smo dragovoljno i srcem žrtvujući svoj život išli braniti nama voljenu domovinu Hrvatsku kao što su to radili i naši stričevi,didovi idr..

GLASNOVIĆU i sam si svjestan da ogroman pritisak UDBA vrši na Tebe jer im smetaš i mrsiš i račune NEDAJ SE-
SVI ISTINSKI I NEPOTKUPLJIVI BRANITELJI SU UZ TEBE!

Svaka cast potpisujem sve izreceno u komentaru Samo tako razmisljajuc i radeci mozemo osloboditi svoj narod od bolesti zvana UDBA .Za dom Spremni

Glasajte i dalje dajte potporu takvima poput Ljubića on i takvi će se i dalje boriti za Hrvatske interese i branitelje dizajući ruku protiv rezolucije i prava hrvatskih branitelja i HRVI.
TO SU SU PRAVI I VELIKI DOMOLJUBI I HRVATI koji skidaju ili režu vojne invalidnine kome nego Hrvatima!

Marš komunjaro ofucana

Jadan oni koje ovakvi kao spododoba Ljubic predstavlja.

ma taćeš ti Božo bogareti i ti i svi ostali

zastupljeni su i pripadnici muslimanske vojske ljubić i krešić u gv.

Biti će brzo izbori pa opet zaokružite partizane Ljubića i crvenka ili koga vam partija naredi.

Tko ih je zaokružio?!. Oni su sami sebe izabrali, oni broje glasove i napišu koliko im treba. To je čista udba i gora je sto puta nego 80-tih godina i zato narod masovno bježi.

Božo ti si nikakav Hrvat vjerojatno i loš čovjek a i ovi oko tebe

Pa samo da je vidjeti ove podrepine koje misle da u normalnome svijetu možeš nešto napraviti sa pozdravima kojima bi htjeli pozdravljati...to ne pdolazi ni u albaniji više..

Božokaže da osoba koja se bira ne mora biti hrvat dok je bitno da ga biraju Hrvati.Ovo je žalosno što nam "naši"predstavnici priređuju izbornim zakonom.Pravo je svake osobe da se kandidira i da bude biran.Ako i dalje bude insistiralo na ovome doći ćemo u budućnosti do apsurda tako da se za hrvatskog člana predsjedništva može kandidirati neko tko se izjašnjava npr.Jugoslavenom da ga biraju hrvatski biraču.Vidi se da je ovaj zakon krojio Dragan Čović tako ako isti izborni zakon proći može se slobodno izjasniti Jugoslavenom a da ga hrvati biraju i izaberu kao svog člana predsjedništva BiH.
Od Dragan Čovića i Bože Ljubića nismo ništa drugo ni očekivali i jadan narod koji oni predstavljaju.

Neznamo mi svi zajedno nista! Koliko god Covic ne valjao ni jedan iza njega nece bit razlicit, ali po svemu sudeci po mom skromnom misljenju on jedini ide ispravno kad zagovara i najvise se trudi oko priblizavanja EU, jer je shvatio da nama RH ne moze pomoci nista, a prilaskom i ulaskom u EU moci ce mo mi sami o sebi i kao manjina, pravima zajamceno, a koliko vidim da to i srbi i muslimani ne odobravaju ni zagovaraju jer su svjesni da je za njih trenutno stanje najbolje.Pogledajte i procitajte komentare o nama od nase brace iz "glavne" domovine pa vidite sta nam misle i sta nam zele..

Bitno je da Ljubićeva mala upada kao inspektor na Carinu s neba.To je bitno ostalo je nebitno.Gdje su drugi sa iskustvom da rade u kontroli.

Dabogda ti bilo ko svim ljudima koji nisu u krimi organizaciji .

Znate li vi tko je bio Ljubic prije 1990 godine ? Svi su se ubajili i uzeli lovu komunjare stare,Dosta nama prodavanja magle u raseta,tko je pametan sve zna jer nedaju ovi blizu sto su na vlasti.

Božo Ljubić: Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari