OŠ Marka Marulića priredila zabavu za učenika s Down sindromom

ljubuski.info

U našoj zemlji i svijetu 21. ožujak se obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a svoj doprinos obilježavanju ovog dana dali su nastavnici i učenici Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom koji su se potrudili da se maleni Petar, njihov jedini učenik s Down sindromom, danas što bolje zabavi.
"Ja bih napomenula da smo mi i proteklih godina obilježavali ovaj dan na različite načine. Imali smo mi ovdje četvero učenika s posebnim potrebama koji su sada u srednjoj školi i ostao nam je samo Petar", kazala je defektologinja Zora Skoko i dodala kako se nastavno osoblje stoga danas posebno potrudilo oko Petra.

"Ove godine učiteljice Lidija Dugandžić i Marijana Miloš su pripremile pano na kojem se mogu vidjeti slike djece i tekstovi što ta djeca sve mogu", kazala je Skoko i dodala kako su, pored izrade panoa čiji je cilj senzibilirati i informirati javnost o Down sindromu, a koji je postavljen na samom ulazu u školu kako bi ga svatko mogao vidjeti, nastavnici pripremili i bogatu zakusku za Petra.

"Defektologinja Marija Sabljić koja vodi odjel i uči Petra, zajedno s Petrom i još jednim učenikom - Jurom, spremila je kolač, a naše vrijedne spremačice su pripremile uštipke. Petrova majka Mirjana je pripremila ostatak hrane. Na tu zakusku smo pozvali nastavnike i učenike da se oni druže i da Petru to bude što ljepši dan", objasnila je Skoko.

Petar je danas u učionici dočekivao nastavnike i druge učenike, pozdravljao ih u maniri pravog domaćina i pozivao na zakusku.

Karakteristike djece s Down sindromom su da su oni topli, dobrodušni, vedri, veseli; a sve se to dana moglo vidjeti na Petru koji je najsrdačnije oko sebe okupljao društvo, smijao se i grlio novopridošle goste.

Skoko je dodala kako oni u školi ne samo danas, već redovno organiziraju druženja kako bi se druga djeca u njihovoj školi senzibilirala s djecom s posebnim potrebama.

"Defektologinja Marija Sabljić uključila je i učenike šestog razreda kako bi se što više ostala djeca senzibilirala s djecom s posebnim potrebama. Oni svakog utorka, treći sat imaju radionicu s različitim temama, tako su i ovaj dan imali jednu veselu radionicu gdje su pričali i pjevali i na taj način su doprinijeli obilježavanju ovog Dana osoba s Down sindromom", izjavila je Skoko.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down utemeljeno je kako bi se na taj dan upoznavalo svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknulo ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari