Političke stranke prošle godine uprihodovale 26 milijuna maraka

ljubuski.info

Političke stranke u BiH uprihodovale su prošle godine gotovo 26 milijuna maraka, a najviše novca završilo je na računima SDP-a, SDA i SNSD-a zahvaljujući prihodima iz proračuna, sponzorima, nekretninama i članstvu.

Zakonska obveza stranaka je da do 31. ožujka tekuće godine Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH dostave podatke o prihodima i rashodima iz prethodne godine u godišnjem financijskom izvještaju. Podatke za prošlu godinu dostavilo je 96 od 149 registriranih stranaka, dok 53 nisu ispunile obavezu.
Strankama koje nisu podnijele financijski izvještaj uputit ćemo urgenciju da ih dostave, čime im dajemo priliku da prije izricanja kazne dobrovoljno dostave financijske izvještaje istaknuli su u SIP-u.

Podaci pokazuju da je iza najvećih stranaka poprilično dobra godina imajući u vidu ekonomsku situaciju u BiH. Sedam stranaka je na računima imalo više od milijun KM - SDP, SDA, SNSD, SBB, SDS, HDZ BiH i DF. Zanimljivo je da je najviše novca, 4,7 milijuna KM, lani leglo na račune SDP-a iako ta stranka odavno nije u vlasti, a u stopu ih prati SDA sa 4,69 milijuna. Na trećem mjestu je SNSD s 2,47 milijuna KM prihoda, a slijede SBB koji je inkasirao dva milijuna, SDS s 1,94 milijuna, HDZ BiH s 1,9 milijuna i DF sa milijun KM.

Političke stranke za pune kase trebaju zahvaliti ponajviše proračunima sa svih razina vlasti jer su sve, osim DF-a, iz njih dobile od milijun do čak 3,4 milijuna KM. Najjači alternativni izvori SDP-a bili je kategorija "ostali prihodi" iz kojih je stiglo 1,54 milijuna KM, te prihodi od imovine koji su očekivani s obzirom na to da je stranka prisvojila atraktivne nekretnine bivšeg Saveza komunista BiH i izdaje ih pod najam.

HDZ BiH najviše zaradio od donica
Na račune SDA, kada je riječ o vanproračunskim prihodima, najviše novca stiglo je od donacija fizičkih lica - 0,86 milijuna i pravnih lica - 0,19 milijuna KM. SNSD je uz prihode iz proračuna najviše zaradio od članarine - 0,4 milijuna KM. Članovi SDS-a "pogurali" su stranku sa 0,3 milijuna maraka članarine, dok su prilozi fizičkih lica iznosili 0,18 milijuna, a HDZ BiH je najviše zaradio od donacija.

Vodeću šestorku po pristiglom novcu prate SP, koji je lani inkasirao 0,69 milijuna, PDP sa 0,67 milijuna i DNS sa 0,63 milijuna maraka.

Komentirajući velike iznose koji iz proračuna završavaju na stranačkim računima, predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" i bivši član SIP-a Vehid Šehić ocijenio je da su mnoge stvari u skladu sa zakonom, ali daleko od ljudskog i političkog morala.

Ovo su ogromna sredstva za siromašnu zemlju kakva je BiH kazao je Šehić.

Prema posljednjim podacima SIP-a BiH, dugovanja stranaka u BiH dostigla su 6,9 milijuna, ali nije navedeno na šta se odnose, a najveći dug ima SDA i on iznosi oko 950.000 KM.

Stranke s najvećim prihodima (u milijunima KM)

  • SDP 4,7
  • SDA 4,69
  • SNSD 2,47
  • SBB 2
  • SDS 1,94
  • HDZ 1,9
  • DF 1,09

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari