Vijeće ministara podržalo Zakon o akcizama

ljubuski.info

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici podržalo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Predloženim zakonskim prijedlogom predviđa se povećanje trošarina na gorivo za 15 feninga po litru, što je bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om.

Nakon što je 24. ožujka istekao rok za ispunjavanje obveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. ožujka.

Ovi akti trebaju biti usvojeni u državnom parlamentu, što je uvjet za nastavak aranžmana BiH s MMF-om.

Taj novac neće biti korišten za gradnju

Podsjećamo, kreditni aranžman s MMF-om je potreban vladajućim kako bi servisirali kredite, iz sredstava MMF-a nisu predviđeni nikakvi razvojni projekti, a trošak se, kako vidimo, uporno prebacuje na građane.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda je kazao da su, ako predloženi zakoni prođu parlamentarnu raspravu, ispunili uvjete MMF-a i entiteti i Distrikt Brčko će dobiti drugu tranšu kredita.
"Drugi dio je i posebno važan, a to su uvjeti koji su u svim novim kreditnim sporazumima, prije svega EBRD-a, Kuvajtskog fonda i OPEC fonda. Imamo ugovoreno i u fazi ugovaranja oko 800 milijuna za cestovnu gradnju, prije svega za auto-put, Koridor Vc i za ostale ceste", naveo je Bevanda.

Po njegovim riječima, budući da su napravljene dubinske analize javnih poduzeća za ceste i autoceste i pokazalo se da oni ne mogu više uopće držati teret tih kreditnih zaduženja.
"Ova sredstva što će biti ubrana od akciza ne idu za krpljenje proračunskih rupa na bilo kojoj razini, to ide namjenski na račune cesta i autocesta u obadva entiteta. Taj novac neće biti korišten za gradnju, nego će biti kolateral za kredite koji su već ugovoreni i koji će omogućiti gradnju", pojasnio je ministar Bevanda.

Istaknuo je kako je posebno bitan zakon o Agenciji za osiguranje depozita, "budući da je to završni, peti zakon uz po dva u entitetima o bankama i agencijama za osiguranje".

"Ovo je peti zakon koji je usuglašen s odredbama tih zakona. Tim se predviđa mogućnost, poslije svih potresa u bankarskom sektoru, da se može pristupiti i restrukturiranju i svemu ostalom. Mislim da je ovaj zakon jako dobra stvar", ocijenio je Bevanda.

Glas naroda

marš bando, onda se pitate što narod ode, nema se za plaće pa se krediti dižu ta neće ga bevanda i čović vraćat oni su na državnom gorivu

narode kakova je to vlast koja zadužuje i iseljava narod pa pavelić je bio svetac mala beba prema ovima

Vijeće ministara podržalo Zakon o akcizama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari