Komarica: RS je ubila moje svećenike i moj narod

ljubuski.info

Nakon uskrsne poruke u kojoj je banjalučki biskup Franjo Komarica podsjetio javnost da u bh. entitetu Republika Srpska gotovo da više i nema Hrvata i katolika, uspoređujući stradanje Banjalučana s blajburškim stratištem, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritizirao taj istup.

U priopćenju koje je izdao kabinet predsjednika RS-a, između ostalog, pisalo je da je biskup Komarica odgovoran za iznošenje niza neistina i napada na RS. U pismu se ne navodi izričito koje je neistine biskup Komarica iznosio na račun Republike Srpske.

Biskup Komarica je ponovno govorio o napadima koje trpi već skoro tri desetljeća i položaju katolika u RS-u.
Ja ništa novo nisam kazao. Ja to govorim već 25 godina od kada se, ničim izazvanim i ničim krivo, počelo s uništavanjem čovjeka i njegovog dostojanstva. Ja sam za vrijeme rata, i usmeno i pismeno, mnogo puta, intervenirao kod tadašnjih vlasti, koje su radile to što su radile - naređivale su da se čine zločini. Molio sam ih da to ne rade. Nije kod nas ovdje rat. Za rat trebaju dvije strane, a mi ne želimo rat, poručio je Komarica.

Dodao je kako vjernicima stalno govori da će radije zlo i nepravdu podnositi nego je drugima činiti.
To možda zvuči prepotentno, ali ja bih jako volio da mi se kaže koji je to katolik ovdje ubio ili osakatio ili ugrozio imovinu, a pogotovo život svoga susjeda. Ali zato su katolici platili tu svoju miroljubivost, platili su jednim užasnim nestajanjem, nedopustivim, na kraju 20. stoljeća u Evropi. Kao nijedna druga biskupija, moja biskupija je, ni kriva ni dužna, takoreći iskorijenjena. A sve se to dešavalo pod komandom samoproglašene Republike Srpske, koja je Daytonom ozakonjena. I nastavila je i dalje činiti ono da ne treba više tu biti katolika, katoličkih župa, dakle, da treba iskorijeniti katolike, kazao je Komarica.

Na pitanje koga smatra odgovornim za egzodus katolika iz Banjalučke biskupije i šire banjalučke regije, odgovorio je da su domaći bili samo neodgovorni izvođači radova, a da su međunarodni predstavnici dozvolili da se to učini i da su oni glavni krivci.

Govoreći o entitetima u BiH, kazao je da su dosadašnja iskustva porazna, ali da ih nije stvorio narod, već međunarodna zajednica, a da su političari samo pijuni u rukama te zajednice.
Katolici ovdje strašno pate, ali ne samo katolici, jer ja ću uvijek dignuti svoj glas za svakog obespravljenog čovjeka. Bosna i Hercegovina nije normalno uređena zemlja i to meni kažu svi u Europi. S mnogima sam razgovarao o vrlo ključnim stvarima i nemate nigdje ovakve zemlje u Europi kao što je Bosna i Hercegovina. Pa nemoguće je da su naše vodeće elite toliko smotane, toliko mutave, toliko nesposobne da jasno kažu 'Dosta je više toga'. Treba da nas smatrate ljudima. Ostavite da mi sebi uredimo zemlju. Mi nismo od jučer zajedno, mi ne živimo ovdje slučajno zajedno. Nama je Bog dodijelio ovo zajedništvo i kada god se narodu pustilo da nađe modus življenja, on ga je našao. A kada se željelo zavaditi narode, onda su političari mešetari imali jako lagan posao, kazao je biskup.

Izašao je zbornik od 20 radova čiji su autori i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i međunarodni ljudi, koji govori o zločinima. Pitajte i čitajte te priloge, ne morate moje, kako biste saznali istinu. Svatko zna što ja govorim i kako govorim. Uvijek ću govoriti da je zločin zločin, a ako jučer zločin nije bio zločin, zašto se proglašava zločinom? A ako je jučer bio zločin, zašto danas nije i zašto se za zločin nitko ne proziva? Zašto se ovdje pušta da ratni zločinci i dalje imaju glavnu riječ i glavnu odluku, a žrtve njihove da nemaju pravo ni otvoriti usta?

Gdje su te žrtve, one koje su pobijene? Ko je za njih odgovarao? Nitko. Moji su ljudi pobijeni u vlastitim kućama zato što nisu htjeli napustiti kuće. Moji su svećenici pobijeni. To je najstradalija biskupija u cijeloj Europi. Shvaćate li vi gdje vi živite i što se dogodilo ovdje među nama? Koja je to biskupija u kojoj je ubijeno sedam svećenika i jedna časna sestra, i to spaljeni? I to pred očima svih - Dodika i domaćih Srba. Sada se svi ovdje prave kao da nemaju pojma o tome, a naređivali su da se to radi. Tko kome ovdje laže?, pita se Komarica.

Govoreći o povratku na područje Republike Srpske, kazao je da je 1995. godine tu bilo 9.000 katolika, većinom Hrvata, a sad ih je samo nekoliko hiljada više.
Statistike kažu da je tri posto međunarodne pomoći došlo za Hrvate koji su se željeli vratiti. I od te pomoći najviše je došlo iz Hrvatske, ali ta hrvatska pomoć, koja se dodjeljuje godišnje, ide najviše u entitet Federaciju Bosne i Hercegovine, odnosno u Hercegovinu. A ovdje gdje je najpotrebnije - Posavina, banjalučki kraj, Bosanska krajina - tu je daleko najmanje došlo pomoći od Hrvatske i međunarodne zajednice, a za to su odgovorni hrvatski političari u Bosni i Hercegovini, to su oni učinili. Učinili su toliko da nema jednog autohtonog naroda u polovici zemlje Bosne. Zahvaljujući i radu hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini, koji su se uglavnom brinuli za svoje male uskogrudne interese, nema jednog autohtonog naroda. Ali, onda neka ne kažu da mene zastupaju oni koji ništa nisu učinili za čovjeka Hrvata u Banjoj Luci, ni materijalno, ni pravno, ni politički. Ja očekujem da se barem politički glasno i jasno odrede i da kažu: 'Ne možemo dopustiti da se ovdje zločin zacementira tako da bi sutra neko kazao 'Nikad tu nije bilo katolika', poručio je biskup Komarica.

Podjstimo, nakon ponovljenog napada Milorada Dodika na biskupa Komaricu, predjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao kako se ne želi miješati u tu polemiku te pohvalio rad hrvatskih političkih predstavnika u manjem bh entitetu.

AJB

Glas naroda

Biskupe valjda vidite da sve zlo dolazi iz HDZ-a BiH mi nikad nećemo zaboraviti ni oprostiti zločine četnika nad Hrvatima

Poštivam i cijenim rad uvaženog biskupa Komarice ali i on je svjestan kao što i sam kaže da Hrvatski političari ne poštuju nikoga od svog naroda nego samo cijene Dodika , Bakira i Radončića od kojih imaju interesa i sa kojima dobro trguju kao i njihovu politiku koja je usmjerena protiv Hrvatskog naroda u BiH.

Ma koliko se god biskup Komarica zalagao za Hrvate Banja Luke tako i cijele Bosne i sam je svjestan da od toga nema ništa.

Hrvatski političari su srbima prodali sve Hrvatske prostore u RS a to su već dobrim djelom učinili i u FBiH gdje je Hrvata svakim danom sve manje.

Dobrim djelom uz političare su bili i crkveni velikodostojnici koje je zavela ta politička elita a oni vjerujući im tako i svoj narod.
I to je dovelo do stanja u kakvom se Hrvatski narod BiH trenitno nalazi.
Da bih na ovim prostorima bio dobar političar treba dobro usavršiti njihovo staro dobro pravilo koje kod naroda još vrlo dobro prolazi" JEDNO MISLI, DRUGO PRIČAJ A TREĆE RADI"! ili
"ZAVEDI PA VLADAJ"!

E moj Hrvatski narode do kada ćemo biti naivni i slijepi..?!

nije RS koliko hrvatske vođe [ * neprimjereno * ]čke

RS samo radi ono što joj se dopušta.A gdje je Dragan Čović i ostala klika iz vladajuće partije.Što su učinili za Hrvate u banjalučkoj biskupiji ali i za ostale Hrvate osim što se godinama na istim bogate.

Sramota je od svijeta RS a još gori su oni koji tu tvorevinu podržavaju

Nije za hrvata i [ * neprimjereno * ]u država

Biskupe Komarica vi ste veliki čovjek!!!
Bog vam dao zdravlja i snage da nastavite dalje jer nemože drugačije!!
Uz vas smo srcem I dušom I Boga ćemo moliti da nebi bandi koju spominjete palo na na pamet da vam nedaj Nože naude!!!
Čuvao vas Dragi Bog I Blažena Djevica Marija!!!!

Komarica: RS je ubila moje svećenike i moj narod
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari