Danas se slavi Cvjetnica - počinje Veliki tjedan

ljubuski.info

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palmovim i maslinovim grančicama.

Vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palmovim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV stoljeću, u Rimu se prakticira od IX stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Glas naroda

Hvala ti Boze napokon I na ovome portalu nesto vjerski I krscanski napisano. Svaka cast

zar nije vjersko
opomenuti neposlušne fratrine
i izopačane političare
koji misle samo na sebe
sada pred ovo uskršnje vrime
da se ispovide i obrate jel takil ne tak siromasni franjevci i političari

dobro jutro komunjaro i dobro nam doša u ime isusovo disi bija dosad u večernjem čovića

Jedino na ovom portalu se može pročitati istina.
Danas se slavi Cvjetnica - počinje Veliki tjedan, također je istina i ne znam što tebi pr-kn-ovir-ane nije jasno i što si se zajapurio k'o pivac kad mu diraju kokoške.

Danas se slavi Cvjetnica - počinje Veliki tjedan
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari