Novi nameti pokreću lančana poskupljenja

ljubuski.info

Trošarine su posljednje u nizu koje su napravile disonantne tonove među vladajućima a jasno je kako bez njih nema nastavka gradnje autocesta i cesta. Istovremeno donose poskupljenje goriva, a time i pad životnog standarda, koji je ionako nizak.

Novi nameti na gorivo, i to 15 feninga, koje još treba usvojiti Parlament BiH, ići će za izgradnju cesta i autocesta. Utrošak tih nameta u Federaciji će biti u omjeru 10 feninga za Autoceste Federacije i pet feninga za Ceste Federacije. Iz Autocesta Federacije ističu kako će ovi novi nameti na gorivo, osim za nove kilometre autoceste, biti jamstvo za vraćanje postojećih kredita.

Automatski se otvara 40 milijuna eura za drugu fazu projekta Svilaj - Odžak. Započeli smo projekt i bez tih sredstava, iz unutarnjih rezervi. Otvara se mogućnost za projekt Počitelj - Buna, to je 30 milijuna eura, te za nastavak autoputa pored Zenice, to je 60 milijuna eura, kaže Adnan Terzić, v.d. direktora Autocesta FBiH.

Za struku nema sumnje, novi nameti na gorivo za građane će značiti lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica i veće troškove. Također, ističu da se trenutni model financiranja izgradnje autocesta mora preispitati.
Petnaest feninga nije malo jer kad pomnožite da će to proizvodnju poskupjeti u čitavom tom lancu do krajnjeg korisnika jer naši proizvođači ne mogu i nemaju prostora da amortiziraju na drugoj strani. Ta druga strana bi bila plaća radnika, to je još jedino ostalo da se štedi, ističe ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Po ocjeni ekonomista, novi kilometri autoceste u Federaciji, naročito oni na najzahtjevnijim i najskupljim dionicama, zahtijevaju nove modele financiranja.

Hoće li dodatne akcize za gorivo biti usvojene znat ćemo 5. travnja, a eventualno usvajanje dodatnih trošarina će, kako su ustvrdili ekonomski stručnjaci, utjecati da ionako loš životni standard građana bude još lošiji.

FTV

Komentari

nametite bando gladna dabogda se udavili u parama

Ma ja uzimam zenu i dicu i pravac njemacka a vi namecite boogu svom

Novi nameti pokreću lančana poskupljenja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto