U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

ljubuski.info

Jučer su izaslanici stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kao što je već bilo najavljeno, sukladno zaključku Predsjedništva HNS, a u cilju realiziranja prioriteta iz Deklaracije usvojene na VI. zasjedanju HNS, predloženim zakonom predviđa se izmjena načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te izmjena koja se odnosi na izbor u klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovim predloženim izmjenama Izbornog zakona želi se u cijelosti ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 od 1. prosinca 2016. godine. Također, dio predloženih izmjena se odnosi i na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara na način kojim se u cijelosti usuglašava predviđeni postupak s odlukom Ustavnog suda BiH U-9/09 od 26. studenog 2010 godine.

Hrvatski narodni sabor podsjeća kako su čelnici političkih stranaka u BiH u više navrata javno iskazali spremnost, te potpisali deklaracije o tomu da će podržati izmjene Izbornog zakona na način koji će spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda.

Predložene izmjene Izbornog zakona BiH pružaju priliku ostvariti temeljna načela na koje podsjeća Ustavni sud, a to je, da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. Dio predloženih izmjena je neophodno usvojiti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje općih izbora 2018. godine.

Glas naroda

što je babi milo to joj se i snilo

Iako zna da mu to neće proći Čović zna da nakon neusvajanja zakona više nema prostora za manevar.

Neki dan Mušić u općini a Zaboravljeni ga
ne dočekaše..Predsjednik Zastupničkog Parlamenta koji predlaže dnevni red i rezolucije..Pravi nered svom a pokunjiše se borci kad Edin dođe..Jadni vi tako 'principijelni

Kad je u Lištici prosvjed ili je Marušić plaćen samo za ljubuške 'terene

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari