Ne mogu razumjeti da Čović sjedi s Dodikom

ljubuski.info

Izmjene Izbornog zakona BiH koje su predložile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, danas bi se, iako nije predviđeno, mogle naći pred delegatima Doma naroda BiH.

Dio zastupnika je zatražio da se uvrste na dnevni red, i to po hitnoj proceduri. Inače, brojne su zamjerke ovom zakonskom rješenju, posebno iz redova SDA. O današnjoj sjednici, prijedlogu HNS-a te ostalim aktualnim temama govorio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Na pitanje hoće li Prijedlog o izmjenama izbornog zakona samo usložiti ionako tešku političku situaciju u BiH je rekao kako je Parlament BiH adresa gdje se treba otvoriti priča.
Ovaj Prijedlog smatram kao jednu podlogu za raspravu iz koje će trebati iznaći rješenje koje neće diskriminirati nikoga i koja će zadovoljiti presudu Ustavnog suda o legitiminom predstavljanju. Današnja rasprava je prilika svima da iznesu svoja stajališta i da ovaj Prijedlog dorade i da daju ovom društvu šansu da se ne bavi istim stvarima već 25 godina, istakao je Cvitanović.

O tome da li je stav HND-a u vezi Izbornog zakona na neki način ucjena jer se spominje da neće biti zbora 2018. je kazao:
To nije stav HDZ-a 1990 iako postoji mogućnost. Mi smo imali modificiran prijedlog u vezi Izbornog zakona, ali je razlika u tome što smo predlagali da iz osjećaja prema onom što je preživjela Posavina budu dva izaslanika, da budu izaslanici iz Županije Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj današnji model koji će se iznijeti je prigoda da se iznesu svi prijedlozi i donesu izbalansirani zaključci tako da se svi možemo skupa okrenuti ka budućnosti.

O dogovoru SDA i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića je kazao kako je to bila jedna od rasprava na sjednici Hrvatskog narodnog sabora.
Ponašamo se principijelno na cijeloj BiH pa tako i u RS. Mi nećemo odustati od traženja. Ako imamo princip za Federaciju taj isti princip mora biti i u RS. Presuda Ustavnog suda se odnosi na Federaciju ali pokazuje praksu. Tražimo princip legitimnog zastupanja u cijeloj BiH. Čović je prije pola godine na sastancima govorio da imaju kokrektan odnos s SDA, ali se očito to nije potvrdilo na djelu, istakao je.

O izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao i tome da li će po tome Hrvat iz Mostara biti vredniji od onogo iz Sarajeva je naveo:
Za mene nije vredniji i zbog toga kažem da je Parlament BiH mjesto gdje se treba iznijeti svaka kvalitetna rasprava. Zbog složene države treba da se izbor za Predsjedništvo BiH vrati u Parlament, ali od mene nećete nikada čuti da je Hrvat iz Posavine, Sarajeva, Tuzle vredniji od drugog i obratno.

Predsjednik HDZ-a 1990 je u Novom danu rekao kako koalicija ne funkcionira ni na razini Federacije BiH kao da ne postoji ni jasno definirana parlamentarna većina.
Odnos većine, pozicije i opozicije prilično je jednak, a Izborni zakon je jedno od predizbornih obećanja svih koji učestvuju na vlasti BiH. Čović je to obećavao i sad je presudan trenutak. Nisu ništa uradili proteklih godina i sada se na silu mora gurati Izborni zakon jer ništa nemamo od toga ako ćemo imati blokade a nemamo Izborni zakon, kazao je.

O odnosima Čović-Dodik je kazao:
Niti sam protiv niti za Dodika nego sam protiv njegove fašističke politike. Ne mogu razumjeti da Čović sjedi s njim redovno a Dodik radi ono što radi Hrvatima u RS. Nedavno je uputio žestoko pismo prema Komarici a nemamo reakciju Čovića.

N1

Komentari

Jedan je Željko Glasnović!

nažalost Glasnović je danas pogrešio, pao mi je u očima, izabrali smoga za Sabor, trebao je danas glasovati makar i kontra i on je svjestan sada toga, Glasnović je trenutačno političar kao i svi oni izabrao je se tim bavit, ono danas je neodgovorno

Nije pogrijesio jer to pravi Hrvat ne moze

Jedini se bori za prava HVO-a i dijaspore a Čović s velikosrpskim vojnikom surađuje

a zašto ne pa i plenki sjedi s pupvcem-vazda je bagra s bagrom šurovala-tako rade adz domoljubi

ne mogu razumjeti kako na razumijete

ma i narod to ne razumije...opet će ga za opće izbore nagraditi...

plenki pravi krnju vladu sa čupavcem i kriminalcom sauhom pošteno jako

Ne mogu razumjeti da Čović sjedi s Dodikom

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto