Velika subota: Vjernici večeras slave vazmena bdijenja

ljubuski.info

Velika subota predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu. Nema mise niti pričešćivanja, ali se navečer slavi vazmeno bdijenje.

Vazmeno bdijenje započinje paljenjem i blagoslovom ognja bdijenja, odnosno vatre koja se naloži u blizini crkve i pripravom uskrsne svijeće, odnosno velike svijeće na kojoj su urezana grčka slova alfa i omega, kao znak da je Krist početak i svršetak svega, te tekuća godina. Zatim svećenik pali uskrsnu svijeću od ognja bdijenja te s njom ulazi u crkvu. Dok ulazi tri put pjeva, svaki put višim glasom: Svjetlo Kristovo!, na što vjernici odgovaraju: Bogu hvala! Pritom pale svoje svijeće od uskrsne.

Nakon toga slijedi hvalospjev svijeći, tzv. Exultet, koji započinje: Ovo je noć. Potom se čitaju biblijska čitanja. Najprije se čitaju tekstovi iz Starog zavjeta, kojih može biti sedam, a nakon svakog se pjeva ili čita psalam te svećenik moli kratku molitvu. Ipak broj se tih čitanja može smanjiti na tri, s tim da se izvještaj o oslobođenju iz Egipta ne smije izostaviti. Nakon posljednjeg starozavjetnog čitanja svećenik zapjeva Slava Bogu na visini, a potom se čita poslanica, pjeva ponovno Aleluja te slijedi evanđelje.

Ponovno se počinju svirati orgulje, pale se svijeće na oltaru te zvone sva zvona. Nastupa dakle radost jer je Krist uskrsnuo, pobijedio smrt.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari