Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji

ljubuski.info

Socijalna slika Bosne i Hercegovine sve više zabrinjava. Podaci pokazuju da u našoj zemlji žive dvije kategorije - oni sa višemilijunskim iznosima i oni bez ikakvih primanja. Jedan od prvih koraka koje država treba poduzeti je usvajanje strategije održivog razvoja, ali još nije formirano ni tijelo koje bi se time bavilo.

Rastu bankovni računi. Više je od 500 milijunaša u našoj zemlji. Zato vrijeme raste i red pred narodnim kuhinjama.

Kako kaže Sandra Zaimović, voditeljica socijalnih projekata u Kruhu sv. Ante, to su najčešće starije osobe, ali ima i mladih obitelji, te nezaposlenih koje se nalaze u teškoj životnoj situaciji.

Bogati postaju bogatiji, a siromašni - pa, upravo suprotno. Slika je to bh. društva koju pokazuju podaci Svjetske banke. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji prošle godine iznosila je više od 25 posto. I dok se sve zemlje Zapadnog Balkana uspješno bore sa siromaštvom, Bosna i Hercegovina stagnira, kaže Sandra Hlivjak, ekonomist Svjetske banke za BiH.

Glavni uzork - nezaposlenost, glavna kočnica - politika.

Prije dvije godine prihvatili smo UN-ovu Agendu za održivi razvoj, a sa njom i 17 ciljeva koje moramo ispuniti do 2030. godine. Prvi korak bilo bi usvajanje strategije održivog razvoja na državnom nivou s konkretnim planovima za nova radna mjesta. Ali jedva da smo i počeli.
Predsjedništvo jeste na početku godine zadužilo Vijeće ministara da odredi i u saradnji sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali su to, nažalost, stvari koje ne privlače dovoljnu pažnju , tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Iz Vijeća ministara BiH kratko poručuju: Za realizaciju Zaključka Vijeće ministara BiH je zadužilo Direkciju za ekonomsko planiranje.

Da sve ide sporo, potvrdili su iz Direkcije za ekonomsko planiranje u BiH. Kažu, Vijeće ministara BiH tek ih je obavijestilo o cijelom procesu te je rano za postavljanje vremenskih odrednica. Iz opozicije oštre reakcije - kažu, učinjeno je premalo.
Vrlo rado bismo razmatrali različite državne strategija pa i ovu, ali Vijeće ministara BiH nikako da uradi domaću zadaću, poručuje SDP-ov Saša Magazinović.

Zbog loših đaka i stalnih političkih tenzija našu zemlju redovno zaobilaze strani investitori. Čini se da položaj bh. građana i borba protiv nezaposlenosti sve češće pada u drugi plan. A dok se politika ne dogovori, slike redova pred narodnim kuhinjama ostat će svakodnevnica.

Glas naroda

ovako izgleda blagostanje kradeze vlasti ovo je najčešća slika u gradovima konjteneri glad neimaština i odlazak puni turing bus za zapad truli no siti

U hrvackoj ide akcija spasimo Todoriće da nebudu podstanari a ja se pitan di su naši Hercegovački Todorići

Svi ce zavrsiti kao Todoric jer nemaju osjecaja za socijalnu osjetljivost

Ovo je cilj politike jer srednja klasa viza njih bila opasna

zbog nacijalno orijentirani glasača
postade ova država samo praonica
evropski i arapski para
prljavi igara bez ikakvi kontrola
od koji su se okoristile
samo stranke i njihove vođe
narodu preostaje jedino da ode
i kruh potraži negdje van domovine
nema života ako je mala bara
a mnogo krokodila jel tak il ne tak

Jesu legle stipendije ?

Bogati postaju bogatiji, a siromašni još siromašniji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari