Do sada zasađeno 30 milijuna sadnica smilja

ljubuski.info

Na području Neuma, Stoca, Ravnog, Širokog Brijega, Posušja, Mostara, Gruda, Ljubuškog, Čitluka i Tomislavgrada zasađeno je oko 30 milijuna stabljika smilja, a još nisu dobiveni podaci za Čapljinu, priopćeno je nakon sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, koji se održao u Mostaru.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača.

Na sastanku, kojem su nazočili predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja tri županije ŽZH, HNŽ te HBŽ, raspravljalo se i o Prijedlogu općeg Ugovora o partnerstvu gdje je predsjednik Grupacije Dinko Dujmović dao riječ kreatorima Prijedloga općeg Ugovora o partnerstvu Iliji Kožulju i njegovom stručnom suradniku.

Kožulj je nazočne u kratkim crtama izvijestio kako je ovaj prijedlog završen u cijelosti te kako bi ga trebalo što je prije potpisati jer sezona nije još počela.

Nazočnima je pojašnjeno kako je opći Ugovor o partnerstvu dragovoljni pravni posao koji potpisuju proizvođači, prerađivači smilja, Gospodarska komora FBiH i Federalni Agromediteranski zavod (FAZ) iz Mostara, koji proizvodi pravne učinke, a sve iz razloga kako bi se zaštitila proizvodnja i prerada smilja na ovim područjima.

Tek potom bi se zaključivali ugovori između prerađivača i proizvođača smilja, opet na dragovoljnoj osnovi, gdje bi domicilna destilerija zadržala pravo koje joj omogućuje da putem svog internog standarda otkupljuje ili ne otkupljuje smilje u sirovom stanju od pojedinih proizvođača smilja, uz obveznu analizu ulja kod FAZ-a u Mostaru pod uvjetima propisanim općim Ugovorom o partnerstvu, te Ugovorom o kupoprodaji zaključenim između prerađivača i proizvođača smilja.

Kako je priopćeno, istaknuto je da ugovor štiti prerađivače i proizvođače smilja, a poglavito male proizvođače smilja te kako je intencija osnivanja Grupacije proizvođača i prerađivača smilja unutar Gospodarske komore FBiH, "jedini ispravan i zakonit put kojim se želi i može zaštititi hercegovačko smilje kao brand Hercegovine".

Glas naroda

i sto radara

isplatnije je radare sadit

Saka suza vrica smilja ca je zivot nego fantazija..

Bravo! Stih istine!Za političke faraone pravi život -za raju -fantazija!

Čupa te li travu j...vas hdz

Do sada zasađeno 30 milijuna sadnica smilja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari