Livanjski fratri 'spašavaju' duše HDZ-ovaca

ljubuski.info

Livanjski župnik fra Vinko Sičaja preksinoć je oko 20 sati odaslao radosnu obavijest da će njegova župa preko Udruge građana Hrvatska žena Livno dobiti 100 tisuća maraka za rekonstrukciju crkve.
"Najsrdačnije zahvaljujemo udruzi "Hrvatska žena" Livno koja je već aplicirala institucijama BiH i ostvarila donaciju od 100.000 maraka", reče Sičaja pozvavši i svoje vjernike da slijede primjer UG Hrvatska žena Livno.
"Ovo je dobar primjer da svatko u svom djelovanju može učiniti nešto više za zajedničko dobro i na korist svih nas", reče on.

I ništa to ne bi zapravo bilo ni čudno da je to župnik učinio prije mjesec ili godinu dana, a ne onda kada je objavljeno, što je dvadesetak portala prenijelo da je Udruga kojoj je na čelu nevjesta Borjane Krišto dobila 100 tisuća maraka, dok su svi ostali dobili manje ili nimalo od Vijeća ministara.

U Službenim novinama u studenom prošle godine je objavljeno da je Borjaninoj nevjesti odobreno 100 tisuća maraka, a župnik se zahvalio tek preksinoć, četiri mjeseca nakon što je i službeno objavljeno da je UG Hrvatska žena Livno dodijeljeno 100 tisuća maraka. Natječaj Vijeća ministara okončan prije godinu dana, kada je bilo posve prikladno da se župnik zahvali na posredno dobivenim sredstvima.

Promijenili predsjednicu

Druga stvar, Vijeće ministara je moglo i samo, bez posredovanja udruge Borjanine nevjeste, donirati 100 tisuća maraka župi u Livnu, a UG Hrvatska žena Livno nije morala tražiti sredstva za drugoga, već za projekt koji će sama provesti. Ovdje se značaj Župe umanjuje, a neke tamo udruge uvećava, a Vijeće ministara zanemaruje. Naime, župnik iz Livna "najsrdačnije zahvaljuje UG Hrvatska žena Livno" na novcu Vijeća ministara!?

Zbunjeni iznenadnim priopćenjem, baš kao i većina Livnjaka, kontaktirali smo i župnika u toj župi. Upitan je li crkva već dobila sredstva i je li počela rekonstrukcija crkve, župnik kaže da nije, da su novci na računu UG Hrvatska žena Livno, "te da je sve transparentno".

Upitan kako može tvrditi da je sve transparentno, ako novci još nisu ni "legli" crkvi, župnik reče da će sve ići preko crkvenih računa, "jer oni (Udruga) te novce moraju pravdati".

Također je izjavio da je on osobno od Hrvatske žene Livno tražio da aplicira za novce koji bi išli za rekonstrukciju crkve, a upitan zašto je od tolikih udruga u Hercegbosanskoj županiji odabrao udrugu kojoj je na čelu nevjesta Borjane Krišto - župnik reče - nije ona predsjednica. Očito je i više nego dobro upućen u dešavanja u udruzi.

Naime, nevjesta Borjane Krišto Tihana Krželj odnedavna više i nije predsjednica Udruge Hrvatska žena Livno, a na čelo Udruge imenovana je posve druga osoba, kako bi se HDZ-ova zastupnica sklonila s čela udruge, saznaje se od dobro upućenih izvora u Livnu.

No, činjenica da su promijenili predsjednicu udruge ne može Krželj amnestirati od onoga što je godinama rađeno preko udruge, jer je ona podizala novce, te potpisivala i pečatila sva dokumenta.

Udruga je više nego značajna sredstva godinama dobivala od svih razina vlasti, no nitko do našeg pisanja nije povezao donacije i rodbinske odnose. Osim rodbinskih odnosa, ovaj skandal otvara i brojne druge teme, poput one kako politički aktivna osoba može biti predsjednica udruge i dobivati proračunski novac, lobirajući isti preko članova obitelji i tako godinama.

Nevjestina udruga

Međutim, kako je i objavljeno, u registru HBŽ-a se lako crno na bijelo može vidjeti da je Borjanina jedina nevjesta i kuma i HDZ-ova zastupnica u Skupštini prošle godine bila predsjednica UG Hrvatska žena Livno, da bi naprasno bila imenovana nova.

Tisuće ljudi napustile su u zadnje dvije godine HBŽ, te je objava koliko se novca slijeva u HDZ-ove udruge šokirala javnost. Objava da će novci završiti u crkvi teško da će smiriti nezadovoljstvo i zamazati oči onima čija djeca trbuhom za kruhom odlaze u tuđinu, jer za njih ovdje kruha nema.

Posebno je zanimljivo što saznajemo da ni prvi suradnici, te kolege zastupnici i stranačke kolege Tihane Krželj do objave nisu znali da je njezina udruga dobila 100 tisuća maraka samo za godinu dana, a da je i ranije od zaove Krišto dobivala sredstva.

Podsjetimo, Vijeće ministara je dodijelilo 100 tisuća maraka UG Hrvatska žena Livno. Na Popisu udruga registriranih u Ministarstvu pravosuđa i uprave Hercegbosanske Županije (stanje na dan 20.02.2016.) Udruga Hrvatska žena Livno nalazi se pod rednim brojem 138., a navodi se da je predsjednica upravo Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Herceg-bosanske županije, a aktivna i u ženama HDZ-a BiH, a nevjesta i kuma Borjane Krišto. Ista Udruga sredstva je dobivala i od Borjane Krišto, dok je bila predsjednica FBiH.

Primjerice, Krišto je 2008. podijelila 150.000 KM neprofitnim organizacijama u BiH, od čega 10.000 udruzi svoje nevjeste.


Na slici:
Dragan Čović, Borjana Krišto i fra Vinko Sičaja u predizbornoj kampanji sa stranačkim bedževima

K. Bošnjak | Dnevni list

Glas naroda

Fra čikapaja igra u kradeze kolu, lova je u pitanju. Za dušobrižništvo će brinuti udruga kradeze žena, opleti opleti, okreni obrni.

Boze sacuvaj ,ako se ova ne sori ne znam koja ce

Dragan Čović ima svoje žene:
1.Borjana Krišto
2.Jelka Miličević
Jaka ekipa nema šta

crkva bi morala brinut o vjernicim a ne držat vreću vlasti ja nisam živio u vrime stepinca no nevirujem da nije držo vreću režimu ante pavelića i pitam dali je to što rade sa hadezeom ispravno a vi

Sičaja i svi ovi oko njega nemaju nikakve veze sa Bogom i vjerom. Kleroudbaška mafija.

Lesinari u hdz-u , a bogami i u crkvi.

Jasta, citan vas ovdi koliko LAJETE protiv Bosnjaka a oni nam opet ispadaju najodaniji:Nece dat za crkvu Hrvat, hoce Bosnjak. Bog dragi zna koliko se mi samo ogrisismo od ti ljudi:

TEŠANJ – Ovih dana u Tešnju se dogodila, za Bosnu i Hercegovinu, nesvakidašnja gesta. Obitelj Hasana Ahmetlica svojim donacijama renovirala je katolicku crkvu koja se nalazi na samom ulazu u grad. Sugradani su oduševljeni ovim gestom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati.
“Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svatko pomagati. Ja imam još cetvoricu brace i mi uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, …nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietnickoj državi u kojoj žive svi njezini gradani, a ne samo pripadnici jedne nacije ”, kaže Hasan Ahmetlic.

Pocašcen što je pomogao

On dodaje kako je pocašcen što je imao priliku i mogucnosti uraditi takvo nešto.
“Odgojen sam tako, pomažem svima. To sam naucio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio: ‘Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje’. I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuce i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. I onda sam pogledao crkvu i usporedio je s tim kucama i shvatio kako su boje na crkvi izblijedjele, fasada požutjela… Jednostavno, shvatio sam da to necu moci gledati. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam. Crkva je ogledalo gospodarstvenika iz Tešnja, Bošnjaka i svih gradana. Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno živjeti, medusobno se pomagati i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Pocašcen sam što sam s obitelji mogao pomoci obnovu ove crkve”, istice Ahmetlic.
Kaže, kada je predložio župniku da renovira crkvu, ovaj je ostao zapanjen. No, ubrzo su pristupili obnovi, a danas su svi zadovoljni i sretni. I Ahmetlici i župnik, a i Hrvati katolici koji žive ovdje i koji sada mogu ici u obnovljenu crkvu.

Bogat u duši

“A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?!”, kaže Ahmetlic, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.
I tako su zahvaljujuci ovoj velikodušnoj obitelji, na crkvi izvedeni radovi temeljite rekonstrukcije vanjske fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploca oko vrata.
Inace, crkva sv. Petra i Pavla je sagradena 1898. godine, a temeljito obnovljena izmedu 1998. i 2002. godine i vodi se u registru spomenika na teritoriju opcine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeda Bosne i Hercegovine.

Ovo je dobar spoj , fratrima nije vazno ko daje i cije su pare samo daj a ovi [ * neprimjereno * ] kradu di stignu zadnje im bilo.

Fratri crkve će nam biti prazne što ih onda uljepšavati ode narod zbog nenarodne vlasti a vi se s njima ližete

osamdeset posto fratrina nije u fratrima zbog svećeničkog poziva
nego što ga je neimaština u fratre natjerala
nažalost takvi je danas najviše župnika a sirotinja kada se vlasti dočepa
zna biti pokvarsnija i pohlepnija od mnogi bogataša
čuj blagoslov kuća dvadeset maraka pa skuplja sveta voda od parfema
ito rok trajanja trista šeset pet dana dok se neizmisli dvogodišnja
ma kada bi izišla i petogodišnja i kada bi bila deset puta skuplja
ja bi je uzeja samo da negledsm ove fratrine
što najprije otvore svoje tašne pa tek pslije mole
nemaju vrimena pet minuta sjesti sa obitelji popričati
to su fratrine to nisu fratri jel tak il ne tak

Ovo više nema nikakve veze sa vjerom, ovo što pojedinci obučeni u habite rade prelazi svaku mjeru dobrog ukusa kamo li kršćanske vjere i vjerovanja kojeg predstavljaju.
Tipovi poput fra Skoke, fra Dodiga i još njih nekoliko očito štuju i klanjaju se zidinama, novcu tj. zlatnom teletu kao u Mojsijevo vrijeme Izraelci koji su se odmetnuli od Bga i Božjih zapovijedi.

No upamtite neće Bog dati da ovi prevladaju.

Mt 16,13-19
13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" 14Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." 15Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" 16Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." 17Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. 18A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.

Ta pisano je:

"Što me zovete 'Gospodine, Gospodine!', a ne činite što zapovijedam?" (Luka 6:46)

"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima." (Matej 7:21)

"Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaIjalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaIjalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati." (Matej 7:15)

ni jedan pošten čovjek nema ništa protiv bošnjaka i svaka im čast to bošnjaci znaju i zato uzvraćaju ljudckim ponašanjem i hvala im i uvjek mogu na nas računat vjera je osobna stvar i dajem ih gratis plac za đamiju

naš zastavnik draganče ima još jednu ženu ona je preko njega napredovala u zna se brzo gospođa trkačica rimac

svi koji nisu u kradezeu su suvišni netrebaju gojit dicu radit a i ni živit kradeze je sam sebi dovoljan krupni lastin zub

Ovi danasnji fratri ili svecenici svi vozaju nova auta , svaki dan jedu najbolju hranu, malo tko daim iz familije ne radi, a zive odnas odobicnog covika kojeg gule isto ko i politicari. Zato to je jedna te ista bagra snjima treba imat sto manje posla oni sBogom nemaju skoro panikakve veze jer ne zive kako je on rekao a nass ce da uce i muzu. Ne moze vise .

Livanjski fratri 'spašavaju' duše HDZ-ovaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari