Biskupa Komaricu Dodik napada, SDP brani a HDZ ... šuti

ljubuski.info

Banjolučki biskup Franjo Komarica poručio je hrvatskim političarima u BiH kako bi bilo krajnje vrijeme da se i netko od nih jasno očituje o stanju u kojemu žive Hrvati u tom gradu i cijeloj Republici Srpskoj (RS), ističući kako im je dužnost štititi građane koje predstavljaju.

Nakon što ga je predsjednik RS-a Milorad Dodik ovog tjedna dva dana za redom optužio da "širi neistine o RS", Komarica je kazao na takve objede nema što reći, no ima pravo pitati što je, primjerice, s tisućama banjolučkih Hrvata koji su protjerani iz tog grada.
Pitajte političare o tome. Ima valjda netko u Banjoj Luci osim mene tko može kazati što je istina. Ima tu valjda i hrvatskih političara. Neka oni kažu što je istina. Neka oni kažu ima li ovdje katolika i neka kažu gdje su, izjavio je biskup.

SDP ga brani a HDZ BiH šuti ...

Nakon Dodikovih verbalnih napada ovog tjedna i u svibnju 2016. kada je stradanje Hrvata u Banjoj Luci usporedio s Bleiburgom, u zaštitu Komarice nije stao nitko od istaknutih dužnosnika HDZ BiH.

Potporu mu je dao bošnjački dopredsjednik RS-a Ramiz Salkić i SDP BiH čiji je dužnosnik Zoran Mikulić istaknuo kako je biskup Komarica među rijektim osobama koje se dosljedno zalažu za jednaka prava svih. HDZ BiH ima dopredsjednika RS-a iz svojih redova, no on se nije oglašavao.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Banjoj Luci koja ima 185 tisuća stanovnika Hrvatima se izjasnilo njih tek 5104, a katolicicima 4842 osobe. Prema popisu iz 1991. u toj je općini, najvećoj u tasdašnjoj SR BiH, živjelo 29026 tisuća Hrvata. Biskup Komarica podsjetio je kako je duhovnim pastirom banjolučkih Hrvata-katolika bio i prije rata te se dobro sjeća kakvo je tada bilo stanje.

Ratnih sukoba u tom gradu, kako je istaknuo, nije bilo a broj katolika ipak se sveo na simboličnu razinu. Gdje su moji katolici? To pitam ja, to pita papa. Biskup nije ovdje sam, on je član velike svjetske crkve i nikako ne može biti svejedno da gledamo nepravdu i šutimo. Zato pitajte one koji su dužni štititi svoje građane, poručio je banjolučki biskup.

Komarica je kazao kako on, iako nije političar, kao građanin ima pravo pitati gdje su mu sugrađani. Naglasio je da bi netko morao odgovarati za to što tolikih ljudi više nema u Banjoj Luci.
Meni svaki dan dolaze obespravljeni, mole i jauču i traže pomoć. Oni kažu da im nitko od političara ne želi pomoći, kazao je biskup Komarica.

HRT

Glas naroda

Dokle cemo mi dusu grisit na spram Bosnjackog naroda?Moj mi je caca prica da su vazda bili na nasoj strani.Evo i sad su a mi se vezemo sa Srbima i tom pogani.Dice nam dusa???
A nu opet:
Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić stao je u odbranu banjalučkog biskupa Franje Komarice, kojeg posljednjih dana kritikuje predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Biskup Komarica ukazuje na težak život povratnika u bh. entitet Republika Srpska, naročito težak život Hrvata. Ranije su objavljeni podaci da se od protjeranih oko 150.000 Hrvata iz ovog dijela zemlje tokom rata u BiH danas u RS vratilo manje od deset posto, koji ne uživaju skoro nikakva prava.

Dodik je odgovorio da je nedopustivo da se Komarica miješa u politiku, te da njegova retorika ne doprinosi miru. Osim toga, rekao je Dodik, biskup Komarica živi bez ikakvih problema u Republici Srpskoj.

U odbranu biskupa Komarice stao je prijedorski imam Redžić. On je ocijenio nedopustivim napad na biskupa Komaricu, koji je, kako je rekao, častan čovjek.

– Moje najtoplije ljudsko i kolegijalno poštovanje gospodinu Franji Komarici, banjalučkom biskupu na odvažnosti da progovara o onom što mu kao vjerniku i građaninu smeta, u ovim danima kada svjedočimo nedoličnom diskursu predsjednika entiteta Milorada Dodika, i riječima koje upućuje gospodinu Komarici – rekao je ef. Redžić.

– Ružno i neprimjereno kažete kako Hrvati (ovo što ih je ostalo u entitetu RS) žive bez problema. Pa kao da je to nekakav luksuz! Znači li to da će Hrvati imati problema onda kad vi to budete željeli? Ili bilo ko drugi ko nije Srbin ili pravoslavac? Osuđujem ovakav politički pritisak na jednog od vjerskih velikodostojnika, Franju Komaricu, tog časnog čovjeka – dodao je ef. Redžić.

pa ZNA SE da hadeze šuruje s četnicima i ubija Hrvate od početka devedesetih

U HDZ-u nema Hrvata

A drug Dragan suti.....

Biskupe neka ste vi progovorili

Bolan prijatelju koji su tebi muslimani prijatelji,o cemu pricas ti,di ti zivis????

Čovjek živi život a ne mržnju laži prevare

U kradezeu su jugoslavenčine, udbaši, komunjare, skojevci, skojevčad, novovjerci ulizice. Samo gledaju interes svog džepa. Jednom rječju, šljam i otpad ljudska Hrvatska.

Sve je to istina ali oni na vlasti 25 godina

Ljudsko prijateljstvo se nemjeri ni sa novcem,niti sa titulom(polozajem)a pogotovo ne potome tko je koje vjere.Biti covjeku prijatelj u veselju i tuzi je osnova za svako prijateljstvo.Tko nije shvatio-molim pononovo procitati.

tako je brate treba zatvorit u nacionalne torove zaglupit i opljačkat ko nas pljačka muslimani ili?

Biskup Komarica govori istinu. Covicu koga zastupaš?

Biskupa Komaricu Dodik napada, SDP brani a HDZ ... šuti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari