Vozilima političara prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći?

ljubuski.info

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se 20. travnja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

Naime, člankom 125. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, au praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih razina vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Zakonom je eksplicitno propisano da vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo prvenstva u odnosu na sva druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom.
S obzirom na to da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada daju svjetlosne i zvučne znakove, djeluju s ciljem spašavanja života, vozila pod pratnjom, koja djeluju s ciljem prijevoza dužnosnika s različitih razina vlasti u BiH, ne bi trebala imati pravo prvenstva prolaza nad takvim vozilima. Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona ispravlja se ovo nelogično i po živote i zdravlje građana BiH opasno rješenje, naveo je Arnaut u obrazloženju.

On navodi da je primarna svrha članka 125. Zakona pridonijeti sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i iznimka od drugih odredbi zakona u svim situacijama.
Stoga, neselektivno korištenje tih privilegija izaziva opravdan revolt među građanima, kao i konsterniranost diplomatskih predstavnika uređenih zemalja (bivši veleposlanik Japana). Kada se tome doda nadasve nelogična i po živote i zdravlje opasna odredba da te privilegirane osobe imaju i pravo prvenstva prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima kada ova djeluju s ciljem spašavanja života, takve reakcije su posebno opravdane. BiH stoga treba pravilno postaviti prioritete na ovom polju te pravo prvenstva prolaza dati vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima u odnosu na vozila pod pratnjom, ističe Arnaut.

Podsjećamo, u srpnju 2014. godine bivši japanski veleposlanik u BiH Hideo Yamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Yamazaki se tada pitao tko su ti dužnosnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz proračuna za te namjene.
Postoje li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreznih obveznika u Bosni i Hercegovini?, pitao je japanski veleposlanik bh. političare i građane.

Pravo na zaštitu policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, predsjednik Suda BiH , VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci Vijeća ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci direktora Direkcije. Također, Direkcija za koordinaciju pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim dužnosnicima za vrijeme posjete BiH.

Tako policijsku pratnju i pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima ukupno 31 dužnosnik na državnoj i entitetskoj razini. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava fizičku pratnju za svakog od tri člana Predsjedništva BiH koji najčešće imaju po šest zaštitara u svojoj pratnji. Inače, minimalan broj policijskih službenika koji moraju biti uz članove Predsjedništva BiH je tri, ali se najčešće u skladu s procjenom sigurnosti trojici šefova države delegira veći broj policijskih službenika.

Deset policijskih službenika čuva predsjedatelja i devet članova Vijeća ministara BiH koji imaju jednu osobu delegiranu da se brine o njihovoj sigurnosti.

Također, članovi Predsjedništva BiH kojima je istekao mandat, sukladno važećim propisima, na zahtjev Predsjedništva BiH imaju pravo na zaštitu i poslije isteka mandata u trajanju od najdulje godinu dana od dana prestanka mandata.

Na entitetskoj razini, Federalna uprava policije štiti devet osoba i to predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije BiH, predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te federalnog ministra unutarnjih poslova. U usporedbi s Federacijom BiH, entitet Republika Srpska mnogo je racionalniji u potrošnji tako da Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a štiti samo tri osobe: predsjednika, premijera i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

klix.ba

Komentari

Nećete vi smit nikako na cestu a kamo li da imate pravo prvenstva,

idemo peticiju pisat na razini bih da zabranimo političarima voziti službena vozila mi smo narod ove zemlje i mi to možemo, evo jedna ideja kako ih zaustaviti pišite peticije protiv žohara kao u svakoj normalnoj zemlji

netriba peticija nego ih ne treba puštat nikako da prođu i kamenjim zasut

Covjece jesi ima ista uzase da roknes i njega i g.hovno koje vozi

Prvenstvo prolaza nego šta,nema žena šta ić rađat kad oni prolaze...

jeste šašavi pa lopovluk u našoj bih mora bit najbrži ko šiša narod

pa i trebaju imat prednost jer su oni bolesniji od ovih u hitnoj

Gdje je kraj bezobrazluku

koga ovaj [ * neprimjereno * ] može vozit...jesi ga vidjeo i spike aaaaa

Vozilima političara prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto