U Knjižnici Ljubuški otvorena samostalna izložba slika Zdravka Rogića

ljubuski.info

Sinoć je u Knjižnici Ljubuški, u nazočnosti velikog broja zaljubljenika u umjetnost, svečano otvorena samostalna izložba slika ljubuškog slikara Zdravka Rogića.

Izložbeni postav predstavio je prof. Mate Grbavac.

"Za Ljubuški se može slobodno reći da je grad slikara, pjesnika, grad glazbenika, oaza neprekidnog gibanja u kulturi, umjetnosti, sportu. To potvrđuje i samostalna izložba slika Zdravka Rogića otvorena večeras u Knjižnici Ljubuški.

Zdravko Rogić je jedan od onih ljudi, slikara amatera, koji je, otkrivši u sebi Bogom dani talent slikanja, ušao u svijet likovnog stvaralaštva učeći svakodnevno tehnike slikanja koje su samo preduvjet stvaranja vlastitog likovnog izraza, prepoznatljivog i od drugih prihvaćenog. Slikanje za njega jeste onaj otklon od stvarnosti u koju je uronjen, koja je oko njega, koju vidi očima, dodiruje rukama, osluškujući njeno bilo, da bi u svojoj mašti, slikarskoj boji, potezu kista, progovorio svoju priču o onome što svi gledamo, a svatko vidi na drugačiji način. Njegova platna su razigrane boje koje se prelijevaju u svojoj punini, svojoj jakosti da bi što jače došla do izražaja Rogićeva eruptivnost slikarskog umijeća.

Prepoznatljivi detalji našeg krajolika: kamene kuće, plavo nebo što treperi iznad polja na kojima se gibaju u ritmu povjetarca makovi, prozori okićeni cvijećem, masline u prančioku koje upijaju toplotu ljeta da bi je pretočile u ulje, kamene crkvice, starica u crnom menculetu ili dama sa šeširom u proljetnoj šetnji, krtoli prepuni zrelih smokava i grozdova slatkih boba, samo su obrisi realnih stvari, realnog krajolika preko kojega slikar Rogić priča svoju zanesenost onim što vidi, svoju ljubav za taj svijet čiji je dio. Tu je neizbježna Kravica koja, svojom zanosnom nesvakidnošću i ljepotom, postade simbol ovoga kraja i neiscrpno nadahnuće svim slikarima zavičaja i daleko šire. Vidimo je obučeno i u zimsko i u proljetno ruho. Ono što plijeni i odmah upada u oči kod ovog slikara jeste taj snažni slap boja koje se sudaraju, vrište, postaju žive, dišu poput vjetra, mame nas svojom gipkošću, skoro sirovom snagom, da na trenutak zaželimo potrčati tim livadama prepunih cvijeća dok nam iz daljine maše Matokita.

Zdravko Rogić je izgradio svoju prepoznatljivost, a to je ono najvažnije kod svakog umjetničkog djela - mora biti jedinstveno, samosvojno, prepoznatljivo i samo svoje. Dugo je trebalo slikaru Rogiću da dođe do toga da se osmjeli prirediti, na opće zadovoljstvo, svoju prvu samostalnu izložbu i nadati se da je to tek početak njegovog daljnjeg bogatog likovnog stvaralaštva. U danima, mjesecima i godinama koje slijede zasigurno ćemo biti prijatno iznenađeni njegovim novim likovnim ostvarenjima", kazao je prof. Mate Grbavac.

Svečanost otvaranja izložbe slika s glazbenim točkama na gitari obogatio je Karlo Šaravanja, učenik 2. razreda Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Potom se nazočnima obratio i slikar Zdravko Rogić.
"Ljubav prema slikarstvu gajim od ranog djetinjstva i do sad sam naslikao velik broj slika koje krase mnoge domove, na što sam veoma ponosan i što me potiče da ustrajem u daljnjem slikanju. Ova izložba je moj dar svim Ljubušacima", kazao je, među ostalim, Zdravko Rogić i zahvalio Knjižnici Ljubuški što je organizirala izložbu, kao ujedno i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se izložba uspješno realizira.

Izložbu je otvorio ravnatelj JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški Ivan Bebek.

Svi posjetitelji Knjižnice Ljubuški, u razdoblju od 27. ožujka do 1. travnja 2017. godine, bit će u prigodi vidjeti prekrasne motive koji dominiraju na slikama autora: stare kuće, šipci, smokve, lavanda, smilje te vodopadi Koćuša i Kravica.

Knjižnica Ljubuški

Glas naroda

Zdravko odsad slikaj Parkove Nevenka i Vedrana jer Kravica je njihova kako si dozvolio da ti HDZ miš Bebek drži govor

U Knjižnici Ljubuški otvorena samostalna izložba slika Zdravka Rogića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari