Tužna je to bila proslava 25. obljetnice HVO-a!?

ljubuski.info

Svim obiteljima poginulih, svim invalidima Domovinskog rata, braniteljima, njihovim zapovjednicima i političkim čelnicima HZ HB, čestitamo dvadeset petu obljetnicu HVO-a. Dvadeset pet godina nije malo, a obljetnice se cijelu godinu obilježavaju, s vjerom u boga, nadamo se da nam ovu našu ništa pomutiti neće!

Uvijek kada su obljetnice, vrijeme je za sumiranje rezultata. Čak kada se ne ulazi u karakter i ne razmišlja, da li obilježavamo tužni događaj ili prigodno svečarsko sjećanje. Sumiranje je nužno bez obzira da li će netko biti proglašen odgovornim ili zaslužnim.

Imali smo centralnu svečanost, slavili smo obljetnicu HVO-a, za hrvatski narod nevjerojatno značajna ili jednako toliko značajna za obranu neovisne, samostalne i cjelovite BiH. To da na takvim svečanostima ima političara bez ikakvih zasluga, to je ne zaobilazna praksa. Teško da se može utjecati i organizatorima zamjeriti, kada na takvim prigodama, pa i ovog 08. travnja, ima nepozvanih ili nepoželjnih.

Normalno je, nepredvidivo, ali i očekivano! Međutim, kada organizator zaboravi pozvati ili u najmanje spomenuti, čovjeka koji je bio jedan od osnivača HVO-a, čovjeka koji je časno sudjelovao na mnogim ratištima u obrani svoga naroda i HR HB. Čovjeka, heroja u ratu, heroja u miru, jer kako drugačije nazvati nekoga, tko sa toliko časti odratova ono što mu je bilo zapovjeđeno i čovjeka koji sa toliko ponosa dokazuje istinu o HVO-u i Domovinskom ratu. Vjerujući u sudstvo svoje BiH, dostojno jednog pukovnika HVO-a, Zdenko Andabak dokazuje ispravnost postupaka i svoju nedužnost. Sud mu vjeruje, jer njegova pojava i stav otkriva karakter tog čovjeka. To što ga se sud sjetio je upravo u funkciji dokazivanja istine o ratu, to jeste uloga suda i tu zamjerke nema.

Međutim, nisu ga se sjetili oni koji očito u svojoj prepotentnosti i umišljenosti politike kojoj pripadaju ne primijetiše da je i njih branio, da je na sudu i o njima časno govorio.

Prošla je središnja svečanost obljetnice HVO-a, ponos je tu, ali žal i gorčina su ostali. Pitanje, kako i zašto je zaboravljen, za sada bez odgovora stoji. Bez odgovora je i pitanje, zašto je službena politika, pa i braniteljske udruge, bez reakcije propratilo tri godine iscrpljujućeg suđenja pukovniku Andabaku. Dok slušamo kako sto tisuća KM luta Livnom, a odobrila ih je gospođa Borjana Krišto nekoj udruzi svoje nevjeste, moramo se zapitati, zna li ta gospođa koliki je trošak pukovnika Andabaka bio u ove tri godine suđenja? Sigurni smo da ne zna. Ma nismo sigurni dali ga uopće poznaje, jer da je drugačije onda bi kao prvi političar Livna, u Suhaču, gdje je skromni dom Andabakovih, ako ništa poslala nekoga od svojih poslušnika. Dovoljna bi bila lijepa riječ potpore ili čokoladica za malu Angelu. Možda im nije bitno, ali moraju znati, da su ponijeli i spomenutih sto tisuća maraka, niti to dosadašnje troškove suđenja pokrilo ne bi.

To da u subotu na obljetnici nema pukovnika Andabaka, morali su primijetiti i Stočani i Mostarci i Uskopljaci, a to što nije došao sa delegacijom Livna, gospođo Borjana, vama na dušu ide!

Eto, bilo je svečano, bilo je i ovih i onih, ali nikako veličanstveno, jer uz generala Soptu, lijepo bi bilo da smo čuli i generala Jelića, Praljka, Ćorića, Šiljega, Obradovića, Petkovića, Pušića, Džidića, Stojića, Ljubičića, Lasića, Glasnovića …imali bi što reći i Prlić i Kordić. Naravno da ih sve nismo nabrojali, naravno da vam ovo ništa ne olakšava pukovniče Andabak, ali eto bar u nečemu niste sami.

Nemate se što sekirati, sutra kada u cijelosti dokažete nevinost, svi će biti zaslužni.

Kojeg li licemjerstva, slave HVO, a HR HB, nitko osim generala Sopte ne spomenu. Utješno je što možemo reći, čestitamo generale!

Udruga "Zavjet"

Glas naroda

Ima proslava godišnjice HVO-a osim ove tužne Čovićeve družine

Ako se ovako nastavi 30 godina slaviće se u Metkoviću ili Vrgorcu

Nije trebao ni Sopta držati govor iz kolegijalnosti prema nenazočnim

Koji čin ima Čović

vi ste tužni što je bilo optužnice za svih njih

E znas kada ce ti se javiti ovi sto ih ti na kraju nabroja....nikad prika moj nikad.Kad se dosucu slobode boli ce njih "muskost"za te tvoje naricaljke.Trazili ste-eto vam ga!!!

Zašto se HVO borio za ovakvu BiH nije

Ivic Brkic je ko je tebi kriv

Što drugo reći nego samo e moj narode.

Jesmo jadan i nikakav narod zasto smo ratovali i po rovovima bili da nam ovakvi vode narod i da pohapase sve bolje bi nam bilo tisucu puta da su srbi dobili drzavu neko sto nas vodi Staanko Colak sa ekipom

Borjana bi volila da je Andabak pogino a jer zna tko je a zna sebe i čovika di su bili i šta su radili ovi 25 godina

Iz povijesti nase slavne, a I ove ne bas davne sve smo sto nam je vrijedno stekli zajedno...al cini mi se da uzalud heroji povijest pisu kad se nadu oni sto ju brisu

došlo je na malo i došlo je na jadno. Loši ljudi, odmetnuti od naroda,postavljeni od stranke,a ne izabrani sjede u prvim redovima i među njima poneki "uvlakač" sakriveni iza ratnih zastava pod kojima se se borili časni ljudi!!
Dragan Čović dobro plovi.Dobro pliva. Ali jel mu kurs dobar pokazati će vrijeme. A kada dođe to vrijeme, vidjeti će da mu oni ljudi iz prvih redova/dame i gospoda/ koji imaju u isto vrijeme po nekoliko funkcija i neće biti od neke pomoći. Dapače.
Stranka HDZ i Dragan Čović su /sasvim sigurno/ okrenuli leđa običnom čovjeku.Davno. I pri tom uzimaju si za pravo "nositi ratne zastave"....oni kao nešto!!? To što je jadno,haje i nekako. Ali koliko je opasno? TO Čović izgleda nioje skužio. Dragane, nediraj ono što nije tvoje i što ne razumoješ i posebice što ti nije sveto! NE DIRAJ

Ma bitno je da su njemu one plavuše u porvim redovima; Krišto, Bradara,i naravno zvijezda sposobnosti i super žena Dekanica/profesorica/Zastupnica/Liječnica i šefica odjela Tomićka...odoh povratiti

Proslava 25. obljetnice HVO je bila dostojanstvena a u medijima je bio objavljen javni poziv svim pripadnicima HVO sa terminima događanja vezanih za proslavu.

Za branitelj pa je li ti išta jasnije nakon ovakve proslave i odaziva nije u nama umrlo Hrvatstvo niti će ali ovakve vođe ne zaslužuje ovaj napaćeni narod jel' da

Sadasnje drzave , proizisle iz YU - stvorene su na lazima i otimacini ! Sada to dolazi na naplatu .
Todoric je ( kao i drugi Todorici ) gradio svoje carstvo kao privatni posjed , pa posto je pao - velikodusno je sve poklonio - Hrvatskoj ! A to sto je "poklonio" je - sedam milijardi duga , a Jugoslavija je cijela imala sest milijardi duga 1990. , ali je imala cijelu infrastrukturu - i skole , i bolnice , i fabrike i sve sto je potrebno - i sve sto je potrebno jednoj drzavi . ONDA SU DOSLI DOMOLJBI TODORICI i sve domoljubivo - opljackali ! Ono sto ceka Todorica , a ceka ga - vidjet ce "svoga Boga" i drugi ! Nije zato cudo da se branitelji bune ! Oni su se borili za obecanja , a Todoric sam im ostavlja - sedam milijardi duga !
.
Doci ce Njemac...Austrijanac...i kupiti sve to . Tako ce Todoricev poklon , prvo drzava da plati dugove - a onda da carsvo preda - u strane ruke . Todoric ce ostati u privatnoj vili od tridesetak soba !
.
Mozda ce i orden dobiti za poklon - od sedam milijardi duga , I to je sva prica . Branitelji - neka se cesu !

Uvijek je bilo tužnih svatova

jelino mađa viri iza lovića

Tužna je to bila proslava 25. obljetnice HVO-a!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari