Ako ne prođu zahtjevi HNS-a kreće politički kaos?

ljubuski.info

HDZ-ovi ministri napustit će Vijeće ministara i Vladu Federacije, a parlamentarci državni i federalni parlament. Usporedo s tim, HDZ i stranke okupljene u HNS-u aktivirat će odredbe Bečke konvencije što podrazumijeva poništavanje svih međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane. U prijevodu, to znači da Daytonski mirovni sporazum i Sporazum iz Washingtona više ne bi imali nikakvu važnost i HDZ bi stekao pravo na, kako kažu revitaliziranje Hrvatske republike Herceg Bosna. Smije li se Čović upustiti u takvu avanturu?

Novi "politički uragan" krenuo je na državu, a hoće li je srušiti nitko se ne usuđuje prognozirati. Međutim, u jednom se svi slažu - čak i ako se "zakuju prozori i vrata", posljedice udara bit će teške i golemih razmjera. O čemu se radi?

Novi kaos

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i njegov HDZ ultimativno zahtijevaju da se usvoji njihov prijedlog izmjena državnog Izbornog zakona, zatim Zakona o javnom RTV servisu, Zakona o Vladi Federacije i da se ukine set zakona o braniteljima. On je postavio i rokove u kojima se to, po svaku cijenu, mora uraditi.

Prema HDZ-u izmjene Izbornog zakona moraju biti takve da samo i isključivo Hrvati mogu glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i da samo Hrvati mogu odlučiti tko će biti izaslanik iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije. Izmjenama Zakona o javnom RTV servisu zahtijeva se uvođenje RTV javnog servisa na hrvatskom jeziku. HDZ zahtijeva i da se izmjenama Zakona o Vladi Federacije ukinu Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja. Traži se i ukidanje seta zakona o braniteljima i uspostava dvije komponente - hrvatske i bošnjačke - u federalnom ministarstvu za pitanja branitelja.

Kako je HDZ najavio, sve te prijedloge do kraja ovog mjeseca uputit će preko Hrvatskog narodnog sabora u parlamentarne procedure. Ako je suditi prema odlučnosti HDZ-a, odnosno HNS-a dvojbe nema - ukoliko prijedlozi ne dobiju zeleno svjetlo od državnih i federalnih parlamentaraca, u državi će se dogoditi nezapamćeni politički kaos. To najavljuje i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić: Narednih dana bit će mnogo problema u odnosima između Hrvata i Bošnjaka.

Nikako se pod slučajnost ne može podvesti ono što se događalo prošlog tjedna u razmaku od nekih tridesetak sati. Prvo su neki beogradski mediji objavili da HDZ ima tajni scenarij, zapravo spremljen odgovor ukoliko mu zahtjev ne prođe. Nije puno vremena prošlo i oglasio se Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Informacije lansirane preko beogradskih medija, Karamatić je samo potvrdio - ako zahtjevi ne prođu, HDZ i HNS kreću s planom B koji podrazumijeva formiranje trećeg entiteta.

Plan B

SDA je već priopćila da neće pristati ni na kakve HDZ-ove formule koje znače nove podjele. Njen predsjednik i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako se očekuje da bošnjačka strana pomogne Hrvatima da imaju svog autentičnog predstavnika u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, ali ne dolaze u obzir nikakvi novi etnički bazirani entiteti, nikakvi referendumi i priče o podjeli BiH.

Na ovo su reagirali iz HDZ-a porukom da neće Bakir Izetbegović određivati što će raditi Hrvati, a Mario Karamatić je, svakako ne na svoju ruku, priopćio:
BiH će ostati bez Vijeća ministara, a Federacija bez Vlade ako SDA ne prihvati hrvatski prijedlog.

Što je zapravo predviđeno Planom B, po nekima tajnim scenarijem, kojeg su, dojam je po dogovoru prvo provalili beogradski mediji, a onda potvrdio Karamatić? U najkraćem, ukoliko prijedlozi HDZ-a ne budu usvojeni, ministri iz te stranke napustit će Vijeće ministara i Vladu Federacije, a parlamentarci državni i federalni parlament. Usporedo s tim, HDZ i stranke okupljene u HNS-u aktivirat će odredbe Bečke konvencije što podrazumijeva poništavanje svih međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.

U prijevodu, to znači da Daytonski mirovni sporazum i Sporazum iz Washingtona više ne bi imali nikakvu važnost i HDZ bi stekao pravo na, kako kažu revitaliziranje Hrvatske republike Herceg Bosna. Smije li se Dragan Čović upustiti u takvu avanturu, bit će jasno u iduća dva mjeseca - to je rok koji je on dao za usvajanje njegovih prijedloga i njihovo ugrađivanje u zakone.

Ima li HDZ podršku za ovaj plan? Prema informacijama koje se puštaju iz stožera HDZ-a, ta stranka računa na podršku Milorada Dodika, Fahrudina Radončića, Mladena Ivanića, Mladena Bosića i još nekih utjecajnih pripadnika onoga što se naziva političkom elitom. Svi oni, bar za sada, uglavnom šute i očigledno važu situaciju i korist koju bi mogli izvući. Naši izvori kažu da je sve njih ponaosob Čović do u detalje upoznao s planom i namjerama.

Najžešće su reagirali DF Željka Komšića i Građanski savez Reufa Bajrovića uz tvrdnju da HDZ hoće da sruši ustavno-pravni poredak države i da priziva rat, ali ih je HNS dočekao na nož. Karamatić je kazao da ako neko priziva rat, onda su to nacional-socijalističke stranke koje se lažno predstavljaju kao ljevica svrstavši ih u "bošnjačku ljevicu" i tvrdeći da se radi o komentarima stotinjak isilovaca juniora.

Šuti i međunarodna zajednica. Od ranije je poznat stav EU da ne dolaze u obzir nikakve nove podjele i da BiH ostaje država s dva entiteta. Međutim, posljednjih dana u inozemnim diplomatskim krugovima u Sarajevu ima glasova da bi međunarodna zajednica mogla intervenirati pritiskom na SDA da "malo popusti" što god to značilo.

M. Osmović | Dnevni list

Komentari

Njima i treba kaos on ih jedino drži na vlasti sve ove godine a narodi su ludi to je rekao i biskup Komarica

Molim Hrvatski narodni sabor(HNS) koji predstavlja hrvate da odgovori na slijedeće:
-Tko je i kada ukinuo Herceg-Bosnu,tko je i koja stranka potpisala ukidanje Herceg Bosne?
Nakon ovog možemo o svemu drugome razgovarati samo recite narodu punu istinu.

Da znaju ne bi ratovali svi protiv svih a državne firme upropastili da bi bez marke postali vlasnici enormnog bogatstva

Čovićevi zahtjevi da su najbolji za Hrvate u BiH oni su pod sumnjom iz razloga što mu je životopis pun afera nepotizma bogaćenja nehrvatstva do devedesetih...

U čemu je problem pa pogledajte kako su ljepo nasmijani,
Na Uskrs prijateljski raspoloženi,
A kad vide da bi ih narod mogao maknuti zbog nerada
stvori se odma gužva, svi sve napadaju
E, Narode, otvori oči uključi pamet!!!

njima treba nered da ostanz na vlasti ko naime za naše interese ovo je trebo kradeze napravit čim su došli nego su puhali sve što mogu a politiku ostavili kad bude bude sad izmiče fotelja pa guraju programe opozicije da spase [ * neprimjereno * ]cu

Čović zna da idu izbori a vlast je slast ne vjerujem mu ništa Nikad on nije radio u interesu naroda. Nego damo za sebe

Sto prije napuste vlast to bolje,prije ce se zaratit,nista drugo ne preostaje.

Interesna skupina nigdje ideala ni clja

Da ljudi bez CILJ,BEZ IDEJE,isključivo su tu da održe svoje pozicije....
PRAVI PRAVCATI KAOS

oni su tu da se obogate i naprave sukob nered da bi se drugi njihovi zakapitalili znaju oni svoj cilj zavadi pa opljačkaj i vladaj

posljednji pokušaj brice da od guuuuuuzice napravi lice. Dragane, ajmo polako niza stranu.

Teski [ * neprimjereno * ] Audi 8 novo model vozi doknas hrvata 80% zivimo iz Dana u Dan I I demo u bili svit za kruh ,[ * neprimjereno * ] toboze Boris she za nas bori she za sebe SRAM the bilo lopovee

Pa nije Čović ni lud,ako mu ne usvoje prijedlog,čeka ga bajbuk.On se bori za se,a ne za narod...pa to je i [ * neprimjereno * ]i jasno!Narod bi gurno da ponovo gine,a on i njegova dica priko grane,to smo već vidili.E ovaj će mu to put malo morgen uspjeti!

Ako ne prođu zahtjevi HNS-a kreće politički kaos?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto