Mogućnost epidemije ospica, rubeole i zaušnjaka

ljubuski.info

Voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Mirsada Mulaomerović izjavila je kako posljednjih nekoliko godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo). Po njezinim riječima, procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala je na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto, koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mulaomerović ističe kako je najmanja pokrivenost MMR cjepivom zabilježena u prošloj godini.
"Cijepljeno je 11.843 djece u FBiH s prvom dozom MMR cjepiva, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala, kazala je. Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH nedavno je iznijela podatak kako je uslijed nedovoljnog obuhvata MMR cjepivom u FBiH, u 2014. i 2015. došlo do epidemije ospica. Prijavljena su 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano".

Dr. Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovim cjepivom u FBiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posljedicama koje cjepivo može izazvati, kao i otporom koji se javio prema cijepljenju općenito u svijetu i kod nas te djelovanjem raznih pokreta protiv cijepljenja.

Ona napominje kako je slab obuhvat cijepljenjem prouzročio pojavu velikih epidemija ospica, kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim zemljama.

Također, upozorava kako je nepovjerenje javnosti prema cijepljenju ozbiljno ugrozilo provođenje učinkovitih protuepidemijskih mjera u slučaju nedavne velike epidemije ospica na našim prostorima, a moglo bi otežati i provođenje mjera u slučaju neke fatalnije epidemije.

FENA

Komentari

Prd Milojka, evo sve oko nas zaraženo ali ne ospicama ( to vam je propaganda da se djeca cjepe otrovom ) vec od zaražene hrane i smeća koje vi odobravate. Marš marvo

Mogućnost epidemije ospica, rubeole i zaušnjaka

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari