FBiH preuzela kredit Sarajevske županije, što će biti sa ŽZH i HNŽ?

ljubuski.info

Izaslanik u Domu naroda BiH Mario Karamatić podigao je mnogo prašine u domaćoj javnost nakon što je iznio informaciju kako je Vlada FBiH preuzela kredit od Sarajevske županije u iznosu od 200 milijuna maraka. Sredstva su utrošena na izgradnju sarajevske obilaznice, a sada će kredit vraćati svi stanovnici ovoga entiteta.

Karamatić je kazao kako se prijenos odgovornosti dogodio prije dva mjeseca te kako je riječ o početku procesu u kojem će Federacija preuzeti dio tereta koje nose županije.
Federacija ima proračun od gotovo dvije milijarde maraka, a zdravstvo, policija, prosvjeta financiraju se iz županijskih proračuna. U biti, skoro sve potrebe građana financiraju se sa županijske razine. Prenošenje kredita sa Sarajevske županije na Federaciju zapravo bi trebalo biti samo početak procesa u kojem će entitet konačno pomoći srednjoj razini vlasti. Idući koraci bi bili da se slične odluke donesu za županije gdje su Hrvati većina, kazao je izaslanik Karamatić.

Ipak, izrazio je bojazan kako će bošnjački političari blokirati slične odluke koje se odnose na Županiju Zapadnohercegovačku ili pak Hercegovačko-neretvansku županiju.
Ako se to dogodi, nisam siguran kako ćemo imati vlast u Federaciji. SKB Mostar već godinama čeka pomoć od Federacije. Entitet je preuzeo samo dio osnivačkih prava, a nikada nije financijski pomogao. Očekujem kako će se proces nastaviti, da će Federacija preuzeti dio kredita ŽZH-a, HNŽ-a i ostalih županija s većinski hrvatskim stanovništvom, zaključio je Karamatić.

Otimanje novca

Inače, Federacija je posljednjih godina od županija otela stotine milijuna maraka kroz raspodjelu sredstava. Preuzimanje dijela kredita koje nose županije bio bi logičan slije događaja. Većina županija već godinama ne može redovito izmirivati obveze prema zdravstvenom sustavu, policiji, prosvjeti. Istodobno, Federacija se sve više zadužuje i uzima sredstva koja pripadaju srednjoj razini vlasti. Naši sugovornici iz federalne Vlade poručili su kako očekuju da se nastavi s procesima u kojima će županije dio obveza prebaciti na Federaciju BiH. Obustavljanje procesa nakon preuzimanja 200 milijuna maraka kredita Sarajevske županije dodatno bi pogoršalo odnose u vladajućoj koaliciji, koji su već djelomično narušeni.

Marko Karačić | Večernji list

Glas naroda

u toj istoj vladi sjede hrvatine poput tebe plus zora pravoslavka a i ljudi koje si zavalio imaju iskustva u vraćanju tvojih dugova. bolan ne bio kako ne kontaš da te isturaju ko ofcu i da ćeš na kraju ostati niđe. stvarno si endemska sorta. bog ti pamet prosvijetlio.

FBiH preuzela kredit Sarajevske županije, što će biti sa ŽZH i HNŽ?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari