Španjolski kredit za dovršetak vodovoda

Projekt vodovoda za istočni dio općine Ljubuški te dijelova Međugorja i Čapljine, koji je započet još 80-ih godina prošlog stoljeća, napokon bi se mogao ponovno aktivirati. Naime, već godinu i pol dana traju pripreme za realizaciju projekta, a budući da je projektna dokumentacija prošla Vijeće ministara i Vladu Federacije, čeka se samo potpisivanje ugovora o gradnji.

U projekt su uključene tri općine, i to Ljubuški koji će preuzeti 50 posto i vode i realizacije projekta, općina Čitluk za područje Međugorja, te Čapljina za područje Zvirovića i Prčavaca. Sredstva za izgradnju vodovoda bit će osigurana iz dijela robnog kredita španjolske vlade koja je za BiH osigurala 62 milijuna eura namijenjenih ovakvim projektima

Pitka voda u svakom zaseoku

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, tijekom travnja se očekuje realizacija ovog projekta koji se procjenjuje na milijun i 800 tisuća eura.

“Općina Ljubuški će participirati s 900 tisuća eura. Vodoopskrbom ćemo pokriti istočni dio općine, a istodobno ćemo vezati u prsten i vodoopskrbu u Ljubuškom, čime će 70 posto općine biti vodovodno pokriveno”, kazao je načelnik Barbarić.

Što se tiče kvalitete vode koju će dobivati Studenci, Međugorje, Zvirovići i Prčavci, kako je istaknuo Barbarić, ona je čak bolja nego na vodozahvatu u Vitini koja se zadnjih 30-ak godina nije mijenjala. Govoreći o drugom vodovodu, onom u takozvanoj donjoj zoni, koja obuhvaća Otok, Veljake, Vojniće, Šipovaču, Orahovlje, Grab, Lisice, Teskeru i Hardomilje, Barbarić je potvrdio kako će ovih dana biti u cijelosti završen. Iznimka je područje Grabovnika u kojem će se radovi produžiti još mjesec dana, dok će radovi u Dolima, Gredi i Vodicama započeti čim ovi drugi budu završeni.

Gradnja u gornjoj zoni kasni

U takozvanoj gornjoj zoni vodovodni radovi kasne i ostalo je da se završe oko tri kilometra mreže, te montaža automatike.

“Mislili smo da će do Božića i ti radovi biti gotovi jer su svi ostali objekti završeni. Nadamo se da će se do ožujka i ta investicija okončati”, kazao je Barbarić, naglasivši da je zadovoljan i zatvaranjem financijske konstrukcije projekta vodoopskrbe. “Ukupna vrijednost investicije je 10 milijuna maraka, a posebno sam zadovoljan što Općina nije opteretila niti jednog izvođača radova. Sve obveze prema njima uredno su podmirene, a tako će biti i do kraja realizacije projekta”, poručio je Barbarić.

Budući da izgradnja vodovoda, razna iskapanja i polaganja cijevi uvijek povlače i oštećenja cestovne infrastrukture, koja je i inače u katastrofalnom stanju, Barbarić je kazao kako Općina i taj dio korektno prati i sanira.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari