Novi zakon bi trebao uvesti red u braniteljske udruge

ljubuski.info

U Federaciji BiH trenutno djeluje oko 1.600 braniteljskih udruženja na različitim razinama, a među njima ima onih koji svoje skupštine nisu održali već godinama, pa čak i onih u kojima se predsjednik nije promijenio u proteklih 20 godina.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja procjenjuje da godišnje za financiranje braniteljskih udruženja bude izdvojeno ako deset milijuna maraka. Potvrdio je to i ministar Salko Bukvarević.
Svaki mjesec osnivaju se nova udruženja, a jedan od razloga za to je što, prema važećim zakonskim propisima, udruženje moju osnovati i samo tri čovjeka, pojasnio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, do smanjenja broja braniteljskih udruga na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruga od posebnog društvenog značaja.
Nacrt zakona usvojio je Dom naroda, a javna rasprava trajat će 60 dana. Ponudit ćemo obavezne kriterije za postojanje udruženja. Koliko će ih ispuniti, ne mogu reći. Ali, sigurno je da će doći do ogromnog smanjenja njihovog broja, kazao je Bukvarević.

Pojasnio je da će organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, financijske izvještaje i ispunjavati sve obaveze prema državi.
I branitelji su podržali ovaj zakon. Mi ćemo nastojali riješiti pitanje reprezentarivnosti udruženja, istaknuo je Bukvarević.

Dodao je da je jedan od ciljeva i okrupnjivanje udruženja, možda formiranjem jedinstvene organizacije ili barem koordinacija.
Osnovni kriterij za osnivanje udruženja od posebnog društvenog značaja bit će da okuplja najmanje 55 posto populacije koju želi predstavljati, naglasio je Bukvarević.

Glas naroda

Ukinuti finansiranje udruga a tim novcima financirati braniteljske zadruge.

u ercegovini se i smrt kupuje i namješta od ljudi iz vlasti takova vremena demokracija i lopovluk brate moj

ukinut sve braniteljske udruge ostavit samo jednu sve đabalebaroši i gotovani

ukinuti sve udruge a osnovati jednu temeljnu za sve borce i da svi imaju zajamcena prava a ovi ako ce zadrzat udruge gospodo kupite clanarinu pa se sami financirajte a odbijte od drzavni jaslica koliko vas samo od drzavnog novca jede i pije a nista ne radite ija bi tako

Novi zakon bi trebao uvesti red u braniteljske udruge
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari