Federacija više neće županijama otimati novac

ljubuski.info

Pokreće se inicijativa za izmjenu kroz Zakona o pripadnosti javnih prihoda kojim Federacija BiH godišnje otima od HNŽ-a 26,47 milijuna maraka.

Prema izračunima vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Federacija je kroz Zakon o pripadnosti javnih prihoda izgubila jedan cijeli proračun, odnosno oko 200 milijuna maraka. Bez jednog proračuna je ostala i Zapadnohercegovačka županija, a slične konstatacije vrijede i za ostale županije.

Zbog toga su vlasti u HNŽ-u odlučile ove godine krenuti s inicijativom o izmjeni Zakona o javnim prihodima u Federaciji BiH. Cilj je ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje nosi ovaj akt i polako, ali sigurno uništava srednju razinu vlasti.

Kako je kazala federalna ministrica financija Jelka Milićević, spomenuti zakon je u programu rada resora koji vodi u ovoj godini.
"Planiramo uputiti u Parlament Zakon o pripadnosti javnih prihoda do 30. lipnja ove godine. Radi se o vrlo složenom i teškom zakonu koji će aktivno uključiti sve sudionike u raspodjeli kada se bude govorilo o njegovim promjenama", rekla je ministrica Milićević.

Nešto detaljniji jučer je bio predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg koji je potvrdio kako su već poduzeti konkretni koraci po ovome pitanju.
"HNŽ trpi posljedice nepravednog Zakona o raspodjeli prihoda, što ima implikacije na ukupno financijsko stanje. Stoga smo dio naših aktivnosti usmjerili kako bismo, zajedno s drugim županijama koje imaju isti problem, tražili izmjenu tog zakona. Na tom tragu naše ministarstvo financija izradilo je prijedlog kriterija prema kojima bi se vršila pravičnija raspodjela, odnosno prijedlog izmjene zakona temeljem kriterija za raspodjelu prema površini županije i prema broju stanovnika", kazao je Herceg.

Kazao je kako, ako bi predloženi način raspodjele bio prihvaćen, to bi HNŽ-u, samo prema tom kriteriju, značilo povećanje prihoda na godišnjoj razini od 26.471.121 KM.
"O toj nepravdi u više smo navrata govorili i kontinuirano se zalagali da se ona ispravi te mi se čini kako su naša nastojanja naišla na razumijevanje", rekao je Herceg i dodao kako ima informacije da je novi zakon u pripremi i da bi tijekom ove godine trebao proći Vladinu i parlamentarnu proceduru.

Večernji list

Glas naroda

nama je isti k. ko god uzima samo što će ovi "naši" još više jamljat

svi koji kradu treba im za početak osić po jednu ruku pa da vidimo jesuli se popravili ako ne onda i drugu ruku tito

Ne znaju da s milijardama rade

..sto kaze ovaj u prvom komentaru, nama obicnim smrtnicima je svakako isto, nama federacija nista ne otima to se tice samo ovih čovićevaca, a oni se svakako bore samo za sebe.

I ja tako kažem. Našim osmanlijskim [ * neprimjereno * ]ima Federacija ništa ne otima.
Ali otima onim drugim. Svima, koji nisu [ * neprimjereno * ]i.

Faca joj govori više od tisuću riječi...ovo je hrvatski kadar.Nažalost.
Knjižila u sokolu knjiži u Federaciji.64

ova gospođa izgleda ko mravojed

...a,oće li vratit zaostatke?!

..sta znaci "više neće"?!....A sta s ovim do sada? Mogu li ja tako u ban
ci reći,:"OD SAD SAM UREDAN"...R E T R O A K T I V N O...Povrat nasih nasih novaca iz dzamahirije....

Morat ćemo vratiti naš novac i iz retroaktivnog razdoblja, a ne samo spriječiti sadašnje i buduće uzimanje.
No, da bi to i realizirali, moramo dići ustanak.
Svi se naši moraju pretvoriti u Eugene Savojske i Andrijice Šimiće.

A oni neka pjevaju onu svoju pjesmu: "Drumovi će poželjet Turaka, a Turaka nigdje biti ne će..."

Krade-ze je unistila,opuzla i raselila Hrvatski narod iz Bih gore nego svi neprijatelji do sada...
Ne zaboravite da ima jedan gore koji sve vidi i sve zna sve je prolazno treba obraz imati a vi Hdz drugovi ga nemate.

Federacija više neće županijama otimati novac
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari