Planiraju budućnost i dijele sadašnjost

ljubuski.info

What we do in life echoes in eternity. Ono što učinimo za vrijeme života, nakon nas će odzvanjati kroz vječnost. Ako ništa ne učinimo, nikakva jeka neće postojati.

Nalazimo se u vremenu prevrata a sve upućuje na to da nas neće pomaziti vrijeme ni događaji, nikoga. Morat će netko, nažalost, i ispaštati kao što već ispašta. Možda i brojni. Ali obični ljudi. Osim, naravno, glavnih scenarista koji će u sigurnosti diplomatskih dužnosti krojiti budućnost, jer oni planiraju, još jednom, budućnost ove zemlje.

Na nama je da upozoravamo, molimo, ukazujemo na nelogičnosti i da jednostavno, koliko im god to bilo nebitno, da im "trubimo" za uho. Njima. Politici i političarima. Da budemo i nemilosrdni gadovi. Nepotkupljivi i neustašivi. Ni za posao ni za sigurnost. Ali oni niti šlušaju niti žele čuti. I ne obaziru se. Tek kada dirneš u osinjak. Kada upozoriš na kriminal, korupciju, pljačku. Tada poneki drski bloger mora napustiti dom i skriti se. A svi zajedno smo nepoželjni, nebitno na sposobnosti. Svi osim "glavokimača" što samo glavom kimaju u znak odobravanja zaboravljajući pritom na vlastito 'ja'. Hej, ti, gdje ti je vlastito ja? upitat nas je. Trećina u novčaniku sa članskom iskaznicom, trećina na radnom mjestu, trećina kod vrhovnog, dobit ćemo logičan odgovor.

Ma, kakva sposobnost treba za sjediti u uredu elektroprivrede i naplaćivati račune pa ih treba po pet tamo? Piti kavu u kakvom drugom državnom uredu i čekati da prođe radno vrijeme, čak se i drznuti pa sjediti u obližnjem caffe baru točno do tri sata popodne i onda ići kući?! Prolaziti automobilom pored šetača na ulici, nezaposlenih, naravno, što rade sve a ne rade ništa za svoju korist.

Kažu da su se zato borili. Lobirali. Našli nekoliko promatrača za izbore ili člana biračkog odbora. Kažu da ih to sljeduje. Kažu kad ih pitaš. I pritom se usude biti drski. A kad šute, misle tako, da su bogomdani. I usrdno se zaklinju da su pred Bogom čisti. Dobro. Oprostite. Jer ih sljeduje. Kao, tko sam ja da se petljam u Božju raspodjelu ovozemaljskih dobara? Da dijelim sadašnjost? Država, državne službe, to su oni. Hm. Nije Bog sišao s nebesa pa raspisao natječaj koji je unaprijed proveden. Ali su i Njegovi putovi tajnoviti. Možda Njemačka…

Ipak ni za sve njihove nema mjesta. Eno, neki dan otac jednoga dečka koji je završio školu, visoku i deficitarnu, ima preduvjet da radi a ne da samo sjedi poput panja u uredu, i ima mu otac i člansku iskaznicu, reče kako nema mjesta jer od četiri, sva četiri su bila prebukirana. Od koga? Od vrha, naravno, i to za one s manjom školom. Samoga vrha. Od najviše dvije stepenice piramide. Ne može se uviše. I to podijeljeni poslovi u omjeru tri naprema jedan. Tri za njega i njegove i jedan za nekoga njenog. Mašala. Nema čak ni rodne ravnopravnosti. Žene su potlačene.

I je li to što će im odzvanjati kroz vječnost? Da su smjestili sebi podobne poslušnike a druge koji razmišljaju svojom glavom, koji bi uradili nešto, s pravom smjestili na margine kao istinsku prijetnju jer im ne treba netko tko će se drznuti možda jednoga dana i reći - hej, pa ovako više ne može. Neće mu dati savjest. A gdje su savjesti?

Imaju sve. Medije, državne službe, masu poltrona koji će se na jedan najmanji mig okrenuti leđima i savinuti kičmu od gumenih dragulja. Pa neka i ulazi koliko hoće. Bitno je da ima koristi od toga. Koliko se samo treba uvlačiti u onu stvar vođama i dopustiti vođi da ga konačno stavi za jednu mirniju ekonomsku budućnost? Ponos? Ne, ne. Predrasude? Ni blizu. Jasno i zorno kao srpanjsko vedro jutro nakon bure. Ono kada se s vrha Biokova vidi Italija.

Što će im odzvanjati u vječnosti? Treći entitet, tv kanal, ulazak u EU…? Nama će odzvanjati, nama rijetkima, da se nismo porobili, da smo boemski pali i s ponosom noseći luđačku košulju pokopali budućnost. Neka. Nek je njima dobro. Pretrgali su se jadni pa su zaslužili.

I u isto vrijeme dok se u lučkim krčmama dijeli blago, govore nam da plovimo zajedno u mirnije vode, u svijetlu budućnost. Ma kako ćemo, jadni, ploviti, kada ni sidro nismo digli, a vez još privezan uz obalu?

I teško, najteže od svega, jest kada pokušaju objasniti svrsishodnost ovih posljednjih dvadeset godina političkog djelovanja na korist Hrvata u ovoj državi. Uistinu, WTF? Gledajući globalno a živeći lokalno, što smo mi Hrvati u cjelini dobili a za što su se politički hrvatski predstavnici izborili od kada postoji ova država? Nemamo ni televiziju na svom jeziku a već neki nadriintelektualci spominju nekakav zajednički jezik. Nemamo ni federalnu jedinicu a i u ovoj u kojoj većinom živmo nas sve manje iz dana u dan, što zbog iseljavanja što zbog mortaliteta, makar bili većina na lokalnom teritoriju. A to i sve ostalo se prema potrebi spominje u vremenskom intervalu svako dvije ili četiri godine. Spominje se kao gotova stvar, evo, bit će, tu je, iza kuta. Ma čak se ponekada netko uzvišen potrudi i oblati istinsku vrijednost katoličkih svetaca mučenika uspoređujući ih sa današnjim kraljevima protokola i mainstream političkim apostolima.

Srećom jedino što imamo nekoliko moćnih i velikih privatnih poduzetnika neovisnih o politici (ona je čak ovisna o njima) koji su omogućili u tržišnoj ekonomiji brojnim mladićimai djevojkama da prežive. Uz dozu odricanja, može se. Ništa više i ništa manje nije možda ni potrebno.Ostali neka se snađu.

Sve da je cilj da svaki Hrvat bude učlanjen u jednu jedinu političku opciju i misli isto, ne bi bilo mjesta za sve. Posebno kada se dijele pozicije. Jedino u bliskoj budućnosti, kada nas u BiH ostane oko 200 tisuća, svi će biti jedno tijelo i um. Svi će proračuni biti za plaće i od toga će raditi poneki kafići, pekare, benzinske pumpe i dosta.

U vječnosti će oksimoronski odzvanjati muk preživjelih, vapajući sablasan krik preveslanih i demonski smijeh unaprijed proračunatih.

Marko Čuljak | dnevno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari