Parkovi - besplatno samoposluživanje

Koliko god da je zelenila u nekom gradu, nikad ga nije previše.

Ono je ukras i pluća mjesta, s njim je slika lijepa i potpuna, a ako ga je malo i k tome još i neuredno, sve djeluje neugledno, zaostalo, otužno.

Izgled i veličina gradskih zelenih površina prvenstveno ovise od količine novca koji se za to izdvaja, međutim, presudan je odnos gradskih otaca i kultura življenja ...

U Ljubuškom postoje tri gradska parka koje održava JKP Ljubuški: đački park uz OŠ Marka Marulića, Park branitelja iza zgrade Općine i park u Vitini kraj izvora Vrioštice te više manjih uređenih parcela uglavnom u užem dijelu grada: na Stubama, fontana ispred Općine i Unicredit banke, parcela ispred bivše Sarajevske banke, na kružnom toku na istočnom ulazu u Ljubuški, kraj Trgocoopa, kraj cvjećarne Plava ruža, kraj Radio Ljubuškog, na ulazu u Dom zdravlja, drvored pokraj đačkog parka i OŠ Marka Marulića...

fontana
Trg ispred zgrade Općine

- Svake sezone posadimo između 10.000 i 12.000 komada sezonskog cvijeća koje proizvodimo u našem plasteniku-rasadniku na prečistaču otpadnih voda već sedam-osam godina, a proizvodimo i druge ukrasne biljke, ruže, grmove, stablašice za drvorede i drugo. Uglavnom koristimo to što sami uzgajamo, a ako nam nešto posebno treba onda to kupujemo. Nažalost, događa nam se da nam se u gradu posađeno sezonsko cvijeće ili ukrasni grmovi kradu. Nestane nam u sezoni po 100 do 200 komada ukrasnog cvijeća, ali i drugih ukrasnih sadnica, primjerice od blizu 20 posađenih kamelija sada ih imamo samo osam. Željeli smo unijeti nešto posebno, kamelija nije naša domaća ukrasna biljka. Po kamelijama je poznata Opatija, po njima je naziv dobio i poznati film "Dama s kamelijama", to je zimzeleni grm koji raste do dva metra, ima prekrasan cvijet od Božića do početka travnja. Ali, kako se god krade - mi tako sadimo, pa da vidimo komu će dosaditi i valjda ćemo se jednom naučiti živjeti normalno. No, hvala Bogu u posljednje vrijeme krađe su se smanjile - kroz smijeh govori Silvana Bilić, dipl. inž. hortikulture, voditelj hortikulturnog odjela u Sektoru za održavanje i ozelenjivanje grada u JKP Ljubuški.

en face
Trg unutar kružnog toka

Ne bi bilo objektivno izricati neke velike hvalospjeve Ljubuškom za njegove zelene površine, ali u usporedbi s drugima, u vrhu je u Hercegovini. Međutim, na području grada ima još znatan broj parcela u vlasništvu nekih ustanova ili poduzeća koje su zapuštene, a za takav njihov izgled nije krivo JKP Ljubuški već sami vlasnici. Neće sami da ih održavaju, a neće ni da plate nekomu da to za njih radi. Održavanje i uređivanje zelenih površina JKP Ljubuški financira iz svog redovitog poslovanja, a jedan manji dio dobije se od Općine.

Da se ne sramimo pred gostima

Na poslovima održavanja i uređivanja zelenih površina rade četiri fizička djelatnika koji sade sadnice i cvijeće, kose travu, obrezuju, prihranjuju i zaštićuju biljke i tri djelatnice koje metu i čiste ulice.

drvored
Drvored kraj OŠ Marka Marulića

- Najveći radovi i opterećenje poslom je od 15. ožujka do 15. svibnja i od 1. rujna do 15. studenog. JKP Ljubuški uređuje i održava one dijelove grada i obavlja one poslove prema programu koji dobije od Općine. Kao stručnjak nisam zadovoljna onim kako izgleda naš grad, ali stanje je puno bolje u usporedbi kako je bilo prije pet-šest godina i vidim to i po reakciji i mišljenju naših građana. Međutim, imamo još puno posla, da bismo išli ukorak s vremenom i da nas nije sram kad nam gosti dođu u grad - kaže Silvana Bilić.

park
Park preko puta OŠ Marka Marulića

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari